De epische ILFU 2024-leeslijst

Al helemaal klaar voor ILFU 2024? Van 21 september t/m 5 oktober zie je bij ons de meest interessante internationale schrijvers en denkers van deze tijd. Maar hoe lees je je in voor zo'n evenement? Hoe beleef je de ultieme voorpret, hoe kom je beslagen ten ijs? Geen paniek, wij tippen je van alle hoofdgasten op ILFU 2024 een boeiend boek. Soms omdat het hun beste werk is, soms omdat het een goede introductie tot hun oeuvre is, en vaak simpelweg omdat ze over preciés dat ene boek komen spreken op ons festival. Ga er vooral rustig voor zitten, 't is een flinke lijst geworden.

Tags

Festival
Twee ILFU-medewerkers lezen boeken van auteurs die op het festival spreken
Ook de ILFU platformredactie leest zich moedig in. Foto: Tessel Rijneveldshoek

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Rachel Cusk, nobelprijswinnaar Svetlana Aleksijevitsj, David Nicholls, Marja Pruis, Teun van de Keuken en nog véél meer: de ILFU line-up van 2024 liegt er niet om. Voor tickets en het volledige programma moet je hier wezen, maar als je nog behoefte aan voorpret hebt, dan zit je goed met deze epische boekenlijst. Without further ado: de meest relevante boeken van de ILFU 2024-auteurs.

Slechte gewoontes van Alana S. Portero – 29 september op Book Club

Slechte gewoontes biedt een autofictieve en queer blik op de jaren 80 in San Blas, Madrid. Alana Portero, die opgroeide in diezelfde arbeidersbuurt, portreteert een leven van een trans vrouw in een wereld die niet voor haar gemaakt is. Een 'bonte debuutroman', aldus de Volkskrant.

De waarheid zal me bevrijden van Alejandra Ortiz – 28 september op Exploring Stories

Alejandra Ortiz werd geboren in Mexico en bracht in 2022 haar debuut De waarheid zal me bevrijden uit, over haar zoektocht naar veiligheid in het onbuigzame Nederlandse asielsysteem, 'over de oermenselijke drang om te overleven, ongeacht de omstandigheden'. Dit boek is een aangrijpend, persoonlijk en hoognodig verslag van haar ervaringen als trans vluchteling uit Mexico.

Een verhaal met schubben (2024) van Anne Broeksma – 29 september op Nature's Narrative

Anne Broeksma kreeg tijdens een spirituele ayahuascatrip visoenen van 'boomdraakjes' en vanuit deze ervaring ontwikkelde zich een obsessie voor het schubdier, het enige zoogdier met schubben. In Een verhaal met schubben volgen we haar zoektocht naar dit obscure diertje, dat in 2020 ineens wereldberoemd werd toen deze mogelijk de bron bleek te zijn van het coronavirus.

Een schitterend gebrek van Arthur Japin – 23 september op NFF

Deze recentelijk verfilmde roman is gebaseerd op het leven van Lucia, de eerste grote liefde van Giacomo Casanova. Het verhaal beschrijft de ontmoeting van Lucia en Giacomo, haar verraad en het terugzien, dit alles door de ogen van Lucia bezien. Het weerzien van Giacomo in Amsterdam is voor haar de aanleiding om op haar leven terug te kijken.

Urban Utopias: Memory, Rights and Speculation van Barnita Bagchi – 2 oktober op Feminist Utopia

Barnita Bagchi (1973) is feministische vertaler, literair-cultureel criticus en cultuurhistoricus. In 2020 verscheen haar publicatie Urban Utopias: Memory, Rights, and Speculation, een samenwerking tussen Universiteit Utrecht en Universiteit Jadavpur, India.

Het geluid van een lichaam van Brenda Navarro – 30 september op Book Club/Exploring Stories

De Mexicaanse auteur Navarro vertelt in Het geluid van een lichaam een klein, intiem verhaal over een broer en zus, maar tegelijk ook een veel groter verhaal over ongelijkheid, racisme en seksisme met Mexico-stad en Madrid op de achtergrond.

Alleen thuis van Carlie van Tongeren – 29 september op YALFU

Alleen thuis gaat over de 15-jarige Juna die niet meer thuis kan wonen en in Gezinshuis Boskant wordt geplaatst. Je leest afwisselend vanuit haar perspectief en dat van Lennon (17), die helemaal geen zin heeft in die ‘probleemgevallen’ die zijn ouders ineens in huis hebben gehaald. Tot er iets gebeurt waardoor hij en Juna elkaar toch nodig hebben. Carlie van Tongeren liep voor dit boek zelf een tijd mee in een gezinshuis en interviewde meerdere jongeren over hun ervaringen met jeugdzorg.

