18 boekentips voor de leesgrage dierenvriend

Dieren net als mensen, dieren met gevoelens, relaties, rechten. Mensen die in dieren veranderen en dieren die eigenlijk niet bestaan. In de boeken van dit lijstje lees je over hen. Een willekeurige greep uit de wereld van de dierenverhalen.

Tags

Verplichte kost Dieren

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

1. Richard Adams – Waterschapsheuvel (1972, vertaling uit 2020 door Max Schuchart & Renée Vink)

In 'Waterschapsheuvel', het bekendste werk van de Britse Richard Adams, word je meegenomen in een prachtig gecreëerde konijnenwereld waarin opperkonijn Hazelaar een nieuwe woonplek zoekt voor zijn roedel. Tijdens hun reis trotseert de groep talloze gevaren. Dit tijdloze verhaal ontdekt vanuit een konijnenperspectief het belang van democratie, moed en vriendschap.

Meer informatie

2. Hanna Bervoets – Ivanov (2016)

Hoever kan je gaan voor wetenschappelijk onderzoek? Russisch wetenschapper Ilya Ivanov heeft in 1922 elk geval maar één droom: een hybride wezen kweken van half mens, half aap. Zeventig jaar later raakt virologe Helena Frank geobsedeerd met Ivanov's kruisingsexperimenten. In deze spannende roman volg je de jonge, homoseksuele Felix die voor zijn studie naar New York verhuist en daar op zijn beurt een obsessie krijgt voor Helena. Beide obsessies hebben grote gevolgen.

Meer informatie

3. Paulien Cornelisse – De verwarde cavia (2016)

Cavia de cavia heeft een wat saaie kantoorbaan op de afdeling Communicatie. In korte humoristische hoofdstukken leren we haar en haar menselijke collega’s kennen. Van passief-agressieve e-mails tot relaties tussen collega’s: een boek vol herkenbare gebeurtenissen voor iedereen die maar een blauwe maandag op een kantoor heeft gewerkt.

Meer informatie

4. Marian Engel – Beer (1976, vertaling uit 2021 door Barbara de Lange)

Dit is een heel vreemd boek. Een vreemd maar mooi boek over een eenzame vrouw en een beer. Lou is een bibliothecaresse die een klus krijgt aangeboden om op een afgelegen Canadees eiland op een landgoed een bibliotheekcollectie te inventariseren. Bij dat landgoed blijkt een beer te horen, die een soort huisdier zit vastgeketend aan het huis. Gedurende het verhaal komt Lou steeds iets dichter bij het dier.

Meer informatie

5. David Garnett – Vrouw of vos (1922, vertaling uit 2018 door Irwan Droog)

Het leven van Richard Tebrick staat op zijn kop als zijn vrouw Silvia tijdens een boswandeling plotseling verandert in een kleine, felrode vos. Nadat hij is bijgekomen van de schrik, draagt hij haar liefdevol naar huis en stuurt het personeel weg, zodat niemand de metamorfose van zijn vrouw kan zien. Richard kleedt haar in haar favoriete jurken en voert haar thee en koekjes, maar het is niet meer zoals vroeger. Want hoe kan hij nog zijn liefde uiten, als zijn vrouw vooral bezig is met op eenden jagen en tunnels graven?

Meer informatie

6. Mariken Heitman – De wateraap (2019)

De hoofdpersoon Elke in dit boek is als biologe geobsedeerd met de wateraap, een vermeende voorouder van de mens. Tijdens de evolutie van aap tot mens zou er nog een tussenstadium zijn geweest, een poging om in het water te kunnen overleven. In dit tussenstadium herkent Elke zichzelf: iemand die is blijven hangen tussen kind en volwassene, en niet weet of ze man of vrouw is, of allebei.

Meer informatie

7. Sander Kollaard – Uit het leven van een hond (2019)

'Uit het leven van een hond' beslaat maar één dag uit het leven van de alledaagse Henk van Doorn: een alleenstaande man, 56, ic-verpleegkundige. Het is een doodgewone zaterdag totdat blijkt dat Henks hond ziek is en binnen afzienbare tijd zal sterven. Vreselijk nieuws voor menig hondenliefhebber, maar geen zorgen: somber wordt het verhaal nergens dankzij Henks talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle.

Meer informatie

8. Alma Mathijsen – Ik wil geen hond zijn (2019)

Een psychologisch portret van een vrouw die emotioneel volledig instort nadat haar relatie is geïndigd. Ze gaat op zoek naar een uitweg voor dit allesomvattende liefdesverdriet en besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Zo kan ze ongelimiteerd van hem houden, janken als hij de kamer verlaat en zich heerlijk tegen hem aan vlijen op de bank

Meer informatie

9. Eva Meijer – Het vogelhuis (2016)

Deze fictieve biografie geeft een stem aan de Britse natuuronderzoeker Len Howard (1894-1973). Zij kocht een klein afgelegen huisje op het Engelse platteland waar zij twee internationale bestsellers schreef over het gedrag van mezen, roodborsten en mussen. Haar ramen stonden altijd open waardoor de vogels vrij waren om te komen en te gaan. Een krachtig verslag over mens, dier, muziek, en wat het betekent om ergens thuis te horen.

