Datum
za. 05 okt.
Tijd
20:00
Locatie
Grote Zaal, TivoliVredenburg
Prijs
Regulier €42,50, ILFU member €34, U-pas / CJP/ tot 25 jr / €30,-
Word member
Voertaal
Nederlands
Koop tickets

41ste Nacht van de Poëzie

De 41ste Nacht is de afsluiting van het jaarlijkse ILFU, dat dit jaar plaatsvindt van 21 september t/m 5 oktober. In de achthoekige Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns weer als vanouds een twintigtal dichters en een handvol ‘entr’actes’.

Soort

Poëzie
Datum
za. 05 okt.
Tijd
20:00
Locatie
Grote Zaal, TivoliVredenburg
Prijs
Regulier €42,50, ILFU member €34, U-pas / CJP/ tot 25 jr / €30,-
Word member
Voertaal
Nederlands
Koop tickets

De Nachtdichters van dit jaar zijn: Anna Enquist, Astrid Haerens, Daan Doesborgh, Simone Atangana Bekono, Rozalie Hirs, Mahat Arab, Ramsey Nasr, Ted van Lieshout, Peter Verhelst , Lies Van Gasse, Yentl van Stokkum, Bibi Dumon Tak, Kees 't Hart, Tomas Lieske, Roan Kasanmonadi, Maarten Inghels, Lena Plantinga, Benzokarim en Bernard Wesseling. 

De Nachtregel

De ‘Nachtregel’ van dit jaar luidt:

Er is geen nacht oneindig en geen stilte stil.

 

Die regel is van de hand van M. Vasalis, de publiciteitsschuwe dichter die een betrekkelijk klein oeuvre schreef. Ze publiceerde tijdens haar leven slechts drie bundels poëzie, waarvan de laatste, Vergezichten en gezichten dit jaar precies 70 jaar geleden is verschenen. Daarna zweeg de dichter; pas na haar dood 1998 kwam er nog een bundeltje nagelaten gedichten bij. Toch wist haar werk uit te groeien tot een klassiek oeuvre: Nederland was gaan houden van Vasalis. Herhaaldelijk probeerden de organisatoren van De Nacht van de Poëzie haar te overtuigen naar Utrecht af te reizen. Recent opgedoken brieven van en aan Vasalis laten zien waarom ze daar nooit op inging en hoe haar werk toch onlosmakelijk aan het evenement verbonden raakte. Zozeer zelfs dat een van haar versregels dient als motto voor de 41ste Nacht.

Tussen de dichters door zijn er natuurlijk weer optredens van muzikale en theatrale entr'actes. Die houden we nog even geheim tot september…

In de rondgangen en foyers is er als vanouds veel te doen en te ontdekken. Uiteraard kun je de bundels van optredende dichters kopen en die meteen laten signeren, er is een markt van uitgevers en andere literaire ondernemers en er zijn exposities, muziekoptredens, installaties en live podcasts. Elke bezoeker krijgt bovendien de gratis Nachtbundel met gedichten van alle optredende dichters mee naar huis. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en houd deze pagina in de gaten voor nieuwe updates.

Boek een hotelovernachting

Rijden de treinen niet meer of heb je geen zin om 's nachts nog terug naar huis te rijden? Boek dan een hotelovernachting! Als je je toegangsticket voor de Nacht koopt, kan je bij 'extra's' direct voor één of twee personen een hotelovernachting bij Inntel Hotel Utrecht bijboeken (inclusief ontbijt).

Koop je ticket en hotelovernachting
Boek een hotelovernachting

Over de Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie is al sinds 1980 een begrip in de Nederlandse culturele wereld, met legendarische optredens van iconen als Annie M.G. Schmidt, Lucebert, Rutger Kopland en Judith Herzberg en talloze dichters die hun onuitwisbare debuut maakten in de achthoekige zaal. 

Bekijk hier de aftermovie van de 40ste Nacht van de Poëzie

De presentatoren:

Foto: Michael Kooren
Foto: Michael Kooren
Foto: Michael Kooren
Foto: Michael Kooren