De instructies van Carolina Trujillo – 28 september op Exploring Stories

Mocht je nog een handleiding nodig hebben voor het in de fik zetten van een slachthuis, zoek niet verder. In De instructies kruip je in het hoofd van het wat loserige hoofdpersonage Mol, die de stoere jeugdvriendin Nora weer tegenkomt. Via haar wordt Mol onderdeel van een groep geradicaliseerde dierenactivisten, en krijgt hij de taak om instructies te schrijven voor hun snode plannen.

De maan en het vuur van Cesare Pavese – op ILFU Classics

Dit is de laatste roman van Cesare Pavese, een tragisch maar lyrisch meesterwerk. We volgen een naamloze verteller die vanuit Californië terugkeert naar zijn geboortestreek in Italië. Met een jeugdvriend struint hij door de wijngaarden van zijn geboortedorp. De maan en het vuur is een verhaal dat de fascistische geschiedenis samenbrengt met de grote thema’s uit Paveseʼs werk: vriendschap, sensualiteit en het Italiaanse landschap.

Een vlam Tasmaanse tijgers van Charlotte Van den Broeck – 29 september op Nature's Narrative

In dit meeslepende boek volgt Charlotte Van den Broeck sporen van de uitgestorven Tasmaanse tijger. Haar reis brengt haar naar dierentuinen en natuurhistorische collecties van over de hele wereld, maar de ecologische geschiedenis van de Tasmaanse tijger blijkt een droevige. Van den Broeck reflecteert in Een vlam Tasmaanse tijgers op het verlies van plant- en diersoorten, biedt ook op hoop in tijden van klimaatcrisis.

Love me tender van Constance Debré – 28 september op Exploring Stories

In Love me tender tekent Constance Debré op hoe ze haar hele leven omgooide. Na een succesvolle carriere als strafrechtadvocaat en een huwelijk met een man waarmee ze ook een zoon kreeg, neemt ze afstand van beide rollen wanneer ze in 2015 uit de kast komt. Debré doet in dit boek bloedeerlijk verslag over offers, moederschap en haar verzetstrijd als queer ouder.

Je bent hier van David Nicholls – 1 oktober op Book Talk

David Nicholls, auteur van Wij en One Day, schreef met zijn nieuwste boek Je bent hier een grappig, aangrijpend liefdesverhaal. Marnie en Michael ontmoeten elkaar tijdens een lange wandeltocht door het Engelse landschap. Weer en wind zorgt voor de nodige uitdaging tijdens deze tocht van de west- naar de oostkust, maar gelukkig helpen de warme pubs met fish and chips voor het ontstaan van een prille vriendschap en misschien wel voor meer.

Het teken van de vogel van Deborah Harkness – 29 september op YALFU

Eindelijk een nieuw boek in de razendpopulaire Allerzielen-serie over de heks en historicus Diana Bishop. In dit vijfde deel volgen we Diana en haar geliefde Matthew de Clairmont wanneer ze het officiële bevel ontvangen van de Congregratie om de magie van hun zevenjarige tweeling te laten testen. Het is grootse roman die terugvoert naar de heksenvervolgingen in Salem en die Diana’s familiegeschiedenis op een nieuwe, spannende manier belicht.

Stem op een vrouw (2024) van Devika Partiman – 28 september op Exploring Stories

Na het opzetten van de gelijknamige stichting in 2017 verschijnt in oktober Stem op een vrouw, een essay van Devika Partiman over de Nederlandse strijd voor politieke gelijkheid. Devika Partiman onderzoekt hoe we omgaan met vrouwen in de politiek, vroeger en nu nog steeds.

Walvistij van Elizabeth O'Connor – 29 september op Nature's Narrative

Een enorme walvis spoelt aan op een klein afgelegen eiland voor de kust van Wales en blijft daar het hele boek liggen terwijl het dier langzaam vergaat. Je leest over Manod, net 18 jaar, die hunkert naar het vaste land en er voor het eerst mee in aanraking komt door twee antroposofen die het eiland bezoeken. Walvistij is een prachtig debuut over dichtbij en met de natuur leven en de onderdrukking van kleine gemeenschappen.