Meer informatie

10. Jean-Claude Mourlevat – Jefferson (2019, vertaling uit 2022 door Lies Lavrijsen & Els Dumez-Blocken)

In dit kinderboek vol mysterie volgen we de vriendelijke egel Jefferson die zijn kuif wil laten bijknippen. Zijn plan neemt een andere wending als hij zijn kapper op de grond ziet liggen: dood, met een schaar in zijn borst. Jefferson slaat in paniek op de vlucht wanneer hij zelf ineens beschuldigd wordt voor deze gruwelijke moord. Samen met zijn beste vriend probeert hij de échte dader te ontmaskeren.

Meer informatie

11. Sigrid Nunez – De kwestbaren (2023, vertaling uit 2023 door Lucie Schaap)

Tijdens de coronapandemie vindt een eenzame vrouw in New York een onverwachte klik met een ontspoorde student en een papegaai. Terwijl de ambulancesirenes op straat loeien schuilen de drie gelegenheidsvrienden in hun toevluchtsoord hoog boven de stad. In 'De kwetsbaren' reflecteren de personages op hun leven, de toekomst en wat opgesloten zitten doet met mens en dier.

Meer informatie

12. Gerrit Paape – Reize door het Aapenland (1788)

In deze reisroman uit de achttiende eeuw komt de ik-verteller terecht in een land waar apen het voor het zeggen hebben. Hij krijgt een hoge politieke functie aangewezen in dit apenland en tijdens de eindeloze vergadersessies waar hij aanschuift blijkt dat de apen graag mens willen worden. Er wordt dan ook besloten tot een 'generale afkapping' van hun staarten. Een politieke satire die door haar groteske karakter actueel is gebleven.

Meer informatie

13. Laline Paull – De bijen (2014, vertaling uit 2014 door Hien Montijn)

Flora 717 is geboren in de laagste klasse van haar hiërachiche bijengemeenschap. Als schoonmaakster is het haar voornaamste taak om dode bijen uit de bijenkast te verwijderen. Er ontstaat dan ook grote chaos als Flora zich losbreekt van haar instinct om te dienen en de vruchtbaarheid van de Koningin aan de kaak durft te stellen. 'De bijen' is een thriller geschreven vanuit het perspectief van een rebelse bij.

Meer informatie

14. Max Porter – Verdriet is het ding met veren (2015, vertaling uit 2017 door Saskia van der Lingen)

In dit fabelachtige verhaal speelt een kraai een sleutelrol. Een vader en zijn twee zoons blijven achter nadat hun echtgenote en moeder overlijdt. Je leest vanuit drie vertelperspectieven hoe de allesomvattende rouw voor iedereen in het gezin anders is. De kraai verschijnt kort na het overlijden en zal het gezin bijstaan zolang ze het nodig hebben.

Meer informatie

15. Roos van Rijswijk – De olifant van de bovenbuurman (2018)

Roos van Rijswijk demonstreert in dit fantasierijke boek hoe je van een vervelende situatie iets positiefs kan maken. Jarenlang woont ze onder een enorm luidruchtige bovenbuurman. Het moest wel zo zijn dat hij een olifant in huis heeft genomen met wie hij 's nachts tapdanst en tegen de verwarmingsbuizen aanschuurt. Omdat de olifant zo eenzaam was, adopteert de bovenbuurman ook een enthousiaste kangoeroe. Ondersteund door illustraties omschrijft Van Rijswijk het plezier dat deze herriemakers met elkaar hebben.

Meer informatie

16. Toon Tellegen – Misschien wisten zij alles (2001)

Met deze dierenverhalenbijbel van Toon Tellegen met 313 (!) verhalen heb je ze nog niet eens allemaal in huis. Het is misschien geen boek om aaneengesloten van kaft tot kaft te lezen maar wel perfect voor naast je bed. Als je niet kan slapen is het soms fijner om even in het bos van de egel, de mier, de eekhoorn en de olifant te leven.

Meer informatie

17. Olga Tokarczuk – Jaag je ploeg over de botten van de doden (2009, vertaling uit 2021 door Charlotte Pothuizen)

In dit boek van Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk komen de herten weliswaar niet aan het woord, toch ze zijn altijd aanwezig. Janina woont alleen in een afgelegen Pools dorp waar het altijd waait. In dit dorp woont in de winter bijna niemand en er gebeurt dan ook weinig, totdat haar buurman Grootvoet dood wordt aangetroffen, omringd door pootafdrukken van herten. Vanaf dat moment gebeuren er steeds meer vreemde dingen in het dorp. Janina, die zelf veel bezig is met de natuur en de onrechtvaardigheid van de jacht concludeert dat de herten wraak hebben genomen op de mens.

Meer informatie

18. Maartje Wortel – Dennie is een star (2019)

Het gaat niet zo goed met de hoofdpersoon in dit boek. Ted heeft een aantal mislukte liefdesrelaties achter de rug en nogal veel liefdesverdriet. De oplossing voor deze gevoelens? Een kat nemen natuurlijk! ‘Dennie is een star’ is een verhaal over tijd en ruimte, religie, seks, maar vooral over Dennie, de kat.

Meer informatie