Docent: Ingmar Heytze, Maarten van der Graaff, Yentl van Stokkum, Iduna Paalman & Willemijn Lindhout
Data: woensdagavonden 8, 15, 22 en 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november
Tijden: 19.00 - 22.00u
Locatie: Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs: €450
ILFU Members Krijgen 5% Korting
Net als in de beginnerscursus wordt er elke les geschreven aan de aanzet voor een nieuw gedicht.
Het grootste verschil is dat er in deze vervolgcursus vier van de acht avonden wordt gewerkt met een co-docent: een poëzieredacteur en/of uitgever en drie dichters. De gastdocenten tijdens deze cursus zijn de dichters Maarten van der Graaff, Iduna Paalman, Yentl van Stokkum en redacteur Willemijn Lindhout. De gasten laten hun licht schijnen over de vier hoofdonderwerpen, en brengen natuurlijk hun persoonlijke stokpaarden en gouden tips mee.
Het is geen voorwaarde voor deelname dat je eerder de cursus poëzie schrijven voor beginners gevolgd hebt. Het is wel handig als je eerder aan een schrijfcursus hebt deelgenomen of op een andere manier al ervaring hebt opgedaan met het schrijven en bespreken van gedichten tijdens een groepsles en specifiek met het ontvangen en geven van opbouwende feedback.
De opzet
Les 1 en 2: Stofvinding/opdrachtbenadering (woensdagen 8 & 15 oktober)
Elke dichter, of het nu een beginnende zondagsdichter of een gelauwerde veteraan is, heeft bij elk nieuw gedicht hetzelfde probleem: hoe kom ik van een leeg vel of scherm tot een eerste versie? In deze les gaan we uitputtend in op alle mogelijke manieren om een gedicht te beginnen – essentieel als je een externe opdracht hebt aangenomen, of jezelf er een gegeven hebt – en aan de gang te houden. Hoe voorkom je dat je jezelf de hoek in schildert, en als dat toch gebeurt: hoe kom je die hoek weer uit? In de tweede les praten we daar over verder – en over vele andere dingen – met Maarten van der Graaff.
Les 3 en 4: Poëtica (woensdagen 22 & 29 oktober)
De term Poëtica klinkt misschien wat serieus. Ik vat het op als alle bewuste en (vooral) onbewuste keuzes die je maakt bij het schrijven van je gedichten. Het geheel van die keuzes, en van je gedichten, is op te vatten als je (kennelijke) poëtica. Voor meer bewustzijn van wat je als dichter probeert te doen, is het essentieel om daarover na te denken. In de vierde les spreken we hierover – en over alles wat verder ter tafel komt – met de dichter Iduna Paalman.
Les 5 en 6: Persona (woensdagen 5 & 12 november)
Hoewel de ‘ik’ in een gedicht niet noodzakelijkerwijs de dichter hoef te zijn – als dichter kun je immers alles en iedereen aan het woord laten in je gedichten – heb je als dichter wel degelijk een persoonlijke relatie met je werk, en dat is het grote verhaal achter alles wat je schrijft. Zoals de cabaretier Johan Hoogeboom zegt in de podcast Elektra: ‘Youp van ‘t Hek heeft zijn hele leven niets anders gezegd dan: “leef je leven als je allerlaatste uur.” Dat zit in elke vezel van zijn programma, en van zijn zijn ook. Dus dat kan hij heel mooi weergeven. Als ík dat ga doen, gaan mensen niet lachen, want het kleeft niet aan mij.’ Ik vat de term ‘persona’ op als de vraag: wat kleeft mij aan als dichter? In de zesde les spreken we hierover verder met de dichter Yentl van Stokkum.
Les 7 en 8: afwerking (woensdagen 19 & 26 november): Herschrijven en redactie voeren over gedichten en poëziemanuscripten
Gedichten schrijf je zelden in één keer, je maakt ze doorgaans af in verschillende herschrijfrondes. En ook als je je gedicht in de steek laat in de veronderstelling dat het af is, kan en moet er vaak nog iets aan gebeuren voordat het in een bundel gepubliceerd kan worden. Over de vaardigheden van herschrijven en redactie voeren over gedichten en bundels praten we verder in les 8 met Willemijn Lindhout, zelfstandig redacteur met meer dan twintig jaar ervaring in het boekenvak.