Portret Nietzsche: Amir Mohammad Ghasemizadeh
Datum
di. 21 mrt.
Tijd
19:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht (of live via Zoom)
Prijs
285,- (Members krijgen 5% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

ILFU Academy: Cursus Nietzsche voor beginners

Soort

Cursus
Datum
di. 21 mrt.
Tijd
19:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht (of live via Zoom)
Prijs
285,- (Members krijgen 5% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

Docent: Maarten van Buuren
8 dinsdagavonden van 19.00 - 21.00u
Data: 21, 28 maart, 4, 11, 18 april, 2, 9 en 16 mei (25 april geen bijeenkomst)
Locatie: Achter de Dom 14, Utrecht. Deze cursus is ook live via Zoom te volgen.
Kosten: €285,- (incl. reader)   

ILFU-members krijgen op deze cursus 5% korting

 

In de tien jaar van zijn nomadische bestaan ­– tussen zijn ontslag als hoogleraar klassieke talen (1879) en zijn val in de waanzin (1889) – schreef Nietzsche een ongeëvenaard filosofisch oeuvre in een explosie van scheppingskracht. Nietzsche’s meesterwerken dateren uit het midden van deze periode: De vrolijke wetenschap (1882), Voorbij goed en kwaad (1886) en Genealogie van de moraal (1887).

Nietzsches werk is essayistisch van aard. Het lijkt meer op de Essais van Michel de Montaigne dan op de Ethica van Spinoza. Terwijl Spinoza waarheden op een wiskundige manier probeert af te leiden uit postulaten, stellingen, bijstellingen en bewijzen, fladdert Nietzsche speels van het ene perspectief naar het andere. De lezer noteert de thema’s waarop hij terugkomt: Übermensch, Omwaardering van alle waarden, Dionysos - Apollo, decadentie, nihilisme enzovoorts en probeert zich een idee te vormen van hun onderlinge relatie. Wat hij te zien krijgt is iets als een sterrenbeeld, een constellatie met wisselende perspectieven, al naar gelang de ster waarop hij de aandacht richt.

In 'Nietzsche voor beginners' maken we gebruik van een keuze van fragmenten waarin steeds een thema van Nietzsche centraal staat. Tijdens de acht bijeenkomsten bestuderen we deze thema’s in hun onderlinge relatie. De fragmenten worden verzameld in een reader (digitaal en op papier) die de deelnemer krijgt toegestuurd.

Meer ILFU Academy

Alle cursussen