Als je het niet meer over slavernij wil hebben, sluit dan gelijk ook alle Nederlandse musea.

Wat zeg je tegen mensen die het belang van de excuses voor het slavernijverleden niet onder ogen komen? Cynthia McLeod, auteur van Hoe duur was de suiker (1987), sprak met Janice Deul over een toekomst na de Nederlandse slavernij-excuses en legt uit waarom juist deze vorm van slavernij zo erg en hardnekkig was.

Tags

Video Exploring Stories Slavernij
Foto: Daisy Ranoe

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Achter de Komma met Cynthia McLeod, Jeffrey Spalburg, Jörgen UNOM Gario, Marisa Monsanto en Janice Deul was onderdeel van het festivalprogramma Exploring Stories.

‘We delen niet alleen het verleden, maar ook de toekomst. Dus zetten we vandaag een komma, geen punt,’ aldus Mark Rutte, die deze zinnen uitsprak tijdens zijn toespraak van de Nederlandse staat om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Hoe ziet het landschap ‘achter de komma’ eruit? Hoe richten we een gedeelde toekomst in na de slavernij-excuses, wat is daarvoor nodig? Hierover gingen Cynthia McLeod, Jeffrey Spalburg, Jörgen UNOM GarioMarisa Monsanto en Janice Deul met elkaar in gesprek tijdens Achter de Komma. Zij laten al jaren hun stem horen over de schade die het slavernijverleden heeft toegebracht aan een grote groep Nederlanders. Cynthia McLeod, auteur van Hoe duur was de suiker?, schonk ons de verhalen om het verleden te leren kennen. Verder horen we Jeffrey Spalburg, die dit jaar met Ik ben jullie meester een aangrijpend boek schreef over hoe zijn vader, van Surinaamse afkomst, zich in Nederland moest bewijzen en hoe ook Jeffreys zoon nog steeds te maken krijgt met zinnen als ‘Ga terug naar je land.’ Dit is zijn land. We delen dit land, we delen een toekomst, maar onder het streven naar gelijkwaardigheid liggen eeuwen van trauma en wantrouwen. Het is tijd om de witruimte achter de komma invulling te geven.

Het gesprek wordt gemodereerd door Janice Deul

ILFU Members kijken het hele gesprek terug op ilfu.com

Voor slechts €4,50 per maand ben je al ILFU Member en kun je al onze programma's terugkijken. Dat zijn eindeloze uren aan diepgaande gesprekken over literatuur, poëzie, filosofie en onze samenleving.

Probeer het Membership nu een maand gratis
ILFU Members kijken het hele gesprek terug op ilfu.com