foto: Getty Images
Datum
za. 28 sep.
Tijd
19:30
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Tickets 18,50 / 14,80 U-pas, CJP, <25, student (ILFU members 20% korting)
Word member
Voertaal
Engels
Koop tickets

Belle van Zuylenlezing: Svetlana Alexijevitsj

For English, click here.

Trots en verheugd zijn we: Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj komt naar ILFU 2024. Alexijevitsj krijgt dit jaar de Belle van Zuylenring uitgereikt, een internationale ereprijs voor een schrijversoeuvre met een grote maatschappelijke betrokkenheid. De toekenningscommissie van de Belle van Zuylenring noemt Alexijevitsj’ werk ‘uitzonderlijk groots en uitzonderlijk intiem’ en naadloos passend bij het ILFU-thema van dit jaar: I am many stories. Op de dag dat Alexijevitsj de ring in ontvangst neemt, spreekt ze ook de bijbehorende Belle van Zuylenlezing uit. Deze lezing is toegankelijk voor publiek.

Soort

Exploring Stories
Datum
za. 28 sep.
Tijd
19:30
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Tickets 18,50 / 14,80 U-pas, CJP, <25, student (ILFU members 20% korting)
Word member
Voertaal
Engels
Koop tickets


We Are Public

Tickets voor dit programma zijn gratis met de We Are Public-pas.

Reserveer je tickets via We Are Public
We Are Public

Over Svetlana Alexijevitsj

Svetlana Alexijevitsj (Oekraïne, 1948) groeide op in Belarus toen dat land nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Vanwege haar kritiek op het regime van Loekasjenko verbleef ze meermaals langere tijd in het buitenland, ook sinds 2020 weer. Haar werk, dat in de Sovjet Unie en Belarus onder de censuur valt, werd veelvuldig bekroond met als hoogtepunt de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur in 2015.

Svetlana Alexijevitsj: ‘Mij interesseert de kleine mens; de kleine grote mens, zou ik willen zeggen.’

Alexijevitsj duidt zichzelf aan als ‘een mens van het oor’ en vond een volstrekt eigen literair genre uit. Haar boeken bestaan uit getuigenverslagen die zo zijn vormgegeven dat ze het verhaal vertellen van een bepaalde (vaak ongehoorde) groep of periode. Vrouwen aan het front in de Tweede Wereldoorlog (De oorlog heeft geen vrouwengezicht), overlevenden van de oorlog in Afghanistan (Zinkjongens), ex-Sovjetburgers (Het einde van de rode mens) of kinderen (De laatste getuigen). ‘Mij interesseert de kleine mens’, zei ze in haar Nobelprijsrede. ‘De kleine grote mens, zou ik willen zeggen, want leed vergroot de mens. In mijn boeken vertelt die mens zijn kleine geschiedenis en daarmee ook de grote.’

Over de Belle van Zuylenlezing

Op zaterdag 28 september, na afloop van festivaldag Exploring Stories, zal Svetlana Alexijevitsj om 19.30 uur de Belle van Zuylenlezing uitspreken in TivoliVredenburg. Deze lezing hoort bij het ontvangen van de Belle van Zuylenring, die vernoemd is naar de internationaal vermaarde Utrechtse schrijver Belle van Zuylen (1740 – 1805), die in haar werk een sterke nadruk legde op gelijkheid en emancipatie. Voorafgaand aan de lezing zal Lisa Weeda een laudatio uitspreken. Alle bezoekers krijgen de Belle van Zuylenlezing in een bijzondere uitgave mee naar huis.

Diezelfde middag is er een speciaal programma met Svetlana Alexijevitsj voor bezoekers van Exploring Stories (13:00-18:00).

Sinds 2019 wordt de Belle van Zuylenring uitgereikt, aan (internationale) schrijvers die in hun werk sterk reflecteren op maatschappelijke thema’s. Eerdere ontvingen Chimamanda Ngozi Adichie, Margaret Atwood en Elena Ferrante de ring, die vernoemd is naar de internationaal vermaarde Utrechtse schrijver Belle van Zuylen (1740 – 1805), die in haar werk een sterke nadruk legde op gelijkheid en emancipatie. Haar reputatie van feministe-avant-la-lettre en strijder voor vrijheid werd in 2021 genuanceerd door de publicatie over het slavernijverleden van Utrecht waarbij ook onderzocht werd hoe Belle van Zuylen, die zich nooit expliciet uitsprak tegen slavernij, zich verhield tot het koloniale fortuin van haar familie.

Lees hier een gesprek tussen programmeur Mirjam van Hengel en Franka Hummels over het werk van Alexijevitsj

Foto: Getty Images
Lisa Weeda - foto: Geert Snoeijer