Nu we er toch zijn van Erwin Hurenkamp – 27 september op Poëzie en Jazz

Hoe ziet onze wereld eruit na een onvermijdelijke klimaatramp, zijn er dan nog mensen en hoe voelen zij zich dan? Dat vraagt Erwin Hurenkamp zich af in zijn debuutbundel Nu we er toch zijn. Een bundel om troost in te vinden, maar die de mens ook een spiegel voorhoudt en laat zien hoe klein we zijn op deze enorme planeet.

Dierentalen (2016) van Eva Meijer – 29 september op Nature's Narrative

Voor het recht zijn dieren dingen, wezens zonder rechten die onderhevig zijn aan het gedrag van de mens. Eva Meijer stelt deze ongelijkwaardige verhouding in hun werk continu aan de kaak. Zo is hen lid van Het Meersoortig Collectief, een kunstcollectief waarin honden, mensen en andere wezens samenwerken en van elkaar leren. In Dierentalen laat Meijer zien hoe niet alleen mensen maar ook dieren met elkaar communiceren.

Rouwdouwers van Falun Ellie Koos – 28 september op Exploring Stories

Na een winnend essay over thuisloosheid en een C.C.S. Cronestipendium in 2023 verscheen deze maand dan ook eindelijk hun debuutroman Rouwdouwers. 'Het liefst vertel ik helemaal niets voordat je gaat lezen,' schreef Falun Ellie Koos eerder deze maand al bij hun voorpublicatie voor ilfu.com. Rouwdouwers is een verhaal over familie, over hoe waar je vandaan komt zich in je lichaam nestelt en daar nooit meer helemaal uit gaat.

Four Eids and a Funeral van Faridah Àbíké-Íyímídé (& Adiba Jaigirdar) – 29 september op YALFU

Ex-beste vrienden Tiwa en Said zetten hun verschillen opzij en werken samen om hun geliefde Islamitisch Centrum te redden. Maar ze hebben meer te overwinnen: terwijl Said worstelt met de verwachtingen van zijn Bengaalse ouders om dokter te worden en zijn ambitie om kunstenaar te zijn, heeft Tiwa te maken met drama in haar familie en de druk om de komende Eid-viering te organiseren.

Outsiders. De natuur is van jou. van Flock Together – 29 september op Nature's Narrative

Ollie Olanipekun en Nadeem Perera vonden elkaar in hun liefde voor de natuur en vogelen en richtten in 2020 samen Flock Together op: het eerste vogelaarscollectief voor mensen van kleur. Dit is hun manifest, een krachtig pleidooi voor een inclusievere natuurbeleving. Wat begon als een wandeling in het park om de hoek, leidde tot een wereldwijde beweging gericht op activisme, community-building en het samen beleven van de natuur.

Het boek van alle dingen van Guus Kuijer – 24 september op NFF

Bij Thomas thuis wordt iedere dag uit de Bijbel voorgelezen. Hij kent al hele stukken uit zijn hoofd, die hij op zijn eigen manier uitlegt, met humor en fantasie. Een manier die zijn vader niet bevalt. Als zijn moeder weer eens door zijn vader met ferme klappen tot het ware geloof wordt gebracht, besluit Thomas dat het tijd wordt voor een Egyptische plaag…

Om aan te raken (2018) van Harm Hendrik ten Napel – 27 september op Poëzie en Jazz

Het lukt de mensen in de verhalenbundel "Om aan te raken" niet altijd om uit hun hoofd te komen en de intimiteit te vinden waarnaar ze verlangen. Sommigen weten niet eens dat ze hunkeren, anderen kunnen het moeilijk uitdrukken. En als het ze lukt om een ander aan te raken? Dan raast er een hitte door hun borst, van schrik, plezier of beide – of ze komen eindelijk tot rust.

Catastrophe and Exile in the Modern Palestinian Imagination van Ihab Saloul – 28 september op Exploring Stories

Deze publicatie onderzoekt het culturele geheugen van de Nakba (de Israëlische onafhankelijkheid in 1948, ook bekend als De Catastrofe in Palestina) en de invloed ervan op de moderne Palestijnse cultuur. Door literaire teksten, films en persoonlijke verhalen te analyseren, laat de auteur zien hoe Palestijns cultureel optimisme ondanks voortdurende ontberingen wordt behouden.

