10 zomerboeken die ons helpen bouwen aan een nieuwe wereld

Hoe richt je je leven in na een maatschappelijke, persoonlijke of digitale revolutie? Schrijver en politicoloog Munganyende Hélène Christelle tipt tien boeken die helpen betekenis te geven aan een nieuwe wereld: 'Een nieuwe wereld bouwen, dat doe je door verder te gaan waar trauma ophoudt.'

Tags

Leestips

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

De dag na de revolutie

Al zo lang als ik me kan herinneren denk ik na over de dag na de revolutie, een figuurlijke dag, die tegelijkertijd helemaal niet zo onwaarschijnlijk hoeft te zijn: opgroeien als overlevende van een genocide en als kind van vluchtelingen in ballingschap vereist een brutale verbeeldingskracht.

Trauma is geen identiteit. Toch dragen we soms het gewicht van trauma zo lang met ons mee dat we niet meer weten wie we zijn buiten ons lijden om. Een nieuwe wereld bouwen, dat doe je door verder te gaan waar trauma ophoudt.

Dit zijn de 10 zomerboeken die ons helpen bouwen aan een nieuwe wereld. Op onze werkplek, aan onze eettafel en tussen ons gefluister over de revolutie door.

Hoe slaan we de weg naar verandering eigenlijk in?

1. Jezz Chung – This Way to Change (2024)

De wereld daarbuiten begint vanbinnen. This Way to Change is een geïllustreerde gids voor zelfgenezing, transformatie en dekolonisatie. Het gedeelte over zelfgenezing is belangrijk, omdat illustrator Jezz Chung op latere leeftijd gediagnosticeerd werd met autisme en op zoek ging naar nieuwe manieren van kijken naar de wereld vanuit een plek die haar neurodivergentie als startpunt en norm neemt. Manieren van zijn die haar niet reduceren maar juist allesomvattend zijn. Dat ze actrice wil zijn bijvoorbeeld, dat ze beweegt, en dat ze model staat voor een LinkedIn-campagne. Ook schreef ze een gids waarin ze uitlegt hoe ze kunst ervaart als persoon met autisme.

Dit boek, tevens haar debuut, bevat hedendaagse poëzie, toegankelijke proza en helende praktijken om onderwerpen als het helen van je innerlijke kind, vriendschappen koesteren, dekolonisatie van denken en gemeenschapsvorming te verkennen. Chung moedigt lezers aan om hun krachten van zelfgenezing aan te boren op hun reis van verandering, via een illustratieve meditatie.

Wat komt er na het internet?

2. Naomi Shimada en Sarah Raphael – Mixed Feelings (2019)

In Mixed Feelings verkennen Naomi Shimada en Sarah Raphael de impact van het internet op onze gedachten, lichamen en harten. Ze beschouwen het als een haat-liefdeverhouding die ons zowel onder druk zet met perfectionisme als ons in staat stelt om snel informatie, hulp en meningen te delen. Het boek biedt een verzameling essays en discussies die diverse perspectieven belichten, waarbij de auteurs op een meerstemmige manier heersende normen over constant online zijn uitdagen, juist door het online leven serieus te nemen.

3. Jess Henderson – Offline Matters (2020)

Voelt het voor jou ook wel eens alsof je tijdlijn een lange aaneenschakeling van dezelfde content is? Offline Matters biedt een verfrissend perspectief op creatief werk in een tijd waarin 'digital-first' overheerst. Het moedigt de steeds groeiende groep jonge mensen uit de zogenaamde creative class, degenen die van creatief zijn hun carrière hebben gemaakt, aan om offline alternatieven te verkennen voor creativiteit, overwerken tegen te gaan en opnieuw te ontdekken waarom ze ooit zijn gaan creëren. Henderson deelt tools om de geest los te maken van online begrenzingen. Ze wil ons creatief denken herprogrammeren, voorbij het algoritme.

Wat Burnout ons leert over het inrichten van een goed leven

4. Emily Nagoski en Amelia Nagoski – Burnout (2020)

Burnout biedt een baanbrekend inzicht in waarom vrouwen burn-out anders ervaren dan tot nu toe werd begrepen. Ze spreken over een moreel systeem waarin de huidige wereld als het ware twee soorten wezens bevat: je hebt de menselijke nemers, wiens taak het is om te leven, om zich uit te drukken om hun menselijkheid te laten zien. Zij hebben de morele verplichting om welke middelen dan ook te verwerven om hun deze verplichting te vervullen. En aan de andere kant, de menselijke gevers, waarvan de morele verplichting het is om hun menselijkheid, hun tijd, hun levens, hun lichamen, hun gevoelens aan de menselijke nemers te geven. Raad eens welke de vrouwen zijn. 👀

In de daaropvolgende hoofdstukken pluizen de auteurs een eenvoudig, op wetenschap gebaseerd plan uit om stress te verminderen voor iedereen, emoties te reguleren als je uit een gemarginaliseerde groep komt en een meer vreugdevol leven te leiden, ook als je ambitieus bent. De auteurs belichten de kloof tussen de verwachtingen van vrouwen en de realiteit van het vrouw-zijn in de moderne wereld, waarbij ze compassievolle uitleg en optimisme bieden. De zusjes Emily Nagoski en Amelia Nagoski hebben een belangrijke boodschap: maak je stresscyclus af! Anders kom je dus vast te zitten.

Heb je beperkt zicht of een korte aandachtsspanne? Beluister dan hier hun podcast met Brené Brown.

