2023, het jaar waarin de poëzie viral ging

We kunnen het gewoon hardop zeggen: 2023 was een geweldig jaar voor ILFU. Het was het jaar van de meest succesvolle festivaleditie ooit, met 54 evenementen, bijna 25.000 bezoekers, een poëziemarathon met 1000 dichters… en we zagen dit jaar nóg iets bijzonders gebeuren: fragmenten van de 40ste Nacht van de Poëzie werden ongelooflijk veel bekeken en gedeeld op Instagram. Deze vijf dichters zorgden ervoor dat de poëzie viral ging in 2023.

Tags

Nacht van de Poëzie Poëzie Video
Gerda Lenten Havertong en Judith Herzberg met elkaar in gesprek, backstage bij de Nacht van de Poëzie
GerdaLentenHavertong en Judith Herzberg, backstage tijdens de 40ste Nacht van de Poëzie. Foto: Michael Kooren

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

5. Joost Oomen op de verkiezingsdag

In de categorie 'krankzinnige plannen die hopelijk nooit uitgevoerd worden', een categorie waar we naar snakten op de dag dat de PVV de grootste partij van Nederland werd. Dit fragment van Joost Oomen is op het moment van schrijven zo'n 10.000 keer bekeken.


4. Judith Herzberg over gevangenisbewakers

Uit de comments blijkt dat Judith Herzberg met dit gedicht nogal een gevoelige snaar raakt. In 'Aan de bewakers in bijvoorbeeld Zeist' stelt de inmiddels 89-jarige Herzberg gewetensvragen aan de bewakers van een asielzoekerscentrum dat gevestigd was in een gevangenis. 'Wist u, toen u werd opgeleid voor dit beroep, dat u bereid zou moeten zijn ook mensen die geen kwaad hebben gedaan in te sluiten?' Ze leidde dit gedicht tijdens de 40ste Nacht van de Poëzie dan ook in met de woorden: 'Nou, deze is helemaal niet leuk'.

Ook onze 1000 Dichters-tournee werd massaal bekeken

Dit jaar gingen we met 1000 gepubliceerde en ongepubliceerde dichters het land door – in maar liefst 13 steden hoorden we de dichtkunsten van lokaal en nationaal talent. Het evenement werd gelivestreamd, en ook sommige voordrachten gingen viral, zoals deze van Saskia Toonen.

Bekijk de Instagram-video
Ook onze 1000 Dichters-tournee werd massaal bekeken


3. Mahat Arab en de datingapp

Nacht-hekkensluiter Mahat Arab liep rond 3 uur 's nachts fris het podium van TivoliVredenburg op onder een daverend applaus en beloofde te proberen iedereen wakker te houden – en dat lukte. Ook op social media blijkt hij met dit gedicht over de lusten en lasten van online daten vele harten te beroeren en tongen los te maken. 'We zullen matchen op een app die verkondigt snel liefde te faciliteren.' Meer dan tienduizend views voor #hoeligtjouwluchtbed...


2. Simon van der Geest: een ode aan dyslexie

Op een ochtend werd de social media redacteur van dienst wakker, opende Instagram en knipperde met haar ogen: het dyslexiegedicht van Simon van der Geest, over vloeiend weilands spreken, was ineens compleet over de kop gegaan. Het fragment is bijna 300.000 keer bekeken en riep tientallen reacties op. Het is dan ook simpelweg héél erg leuk.


1. GerdaLentenHavertong steelt alle harten

De allergrootste hartenbreker bleek GerdaLentenHavertong. Bijna een half miljoen mensen keken al naar haar voordracht van het hartverscheurende gedicht 'Voor een dag van morgen' (Hans Andreus). Met 17.000 likes en bijna 400 reacties kunnen we wel zeggen dat dit ILFU's populairste Instagrambericht óóit is. We hadden het kunnen weten, want ook tijdens de Nacht hielden mensen het niet droog en ging er een diepe, liefdevolle zucht door de zaal toen het gedicht was afgelopen.

Niks meer missen van al het moois dat we (ook) op de socials delen? Doe jezelf een plezier en volg ILFU op Instagram.