Wally en wij van Irwan Droog – 29 september op Nature's Narrative

In maart 2021 werd Valentia Island in Ierland bezocht door een vermoeide walrus die vervolgens langs de kust van West-Europa reisde. Waarom was hij zo ver van huis? Mogelijk vanwege afdrijving op een ijsschots of smeltend zee-ijs. Het boek "Wally en wij" onderzoekt de veranderende mens-dierrelaties en het verhaal van deze walrus tegen die achtergrond.

Ugly Girls van Johanna Lindback & Sara Ohlsson – 29 september op YALFU

In dit verhaal over vriendschap en girl power, ontdekt Tilde haar foto op een Instagram-account dat lelijke meisjes belachelijk maakt. Samen met Eleni en Jasmine, klasgenoten die aanvankelijk weinig met elkaar te maken hebben, besluit ze de dader op te sporen. Ugly Girls is het eerste deel van een bestseller-trilogie van Zwedens vooraanstaande YA-auteurs.

Welkom in het symbioceen van Jos de Mul – 29 september op Nature's Narrative

Het leven is onlosmakelijk verbonden met competitie, strijd en vernietiging, maar minstens zo belangrijk is symbiose: het samenleven en samenwerken van mensen, andere levensvormen en technische artefacten. Aan de hand van vele prikkelende voorbeelden laat Jos de Mul zien dat symbiose een onuitputtelijke bron van vernieuwing is.

Dagen in Minsk van Julia Cimafiejeva – 28 september op Exploring Stories

Dit dagboek van een Wit-Russische dichter beschrijft de protesten tegen het regime en hoe het is om daarna te moeten zien hoe je land afglijdt van een autoritair systeem naar een openlijke dictatuur.

Hoe racisme ons ziek maakt van Layal Liverpool – 28 september op Exploring Stories

Viroloog, immunoloog en wetenschapsjournalist Layal Liverpool legt in dit boek een aantal blinde vlekken van de medische wereld bloot en laat zien hoezeer racisme ook op gezondheidsgebied zorgt voor enorme ongelijkheid. Denk aan mythes over het zwarte lichaam, de norm van het witte lichaam, het niet serieus nemen van klachten van mensen van kleur, en aan de impact van racisme op de mentale gezondheid. Liverpool maakt vanuit haar expertise duidelijk dat racisme niet alleen een maatschappelijk probleem, maar ook een volksgezondheidscrisis is, waartegen actie ondernomen moet worden.

De eeuwige nacht van Lisette Kuijt – 29 september op YALFU

Eden zet alles op alles om haar vermiste zus te vinden en roept daarbij de hulp in van onderzoeker Thomas J. Lambert. Samen raken ze verstrikt in een wereld van duistere magie en vergeten goden. Hun zoektocht onthult steeds nieuwe raadsels over Christina's leven, terwijl de grenzen tussen vriend en vijand vervagen.

Frambozenzomer van Lucas Versteeg – 29 september op YALFU

De creatieve Thomas wordt onverwacht door zijn ouders opgegeven voor een zomerkamp voor jongeren om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Eenmaal daar ontmoet hij de knappe, zelfverzekerde Fender, de knappe zoon van de kampleidster. Er lijkt iets tussen hen op te bloeien, maar durft Thomas zijn onzekerheden opzij te zetten? Frambozenzomer van Lucas Versteeg is een zomerse, liefdevolle roman over body positivity en vieren wie je bent.

De wolven van Mercy Falls-trilogie van Maggie Stiefvater – 29 september op YALFU

Grace doet niets liever dan de wolven in het bos achter haar huis observeren. Ze heeft een bijzondere fascinatie voor de wolf met de goudkleurige ogen - haar wolf. Elk jaar verdwijnt hij bij het aanbreken van de zomer, om pas bij de eerste vorst weer tevoorschijn te komen. Maar dan ontmoet Grace Sam...

Vallen is als vliegen van Manon Uphoff – 28 september op Exploring Stories

Deze roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden, werd bij verschijnen bijzonder lovend ontvangen en geprezen. Met pijn en humor beschrijft Uphoff de zoektocht naar liefde, naar een identiteit, hard en tegelijk poëtisch, vurig en licht. Vallen is als vliegen roman stond op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Charlotte Köhler Prijs 2020.