Vriendschap als de liefde van de toekomst

5. Aminatou Sow en Ann Friedman – Big Friendship (2021)

Big Friendship is een eerlijk en humoristisch boek dat een decennium lange, rommelige en levensbevestigende vriendschap beschrijft tussen Aminatou en Ann. Als presentatieduo van de populaire podcast Call Your Girlfriend staan ze bekend om hun openhartige gesprekken, en in dit boek brengen ze die energie naar hun eigen vriendschap – met alle vreugde en valkuilen die daarbij horen. Ze definiëren 'Big Friendship' als een sterke, betekenisvolle band die levensfasen, locaties en emotionele veranderingen overstijgt. Door hun eigen ervaringen en interviews met vrienden en experts leren ze dat investeren in elkaar keer op keer essentieel is voor een duurzame vriendschap. Dit boek viert de kracht van vriendschap en nodigt uit om na te denken over hoe we onze banden vormgeven, uitdagen en behouden in al hun complexiteit. Het boek begint bij een awkward friendship break-up. De rest moet je zelf lezen.

Kunst als scheppingskracht voor bevrijding

6. bell hooks – Art on My Mind (1995)

Art on My Mind bundelt bell hooks’ weinig bekende mijmeringen over kunst, cultuur en politiek door haar altijd zo scherpe lens. In dit boek onderzoekt hooks hoe kunst en beeldvorming onze maatschappij vormgeven en transformeren. Ze benadrukt de kracht van kunst als instrument voor sociale verandering. In de 22 hoofdstukken behandelt ze een breed scala aan diepgaande en intens intieme onderwerpen op het snijvlak van kleur en kunst: van kunst als actief verzet tegen witte suprematie, tot het uitdagen van critici, het witte en zelfs zwarte publiek om kunstwerken te benaderen zonder zich eerst alleen te fixeren op het zwart-zijn van de afbeeldingen. Ze gaat ook dieper in op persoonlijke interviews met zwarte kunstenaars en architecten zoals Alison Saar, Margo Humphrey, Carrie Mae Weems, Lorna Simpson, LaVerne Wells-Bowie, en Emma Amos, en bespreekt kunstwerken van Jean-Michel Basquiat en Felix Gonzalez Torres.

Een nieuw paar ogen om mee te kijken

7. Amy Sall – The African Gaze (2024)

The African Gaze is een diepgaande verkenning van postkoloniale en hedendaagse fotografie en cinema uit Afrika, inclusief de grote namen uit Senegal, Burkina-Faso en Mali. Het boek biedt een uitgebreide introductie tot bewegende en stilstaande beelden, met aandacht voor historische beelden van Malick Sidibé, Sanlé Sory en Seydou Keita die iconen zijn van de Afrikaanse beeldvorming en zelfbeschikking. Met de titel, een knipoog naar de eeuwenoude koloniale witte blik, geeft ze ons een nieuw paar ogen om mee naar de wereld te kijken.

Ruzie maak je ook na de revolutie, maar hoe?

8. Sarah Schulman – Conflict is Not Abuse (2016)

In een wereld gevuld met ‘Karens’ is Conflict is Not Abuse een boek dat een nieuw perspectief biedt op hoe we omgaan met conflicten in een samenleving die geen enkel lid van dat samenleven wegwerpbaar maakt. Sarah Schulman onderzoekt hoe sommige situaties die als een overwegend klein conflict beginnen, worden opgeblazen tot beschuldigingen, wat kan leiden tot escalatie en diepere verwondingen binnen gemarginaliseerde gemeenschappen. Schulman moedigt lezers aan om een genuanceerd begrip van conflict te omarmen en te streven naar meer empathie en mededogen in onze interacties. Juist als getraumatiseerde mensen onderling.

Zo rouwen we om de oude wereld en helen we de nieuwe

9. Camille Barton – Tending Grief (2024)

Wanneer je een nieuwe wereld bouwt, moet je ook om de oude leren rouwen. “May we have the courage to tend to our wounds and move towards aliveness,” zegt Camille Barton in Tending Grief. Het boek is een belichaamde gids voor het omgaan met rouw, zowel individueel als in gemeenschap. In onze cultuur wordt het gevoel van rouw vaak onderdrukt, maar Barton moedigt lezers aan rouw diep, veilig en op hun eigen voorwaarden te ervaren. Het boek biedt praktische oefeningen, gedekoloniseerde rituelen en aardse geneesmiddelen om verlies te helen en te verwerken. Barton moedigt lezers aan om rouw diep, veilig en op hun eigen voorwaarden te ervaren, met specifieke aandacht voor de unieke ervaringen van rouw bij BIPOC en queer personen. Tending Grief biedt een waardevolle benadering voor zij die op zoek zijn naar heling en gemeenschap in tijden van verlies.

Wie wil je zijn als je eindelijk vrij bent?

10. Kleaver Cruz – The Black Joy Project (2023)

Kleaver Cruz is de bedenker van The Black Joy Project, een digitale en fysieke gemeenschap die stelt dat Zwarte Vreugde verzet is. The Black Joy Project is hun debuut, een liefdesbrief aan zwarte mensen wereldwijd die aan elkaar verbonden zijn door een gedeelde ervaring van meervoudig zwart-zijn. En daardoor ook weer zo verschillend. Een van de bijdragen is door yours truly.
TBJ Project wordt onder andere verkocht in Atheneum boekhandel De Poort. Als je daar dan toch bent, doe dan even de groetjes aan de geweldige boek fairy god-muva en poëet Bernice Vreedzaam.