Nicole Kaandorp wint NK Poetry Slam 2023 na de liefste battle ooit

Nicole Kaandorp is de nieuwe Poetry Slampion van dit jaar. Na wat presentator Benzokarim 'misschien wel de mooiste battle ooit' noemde, won zij het NK Poetry Slam 2023. In de finale nam ze het op tegen Eelco Couvreur. Bekijk de battle nu terug.

Thema

Tags

Spoken Word NK Poetry Slam Poëzie

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

De liefste battle ooit

'Nicole, ik ga niet met je battelen, ik vind dat echt een raar concept. Ik ga mét je zijn. Vind je het goed als ik heel even mijn hand op je schouder leg?' Zo begon Eelco Couvreur zijn battle tegen Nicole Kaandorp op de finale van het NK Poetry Slam, die op 23 september tijdens ILFU plaatsvond. Finalisten Nicole Kaandorp, Eelco Couvreur, Kylie Lyandra, Yanaika Zomer, SorayaSpeaking, Sven Vek, Hava Güveli en Sander Ausems namen het deze avond tegen elkaar op, en bij de laatste battle waren alleen Couvreur en Kaandorp nog over.

Wat volgde was volgens presentatoren en juryleden 'de liefste battle ooit', waarbij de finalisten elkaar lachend en met zachte hand uitdaagden om een prijswinnend optreden te geven.

'Als ik deze slam win, vind je het goed als ik jou met het prijzengeld mee uit eten neem?' begon het antwoord van Kaandorp op Couvreurs openingsgedicht. Hoe dat diner eindigt? 'Tegen de tijd dat ik de deur achter me dichttrek zul jij verliefd op me zijn geworden. Zo verliefd dat je er niks anders mee kan doen dat het kneden tot een bolletje. Een klein pastelkleurig bolletje van klei of een zacht wit bolletje van wol of een vettig bolletje van kaarsvet, een bolletje van de haren uit je doucheput, en dat bolletje zal je dan eten. Eten zul je het, en in je maag zal het groeien tot een klein gedicht, een heel klein gedicht van maar één idee lang. En precies wanneer je het niet verwacht glipt het langs je lippen naar buiten, en je hoort het jezelf uitspreken. Het is het mooiste gedicht dat er bestaat.' Waarna ze de microfoon teruggaf aan Couvreur, die ter plekke even met het mooiste gedicht ter wereld op de proppen moest komen. Liefdevoller kan een uitdaging nauwelijks worden.

Kaandorp zou de avond winnen dankzij deze uitdaging en het bijbehorende het dinergedicht. Het is nota bene het eerste gedicht dat ze ooit voor een battle schreef, voor de voorrondes nog, en al die tijd lag het te wachten om op het juiste moment ingezet te worden.

ILFU Members kunnen de gehele NK Poetry Slam finale terugkijken

Naast de publieksstem, gemeten in het aantal decibellen, kregen de finalisten deskundige feedback van juryleden Eva van Manen, Iduna Paalman en Seckou Ouologuem. Presentatie was in handen van Benzokarim en Sophia Blyden.

Bekijk de hele finale
ILFU Members kunnen de gehele NK Poetry Slam finale terugkijken