De kant van Swann van Marcel Proust – 2 oktober op Film & Talk: Op zoek naar de verloren boekenclub (El Tiempo Perdido)

Op zoek naar de verloren tijd is een van de grootste triomfen van de wereldliteratuur. In deze romancyclus wordt de lezer door het zintuiglijke proza van Marcel Proust gevangen in een web van subtiliteiten, onvergetelijke personages, verfijnde ironie, glasheldere zinnen en messcherpe observaties. In De kant van Swann, het eerste deel van de cyclus, gaat de verteller herinneringsgewijs terug naar zijn jongensjaren en adolescentie.

De mierenkaravaan van Mariken Heitman – 29 september op Nature's Narrative

De nieuwste roman van Libriswinnaar Heitman. Hoewel ieder levend wezen zijn, haar of hun rol heeft van de groenten tot de bewoners van de composthoop, van de vrijwilligers tot de aarde zelf, dreigt een haas het ecologische evenwicht op de tuinderij te verstoren. Tegelijkertijd kondigt het noodlot zich aan in de vorm van een progressieve ziekte die tuinder Kieks leven onherroepelijk zal veranderen. In vier seizoenen ondergaat de tuin diverse metamorfosen, en eigenlijk geldt dat ook voor Kiek zelf.

Klein verhaal over liefde van Marit Törnqvist – 28 september op Exploring Stories

Naast haar geweldige illustraties voor grootheden als Astrid Lindgren, Toon Tellegen en Hans en Monique Hagen schreef de half-Zweedse Marit Törnqvist zelf ook verschillende boeken. Klein verhaal over liefde (1995) was haar schrijfdebuut, dat haar direct een Zilveren Griffel opleverde. Een prachtig prentenboek over een meisje dat midden op zee woont en kijkt naar alle boten die haar voorbij gaan, tot er een man voorbij komt, op wie ze op slag verliefd wordt.

Huiswerk van Marja Pruis – 25 september op Ik schrijf over mij

Clara Feij kan het zelf bijna niet geloven, dat ze in zo'n huis woont in Amsterdam Noord. Ze neemt Rose aan als werkster en bouwt een relatie van vertrouwen met haar op, tot op zekere hoogte dan. Echt kennen doet ze haar misschien niet: 'Het maakt niet uit welk land [ze komt], ik zeg: Nigeria, Burkina Fasso'. In Huiswerk (2023) fictionaliseert Marja Pruis delen van haar eigen leven en laat ze zien hoe groot de klasseverschillen in onze maatschappij daadwerkelijk zijn, ook al roepen we dat iedereen gelijk is.

I want to climb the mountain van Martin Rombouts – 28 september op Exploring Stories

Terwijl we wachten op Martins debuutroman, vermaken we ons gewoon met deze novelle – zijn afstudeerproject uit 2017. Voor I want to climb the mountain gaat hij een man achterna die een jaar eerder overleed op een berg buiten Manchester. Aan de hand van de treinkaartjes in diens zak probeert hij zijn stappen te achterhalen.

Festival van Mia You – 27 september op Poëzie en Jazz

Van filosofie en kamermuziek tot foodtrucks: Nederland maakt overal een festival van. In deze nietsontziende bundel geeft Mia You haar blik op het festival dat inburgeren is. Haar poëzie vormt zich rond globalisering en het inherente geweld tegen de lichamen van vrouwen en migranten.

De kleine deugden van Natalia Ginzburg – 24 september op ILFU Classics

Een collectie van elf portretten over het leven, waarin Ginzburg bekende voorwerpen en ervaringen – versleten schoenen, spaarpotten, gehaktballen, kindertijd, stilte – transformeert tot onderwerpen van grote betekenis. Terwijl ze wordt achtervolgd door het fascisme richt Ginzburg haar blik op dat wat ons leven vormgeeft: vriendschappen, relaties en het ouderschap.

Ben je verdrietig als ik doodga? van Nicolas Lunabba – 28 september op Exploring Stories

In deze memoire, tevens zijn debuut, vertelt de Zweedse Lunabba over de gruwelijke realiteit voor veel jongeren in achterstandswijken. Als Elijah nergens thuis niet meer veilig is, besluit Nick de jongen in huis te nemen. Zoals The Guardian schreef is dit boek ‘een indrukwekkende verkenning van een revolutionaire vorm van liefde.’

