Hans Klok en Maria Farantouri op De Nacht van de Poëzie

Illusionist Hans Klok, de legendarische Griekse zangeres Maria Farantouri en youtube-fenomeen Alaa Wardi zijn drie van de entr’actes op de 39ste editie van De Nacht van de Poëzie. Het evenement met 19 dichters en 6 theatrale en muzikale acts vindt plaats op 8 oktober in TivoliVredenburg.

Ook het nederpoptrio Wies, de blazers van Broken Brass en de Bulgaarse singer-songwriter Ivo Dimchev zullen optreden. Het is onderdeel van de decennialange Nacht-traditie dat verrassende muziek- en theateracts de dichters tijdens de poëziemarathon afwisselen. Ook de laatste toevoegingen aan de dichterslijst zijn bekend: spoken word-dichter Daniëlle Zawadi zal een optreden verzorgen en schrijver en programmamaker Hassnae Bouazza eert haar vorig jaar overleden broer Hafid Bouazza door een aantal van zijn vertalingen van klassieke Arabische gedichten te lezen. Iedere bezoeker krijgt een exemplaar van de ‘nachtbundel’ met daarin gedichten van alle dichters. De volgorde waarin de dichters en entr’actes tijdens De Nacht het toneel betreden, blijft als vanouds strikt geheim.

‘Ik denk dat De Nacht het enige festival is waar je het ene moment naar poëzie zit te luisteren en het volgende moment Hans Klok ten tonele ziet verschijnen,’ aldus festivaldirecteur Michaël Stoker. ‘Eerst de geweldige Maria Farantouri met mooie, gedragen stukken van Theodorakis en daarna de vrolijke blazers van Broken Brass. Die uitersten maken De Nacht zo bijzonder en al 39 jaar zo druk bezocht. Dit gebeurt nergens anders.’

De entr’actes:

Hans Klok

 

‘De dichter is een goochelaar,’ schreef Remco Campert eens. ‘Een gedicht is een konijn uit een hoed. Een raadsel waar dat konijn vandaan kwam.’ Als er iemand is die poëzie weet te maken zonder ook maar één woord te gebruiken, dan is het Hans Klok. ’s Werelds snelste illusionist trad al op voor alle groten der aarde, in grote zalen  van Purmerend - ‘de bakermat van het illusionisme’ - tot Las Vegas, en schittert nu voor eenmaal op De Nacht van de Poëzie!

 

Maria Farantouri zingt Mikis Theodorakis

 

De Griekse zangeres Maria Farantouri was de muze van de vorig jaar overleden componist Theodorakis en werd in de jaren ’60 wereldberoemd met de uitvoering van de Mauthausen-cyclus. Farantouri was tijdens de Griekse dictatuur ook protestzangeres, wat haar de geuzennaam ‘de Callas van het volk’ opleverde. “Als Farantouri begint te zingen, lijkt het of de wind opsteekt,” schreef dichter Marjoleine de Vos. “Altijd klinkt er dat melancholische ruisen in haar stem.”  Een legende op het podium van De Nacht.

 

Foto: Lin Woldendorp

Wies

 

‘Het Is Een Wies’ heet de debuutplaat van dit Nederlandstalige poptrio. Ze wonnen de Amsterdamse Popprijs en de Grote Prijs van Nederland en stonden al op Pinkpop en Best Kept Secret. De nummers variëren van raggende elektronische Nederpop tot onbevangen, kleine liedjes. Grote troef zijn de eerlijke, persoonlijke teksten van frontvrouw Jeanne Rouwendaal, die zich net zoveel laat inspireren door Spinvis en Roosbeef als door Ramses Shaffy en Thé Lau.

 

 

Ivo Dimchev

 

Ivo Dimchev is een choreograaf, beeldend kunstenaar en performancekunstenaar uit Bulgarije. Zijn werk is een extreme en kleurrijke mix van dans, theater, muziek, tekeningen en fotografie. Op De Nacht brengt hij een paar van zijn betoverende songs, want multitalent Dimchev groeide ook uit tot een formidabele singer-songwriter. Zijn stem meandert moeiteloos tussen een donkere bariton en een ijle sopraan, wat hem vergelijkingen opleverde met Freddie Mercury, Kate Bush, Nina Simone en Anohni.

 

Foto: Fatih Senturk

Alaa Wardi 

 

Dertig miljoen keer -géén typefout!- werd zijn youtubevideo bekeken: in ‘The evolution of Arabic Music’ mixt Alaa Wardi meerdere zangpartijen van zichzelf tot perfect georkestreerde versies van de 42 populairste Arabische liederen. Het resultaat ging alle sociale media over. Op De Nacht staat hij met band, onder leiding van pianist Ruben Drenthe die al jaren grote sterren uit de Arabische wereld begeleidt. Maak kennis met het fenomeen Alaa Wardi.

Foto: Marc de Fotograaf

Broken Brass

 

De teller staat op meer dan 500 shows in heel Europa en overal waar ze komen blazen ze de boel omver. De traditionele New Orleans brass pimpen ze op met een explosieve dosis rock ’n roll, een vleugje hiphop en een flinke scheut funk. Ze stonden al op North Sea Jazz, Into The Great Wide Open en Oerol; het wordt tijd dat daar De Nacht van de Poëzie aan wordt toegevoegd. “De wereld swingt als de pest,” schreef Remco Campert al en Broken Brass laat dat nog eens fijntjes horen.

De optredende dichters:

Joke van Leeuwen, Marieke Lucas Rijneveld, Mustafa Stitou, Rob van Essen, Charlotte Van den Broeck, Mattijs Deraedt, Maxime Garcia Diaz, Daniëlle Zawadi, Tijl Nuyts, Marjoleine de Vos, Nisrine Mbarki, Andy Fierens, Willem van Toorn, Kasper Peters, Astrid Lampe, Hassnae Bouazza, Ivo de Wijs, Max Temmerman, Laura Broekhuysen.

De nachtregel van dit jaar is van Joke van Leeuwen: ‘De huizen zijn nog donker en de dromen nog niet af’.

Koop hieronder je tickets