Seks: 8 boekentips voor en over goed komen van Joy Delima

Seks. Het is een onderwerp waar van alles aan kleeft: ongemak, taboes en onrealistische verwachtingen. Maar de associaties worden ook steeds leuker en positiever: opkomen voor je genot, autonomie en intimiteit. Acteur en toneelschrijver Joy Delima schreef er haar eerste boek over, Goed komen, een queeste naar seksueel genot en alles wat daarbij komt kijken. In dit lijstje praat ze je bij over de boeken en verhalen, non-fictie en fictie, die haar hielpen bij het afleren van de stigma’s en taboes rondom seks en haar de kennis gaven wat (vrouwelijke) seksualiteit echt is en mag zijn. Namelijk veilig, inclusief, en natuurlijk gewoon leuk en geil.

Opslaan

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Zonder goede zelfkennis, geen seksueel genot. Althans, dat vind ik. Mijn zoektocht naar seksueel genot ging aanzienlijk beter toen ik eerst mijn lichaam beter leerde begrijpen: waarom ik soms wel zin had, maar niet nat werd bijvoorbeeld, of waarom mijn menstruatiecyclus zoveel invloed heeft op mijn gemoedstoestand. Maar eigenlijk wist ik vooral niet hoe mijn vulva werkte. Ik vergeleek haar met een penis en had er dezelfde (onrealistische) verwachtingen van. De vulva, de vagina en de baarmoeder zijn helaas slecht begrepen organen. We leren er weinig over en de mensen waarmee we in bed belanden weten er meestal nog minder over dan wijzelf. Maar kunnen we écht seksueel genot ervaren zonder zelfkennis? Deze boeken hebben mij in ieder geval geholpen om de regie over mijn eigen lichaam terug te krijgen en een nieuw seksueel narratief te starten: een narratief waarin ik weet wat er onder mijn navel gebeurt, waarom dat gebeurt en hoe ik dankzij het begrip van de werking van die organen steeds meer seksueel genot ervaar.

1. Emily Nagoski - Kom als jezelf (2021, vertaald door Marjet Schumacher)

Dit baanbrekende boek begint met de vraag die Nagoski het meest gesteld krijgt: ben ik normaal? En wees gerust, het antwoord is bijna altijd: ja. Nagoski schrijft aan de hand van de veelvoorkomende vragen die zij als seksuoloog krijgt. Aan de hand van die vragen en verhalen legt ze alles wat we over seks dachten te weten bloot, om ons vervolgens duidelijk te maken dat we onszelf jarenlang de verkeerde dingen hebben aangeleerd. Dit boek ligt ten grondslag aan een gezond seksleven en vooral een gezonde relatie met ons eigen lijf. Toen ik net begon aan mijn zoektocht naar seksueel genot, was dit het enige boek dat vrijwel iedereen mij aanraadde. Dus dat doe ik nu ook voor jou.

2. Maisie Hill - De cyclus strategie (2020, vertaald door Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen)

Als er een boek is dat mijn leven heeft verbeterd is het wel De cyclus strategie. In dit boek leer je samen te werken met je hormooncyclus om je dagelijks leven te verbeteren. Hill benoemt de cyclus als vier seizoenen. In elk seizoen (elke week van je cyclus dus) verandert er iets in je hormoonspiegel, wat invloed heeft op hoe jij die week in het leven staat. Ik had bijvoorbeeld nooit door dat ik elke maand in dezelfde week verdrietig was of weinig energie had. Door dit boek leerde ik hoe dat komt en hoe ik mijn agenda kan aanpassen aan mijn cyclus, zodat ik meer uit het leven kan halen en mijn energie beter leer verdelen.

3. Jen Gunter - De vaginabijbel (2020, vertaald door Minou op den Velde)

Dit boek kan ik het beste omschrijven als een Van Dale voor de vulva en de vagina. Het is geen boek dat ik in een ruk uitlees, maar als ik een prangende vraag heb over mijn vagina, kan ik dat vrijwel altijd terugvinden in dit boek. Toen ik opgroeide was er veel schaamte rondom mijn vulva, juist omdat ik er niets over wist en er nergens iets over kon vinden. Er bestonden wel veel schadelijke mythes, over hoe mijn poenie naar Ocean Breeze moest ruiken bijvoorbeeld. Dit boek rekent af met alle mythes en leert ons voor eens en voor altijd de waarheid over de vagina en de vulva. Zoals Daan Borrel in het voorwoord schrijft: ‘Hoe meer kennis, hoe meer macht.’