Faxen aan Ger van Nicolien Mizee – 25 september op Ik schrijf over mij

In de faxen aan Ger (waarvan dit jaar alweer het zesde deel verscheen), schrijft Mizee aan Ger Beukenkamp, haar oud schrijfdocent. Als zij in 1994 in zijn schrijflessen belandt, raakt ze zo van hem onder de indruk dat ze Ger begint te schrijven (en daar niet meer mee ophoudt). De faxen, die later gebundeld worden door uitgeverij van Oorschot, leveren haar onder andere de Henriette Roland Holstprijs op in 2020.

Graafdier van Nikki Dekker – 29 september op Nature's Narrative

Wat gebeurt er als je je een paar weken terugtrekt in het kleinste nationale park van Nederland, De Groote Peel? Bij Nikki Dekker leverde het haar een tweede roman op, Graafdier, dat 26 september verschijnt. Zij ontdekte in de bodem van dit gebied in Limburg wat de grond voor ons als mensen kan betekenen. Graafdier is een onderzoek, een tijdreis en een doeboek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld om zich heen.

Helsinki-trilogie van Pirkko Saisio – 25 september op Ik schrijf over mij

Het is niet zo gek dat deze autofictionele autobiografie veel wordt vergeleken met die van Tove Ditlevsen. Naast de zeer vergelijkbare decors (vale en bekrompen arbeiderswijken), wordt er ook in Het gemene veelvoud een leven gereconstrueerd, het leven van het fictieve personage Pirkko Saiso om precies te zijn. Fictief, omdat autobiografieën altijd fictie zijn volgens Saiso. Daar zal ze op 25 september wel meer over vertellen.

Parade van Rachel Cusk – 26 september op Book Talk

Aan Parade moet je je simpelweg overgeven. Cusk gooit de boel om en laat alles wat een traditionele roman zou moeten zijn los in dit verhaal over kunst, familie, moraliteit en seksualiteit.

Creation Lake van Rachel Kushner – 23 september op Book Talk

Dit is een boek om te verslinden, net als alle romans van Rachel Kushner eigenlijk. In Creation Lake wordt Sadie Smith, een undercoveragent op missie gestuurd om in een commune van radicale eco-activisten te infiltreren. Nog voor de verschijning in Nederland belandde dit boek op de longlist van de Booker Prize 2024.

Obstructies van Radna Fabias – 28 september op Exploring Stories

Een bloedprop in het hoofd van een aftakelend lichaam is de eerste obstructie in dit boek. Tegelijkertijd ontstaan op afstand wetten die de ziekte reguleren, waardoor het lichaam verandert in patiëntnummers en incomplete formulieren. Naarmate de ziekte de wettelijke grenzen overschrijdt, wordt de patiënt een obstructie in een systeem dat zelf ziek oogt. Wat gebeurt er als ook de mantelzorger ziek wordt?

Song of the birds van Saleem Haddad en anderen – 28 september op Exploring Stories

Haddad schreef het verhaal 'Song of the birds' voor de bundel Palestine +100, waarin twaalf Palestijnse schrijvers een vraag probeerden te beantwoorden: hoe zou jouw land eruit kunnen zien in het jaar 2048 – een eeuw na de tragedies en trauma's van de Nakba? Zal er eindelijk een blijvende vrede zijn bereikt, of zal toekomstige technologie juist het lijden en de mishandeling van Palestijnen verergeren?

Nachtouders van Saskia De Coster – 28 september op Exploring Stories

Saskia en Juli reizen met hun éénjarige zoontje naar een Canadees hippie-eiland, waar Karl, de biologische vader, opgroeide. In deze wifiloze wereld, gedomineerd door de natuur en bewoners met een pijnlijk geheim over Karl, komt Saskia’s leven onder druk te staan. Haar relaties en schrijverschap wankelen terwijl ze worstelt met haar identiteit als niet-biologische moeder.

Dobberen van Sophia Blyden – 27 september op Poëzie en Jazz

In deze dichtbundel schijnt Sophia Blyden licht op het gebied tussen meisje en moeder in. Hoeveel controle heb je over je lichaam, grenzen en toekomst? Als we allemaal zowel daders als slachtoffers zijn, kunnen we alleen de vinger naar onszelf wijzen.

Ochtend in Jenin van Susan Abulhawa – 28 september op Exploring Stories

Amaal groeit op in een Palestijns vluchtelingenkamp, nadat het dorp van haar familie werd ontruimd door Israëlische soldaten. Een van hen ontvoerde haar broer, baby Isma’iel, die verder onder de naam David door het leven gaat.

