Foto: Patrick Post
Datum
za. 08 okt.
Tijd
20:00 - 03:15
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
€39 / €27 (members krijgen 20% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands
Uitverkocht

39ste Nacht van de Poëzie 2022


Soort

Poëzie
Datum
za. 08 okt.
Tijd
20:00 - 03:15
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
€39 / €27 (members krijgen 20% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands
Uitverkocht
Twintig dichters, zes muzikanten, een achthoekige zaal en een lange, zinderende nacht

Voor de 39ste keer zal een selectie van de beste Nederlandse dichters en een handvol muzikanten voor één nacht samen neerstrijken in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Dichters die niets met elkaar gemeen hebben, behalve het angstzweet en de opwinding in die laatste vijftien zenuwslopende seconden op het trapje dat naar het podium leidt. Er zijn weer rondgangen vol boeken, cadeaus, hapjes en drankjes. En dan zijn er Piet Piryns en Ester Naomi Perquin die zoals elk jaar de bakens zijn in deze lange en beweeglijke nacht.

De nachtregel van dit jaar is van Joke van Leeuwen:

De huizen zijn nog donker en de dromen nog niet af

Naast de twintig dichters zijn er natuurlijk ook weer muzikale entr’actes. Elke bezoeker krijgt bovendien de gratis Nachtbundel met gedichten van alle optredende dichters mee naar huis. 

Joke van Leeuwen, Marieke Lucas Rijneveld, Mustafa Stitou, Rob van Essen en Charlotte Van den Broeck zijn enkele van de twintig dichters die op 8 oktober zullen optreden op de Nacht van de Poëzie. Naast de bovengenoemde dichters zullen ook Mattijs Deraedt, Maxime Garcia Diaz, Tijl Nuyts, Marjoleine de Vos, Nisrine Mbarki, Andy Fierens, Kasper Peters, Astrid Lampe, Ivo de Wijs, Max Temmerman, Daniëlle Zawadi en Laura Broekhuysen optreden. Hassnae Bouazza leest haar persoonlijke selectie voor uit de bloemlezing ’Schoon in elk oog is wat het bemint’, samengesteld door haar vorig jaar overleden broer Hafid Bouazza.’

De entr'actes voor dit jaar zijn: illusionist Hans Klok, Maria Farantouri die Mikis Theodorakis zingt, nederpoptrio Wies, singer-songwriter Ivo Dimchev, youtubefenomeen Alaa Wardi en de funky blazers van Broken Brass.

In de rondgangen:

Foto-Expositie Een selectie van foto's uit de lange traditie van de Nacht van de Poëzie met foto's van o.a. Patrick Post, Anna van Kooij en Michael Kooren.

Zeer Kortstondig Starik Museum Dit jaar verscheen Leven als museum, een boek met zestien postuum gepubliceerde gedichten van F. Starik (1958-2018). En met veel meer: foto’s, collages, brieven, relieken. Vandaag presenteren de curatoren van Erven Starik, kunstenaar Andrea Stultiens en dichter Vrouwkje Tuinman, een Starik Museum van één avond en nacht. Met film, geluid, installaties en uiteraard veel poëzie.

U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft...’ (F. Starik) 

De Poëzie Centrale verrast, brengt een lach, ontroert en zorgt voor een unieke en intieme poëziebeleving via ouderwetse telefoons. Hoort en ziet, wie opneemt of belt krijgt de dichter aan de lijn. Bemand door Monique Hendriks, Frank Fabian van Keeren, Jesse Vos en Jochum Kruit.

Gypsy Verband bestaat uit een tweetal jonge, getalenteerde maar vooral gepassioneerde muzikanten, die de Gypsy Jazz stijl van Django Reinhardt liefhebben, maar ook Bossa Nova, Flamenco en andere muziekstijlen niet schuwen.

Nachtbundel & De Poëziepodcast Vergeet niet je gratis Nachtbundel, met werk van alle optredende dichters op te halen in de uitloop foyer. Dit kan tot 00.00 uur in de uitloop foyer. Daar maakt Daan Doesborgh ook live opnames voor De Poëziepodcast. Dichters gemist? Je kan ze straks terugkijken op het VPRO Poëzie youtube kanaal.

Eten en drinken Van Barista met koffie’s en zoetigheden tot Wat de Fiets Schaft Foodtruck met hartige snacks. In het Poëziecafé (1e verdieping) is een cocktailbar. 

N.B. Door persoonlijke omstandigheden hebben de eerder gecommuniceerde dichter Jasper Albinus en voordrager Noraly Beyer hun optreden op De Nacht tot hun spijt moeten afzeggen. Excuus voor deze teleurstelling. We hopen op uw begrip en u ziet ze bij een volgende editie zeker terug.

Over de Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie is al sinds 1980 een begrip in de Nederlandse culturele wereld, met legendarische optredens van iconen als Annie M.G. Schmidt, Lucebert, Rutger Kopland en Judith Herzberg en talloze dichters die hun onuitwisbare debuut maakten in de achthoekige zaal. 

De tekst loopt door onder de foto's.

De boekverkoop rondom de Nacht wordt dit jaar verzorgd door Boekhandel Bijleveld en Savannah Bay.

Word ILFU Member!

Een lidmaatschap van het ILFU is de beste manier om alles wat het festival te bieden heeft mee te maken. Je bent de eerste die kaartjes kan kopen, je krijgt 20% korting op alle festivaltickets, 5% korting op ons cursusaanbod, toegang tot streams van voorgaande evenementen en, het allerbelangrijkste, je ondersteunt de schrijvers die we programmeren en publiceren. Alle ledenopbrengsten besteden we aan de honoraria van schrijvers en dichters. Meld je hier online aan, daarna kun je zodra de verkoop is gestart meteen met korting kaarten bestellen.

Over ILFU
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 23 september t/m 8 oktober 2022, met onder meer de jaarlijkse Belle van Zuylenlezing, het NK Poetry Slam, verschillende Book Talks met internationale schrijvers, YALFU (Young Adult Literature Festival Utrecht), en als afsluiting de 39ste Nacht van de Poëzie.

De presentatoren