Speelfilms over het leven van schrijvers: deze 10 moet je zeker zien

Extreem, geniaal, geliefd, of de gekwelde kunstenaar: (bekende) schrijvers lijken te leven in uitersten, als je hun biopics moet geloven. Wij hebben 9+1 films op een rij gezet waarin schrijvers een rol toebedeeld krijgen in een speelfilm over hun leven, van Sayat Nova tot David Foster Wallace.

Tags

Schrijven Film

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

The Hours (2002) over Virginia Woolf

Als absolute klassieker is The Hours onmisbaar in dit lijstje. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Michael Cunningham vertelt het verhaal van één dag in het leven van drie vrouwen tijdens verschillende momenten in de twintigste eeuw, een dag waarop Virginia Woolf aan haar roman Mrs. Dalloway begint (die 14 mei precies 100 jaar geleden verscheen); de Amerikaanse huisvrouw Laura Brown in 1949 aan haar leven ontvlucht in Woolfs roman; en een dag in 1998, waarop Clarissa Vaughan een feest organiseert, en daarmee in de voetsporen treedt van het gelijknamige personage Mrs. Dalloway. The Hours laat zien hoe de levens van deze vrouwen onderling verbonden zijn, waarbij aan de kijker meegegeven wordt juist in het moment te leven – dat is alles wat er is.

De Uren werd al net zo prachtig bewerkt voor het toneel, onder regie van Eline Arbo. In juni alleen nog te zien in Antwerpen.

The Color of Pomegranates (1969) over Sayat Nova

De Sovjet-Armeense film De kleur van granaatappels (of: Sayat-Nova) is een kunstbiografie over de Armeense troubadour (Ashik) Sayat Nova. Met weinig dialoog wordt op visueel-poëtische wijze het leven van de achttiende-eeuwse dichter en muzikant in beeld gebracht. De film toont hoe de dichter volwassen wordt, hoe hij het vrouwelijk lichaam ontdekt, hoe hij verliefd wordt, hoe hij het klooster binnentreedt en hoe hij sterft. Het bleek een baanbrekende mijlpaal in de filmgeschiedenis.

Shirley (2020) over Shirley Jackson

Dit portret van de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (1916-1965), vooral bekend van de gothic horrorroman De Geesten van Hill House, is een combinatie van feit en fictie, naar de gelijknamige roman van Susan Scarf Merrell. Verzonnen is het jonge stel dat tijdelijk intrekt bij de auteur en haar uitbundige echtgenoot; authentiek zijn de neuroses, frustraties en eigenzinnigheden van Shirley Jackson. Vertolkt door de nimmer teleurstellende Elisabeth Moss blijft ze de kijker bij in deze nonconformerende biopic.

The End Of The Tour (2015) over David Foster Wallace

Toen Rolling Stone-journalist David Lipsky te horen kreeg dat David Foster Wallace door zelfdoding om het leven was gekomen, besloot hij een boek uit te brengen over de paar dagen die hij met Wallace doorbracht, aan het eind van de promotietournee voor zijn literaire doorbraak Infinite jest. Het resultaat, de memoires Although of Course You End Up Becoming Yourself: A Road Trip with David Foster Wallace werd in 2015 verfilmd als The End of the Tour, met Jason Segel die een fenomenale Wallace neerzet. Een mooie, ontroerende film, waarbij je je constant afvraagt of het wel zo'n goed idee is om je helden te ontmoeten.

Tonio (2017) over A.F.Th van der Heijden en zijn zoon Tonio

De film is een aangrijpende bewerking van A.F.Th. van der Heijdens gelijknamige roman over de dood van zijn 22-jarige zoon Tonio, die in 2010 verongelukte na een avond stappen met vrienden. Tonio maakt het onmetelijke verdriet van de achtergebleven ouders voelbaar dankzij de manier van vertellen waarin droom en werkelijkheid in elkaar overlopen, maar ook dankzij de fenomenale acteerprestaties van Pierre Bokma en Rifka Lodeizen als de ouders van de jonge Tonio. De film werd genomineerd voor zeven Gouden Kalveren en A.F.Th van der Heijden won in 2012 de Libris Literatuurprijs voor de requiemroman.

Capote (2005) en/of Infamous (2006) over Truman Capote

Toen scenarist Douglas McGrath eind 2003 het idee kreeg om de totstandkoming van Truman Capote's misdaadroman In cold blood te verfilmen, bleek die film al in de maak, door Bennett Miller. Daar liet McGrath zich echter niet door weerhouden: ook hij moest en zou een Truman Capote-film maken. Het resultaat: binnen een jaar verschenen maar liefst twee films over precies dezelfde auteur in precies dezelfde levensfase. Welke is beter? Oordeel zelf.

Howl (2010) over Allen Ginsberg

Allen Ginsberg gedicht 'Howl' (1955) was het epos van de Beatgeneration, dat door de verwijzingen naar drugsgebruik en seks het onderwerp werd van een heus obscenity trial in 1957. De film belicht de opkomst van de Beatgeneration, een groep invloedrijke schrijvers actief in de jaren '50 en '60. James Franco speelt een fragiele, jonge Ginsberg in deze poëtische film, waarin de rechtbankverslagen van het proces en oude interviews zijn verwerkt.

Girl, Interrupted (1999) over Susanna Kaysen

1999 wordt vaak genoemd als het Beste Filmjaar Ooit, en dus kon een klassieker uit dit jaar niet ontbreken. Veel mensen hebben Girl, Interrupted al gezien, maar wist je dat dit een verfilming is van de gelijknamige memoires van auteur Susanna Kaysen? Het is een aanrader om de film met deze autobiografische informatie nog eens te herkijken, want het zet de manie en het onbegrip van de hoofdpersoon in een geheel ander daglicht.

A Complete Unknown (2024) over Bob Dylan

In 2016 won Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur en dus kennen we ook hem een plaats toe in dit lijstje. Nadat er al tientallen films over de artiest en woordkunstenaar zijn verschenen, kwam vorig jaar een nieuwe film over zijn leven uit: A Complete Unknown, waarin de hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan Timothée Chalamet. De film belicht de vroege, rebelse jaren van Bob Dylan, die vastbesloten is de Amerikaanse muziek te veranderen en weigert in hokjes geplaatst te worden.