De oorlog heeft geen vrouwengezicht van Svetlana Alexijevitsj – 28 september op Belle van Zuylen/ES

Het oeuvre van deze Nobelprijswinnaar bestaat uit getuigenverslagen die zo zijn vormgegeven dat ze het verhaal vertellen van een bepaalde (vaak ongehoorde) groep of periode. ‘Ik schrijf niet over de oorlog, maar over de mens in de oorlog’, schreef Alexijevitsj in haar debuut. Zonder haar eigen mening aan de lezer op te dringen geeft ze het woord aan zij die erbij waren. In De oorlog heeft geen vrouwengezicht vult Alexijevitsj de geschiedschrijving aan met de getuigenissen van de vrouwen die meevochten in het Rode leger van de Tweede Wereldoorlog.

More perfect van Temi Oh – 28 september op Exploring Stories

Een meeslepend sciencefictionverhaal geïnspireerd op de mythe van Eurydice en Orpheus. In de nabije is het populair is geworden om een klein implantaat te hebben dat directe toegang geeft tot een virtuele wereld. De Britse overheid houdt echter streng toezicht op deze toegang, wat langzaam afglijdt naar dystopische maatregelen.

De mens is een plofkip van Teun van de Keuken – 28 september op Exploring Stories

Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen. Teun van de Keuken legt de voedingsindustrie onder de loep en laat hij feilloos zien wat er misgaat. Maar hij biedt ook perspectief: met de juiste maatregelen is er een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk.

Laura H. van Thomas Rueb – 26 september op NFF

In 2016 verschijnt er een jonge Nederlandse vrouw op de Koerdische televisie. Laura, uit ‘Sweet Lake City’, zo stelt ze zicht voor. Ze vertelt ontsnapt te zijn uit Mosul, een stad in Irak, midden in het kalifaat van Islamitische Staat. Wie is Laura? Wat is haar verhaal? Journalist Thomas Rueb volgde haar spoor. In Laura H. reconstrueerde hij haar bekering tot de Islam, haar leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer.

Dansen als de meeuwen (2023) van Tijs Goldschmidt – 29 september op Nature's Narrative

Een rijke keuze uit het essayistische werk van Tijs Goldschmidt. Tijs Goldschmidts essays zijn sprankelende uitnodigingen om mee te denken. Hij bedient alle zintuigen en laat de lezer anders naar de wereld kijken. Deze bijzondere uitgave bevat Goldschmidts boeiendste essays en fascinerendste brieven, over diergedrag, muziek, beeldende kunst, Papoea's, antropologie, dansen, evolutie, schaamte, de wolf, exoten, en veel meer.

Armoede uitgelegd aan mensen met geld van Tim 'S Jongers – 28 september op Exploring Stories

In een land geregeerd door welvarende, hogeropgeleide mensen wordt op een beperkte en soms zelfs schadelijke manier naar armoede gekeken. Tim ’S Jongers groeide op in armoede, ging uiteindelijk studeren, deed onderzoek naar armoede en doet nu beleidsvoorstellen om het tegen te gaan. Hoe de meeste mensen denken over armoede, ontdekte hij, klopt van geen kant.

Dwalende Sterren van Tommy Orange – 28 september op Exploring Stories

De nieuwe roman van Tommy Orange, auteur van het veelgeprezen Er is geen daar daar. Een indrukwekkende, zorgvuldig gecomponeerde, ambitieuze roman van een belangrijke stem uit de Native American-gemeenschap

De komeet van Vamba Sherif – 28 september op Exploring Stories

Voor deze verhalenbundel vroegen Vamba Sherif en Martijn Lindeboom auteurs om zich te laten inspireren door het beroemde sciencefictionverhaal 'De Komeet' (1920), een verhaal over een relatie tussen een zwarte man en een witte vrouw die alleen mogelijk is zonder hun sociale omgeving. Deze hedendaagse speculatieve verhalen van o.a. Sholeh Razazadeh, Rashid Novaire en Liang de Beer laten precies zien wat fictie kan doen als de realiteit tekort schiet.

Winterbloeiers van Yentl van Stokkum – 27 september op Poëzie en Jazz

We weten niet of een geliefde morgen nog bij ons is, maar 90 procent kans dat het regent. In onstuimige, hunkerende gedichten probeert Yentl van Stokkum grip te krijgen op de toekomst en wisselt ze zachte zomeravonden en zware stormen af. Volgens de verwachtingen staan ons extreme omstandigheden te wachten.