4. Marlies Bongers & Corien van Zweden - Biografie van de baarmoeder (2022)

Alles wat je ooit wilde weten over de baarmoeder staat in dit boek. Of misschien moet ik het zo zeggen: alles wat je nog niet wist over de baarmoeder, want je kunt immers niet iets ‘willen weten’ als je er de ballen verstand van hebt. Van menstrueren tot vleesbomen, zwangerschappen onderbreken en de menopauze. In dit boek leer je over de anatomie van de baarmoeder en vanuit daar wordt alles beschreven vanuit de kracht van dit peervormige orgaan.

5. Hilde Atalanta - A Celebration of Vulva Diversity (2019)

Dit boek staat vol met echte vulva’s die getekend zijn door Atalanta. Mensen kunnen een foto van hun vulva opsturen en die wordt vervolgens geschilderd zodat ze zelfs op Instagram geplaatst kunnen worden. Bij elke vulva staat een kort verhaal over de eigenaar en diens relatie met de desbetreffende vulva. Toen ik per ongeluk stuitte op Hilde’s werk was het eigenlijk de eerste keer dat ik échte vulva’s zag en leerde ik in dat perspectief meer van die van mij te houden. Het belang van goede representatie is op dat gebied zo belangrijk omdat veel mensen hun vulva nog vergelijken met die van pornoacteurs. Maar dankzij dit boek hoeft dat gelukkig niet meer. Ook was dit het eerste boek waarin ik de anatomie van de clitoris leerde kennen, die dus anatomisch gezien bijzonder veel overeenkomsten heeft met de penis.

6. Soms is liefde dit - Daan Borrel

Naast dat ik altijd geniet van Borrels open en toegankelijke manier van schrijven, was dit het eerste boek dat mijn reeds bestaande visie op monogamie prikkelde. Na een onbezonnen kus met een andere man schreef Borrel een brief aan haar vriend waarin ze zichzelf bevraagd over seksualiteit, autonomie en intimiteit. Ook richt ze zich tot haar moeder en haar oma om te ontdekken of bepaalde eigenschappen misschien wel genetisch bepaald zijn. In haar zoektocht haalt ze ook het taoïsme aan en opende mijn ogen over dat alles wat wij als Nederlanders leren over seks(ualiteit) voortkomt uit de Westerse blik, terwijl daarbuiten nog veel meer te ontdekken valt.

7. Bregje Hofstede - December (2022)

Uitgeverij Das Mag liet verschillende auteurs voor een maand van het jaar een korte roman schrijven. Hofstede kreeg de maand december en dat was werkelijk waar een feest voor mijn ogen en zintuigen. Hofstede trapt tegen alle stereotypes van vrouwelijke seksualiteit aan. Niks geen vanille, reinheid of afwachten: in December volgen we een vrouw die in een soort vrouwensekte/retraite in Frankrijk haar seksuele fantasieën leert ontdekken en vocaliseren. Als ze zichzelf veilig waant omdat ze ongesteld is en denkt daardoor niet hoeft te participeren in de seksuele groepsactiviteiten, wordt haar tampon door de begeleider verwijderd, geproefd (ja, geproefd) en wordt ze bemind als nooit tevoren. Eindelijk een boek waarin vrouwelijke seksualiteit geil, smerig en hard mag zijn.

8. Oorgasme 1 en 2 - Storytel Original (ingesproken door Joy Delima)

In Oorgasme seizoen 1 en 2 hoor je realistische erotische verhalen geschreven door vrouwen. In veel erotische verhalen is er geen ruimte gemaakt voor ongemak, slappe piemels, het vragen om een condoom of de belangrijkste: consent. Het scenario waarin iemand je zonder te vragen tegen de muur gooit en je van achteren neemt, is natuurlijk óók geil, maar het zadelt ons helaas op met onrealistische verwachtingen. Oorgasme laat zien dat realistische en inclusieve seks net zo geil kan zijn. Misschien zelfs geiler.

Goed komen van Joy Delima verscheen op 14 februari 2023!

Als er iets was wat Joy Delima al op jonge leeftijd intrigeerde, was het seks. Maar juist daarover leerde ze het minst te praten. Er volgden jaren van schaamte, onbegrip en vooral een groot gebrek aan genot én aan kennis. Onbewust leidde dit tot de grootste queeste uit haar leven tot nu toe: een zoektocht naar seksueel genot.

Lees hier meer