Achter de schermen bij de Nacht: "Enthousiasme is leuk, maar je moet het niet overdrijven"

De 38ste Nacht in september 2021 volgde op een 'schrikkeljaar', waarin De Nacht bij hoge uitzondering verstek liet gaan, veroorzaakt door de coronacrisis. Veel van de 25 optredende dichters en muzikanten stonden voor het eerst sinds anderhalf jaar weer op het podium, veel bezoekers zaten voor het eerst weer in zo'n grote zaal. 'Een als vanouds broeierige Nacht, na een jaar van poëtische droogte,' schreef Trouw na afloop. 'En dat lag niet alleen aan de hoge temperatuur in de grote zaal, die zo ontzettend vol is dat er een voortdurende strijd om de stoelen gaande is (“Bezet zegt u? Daar doen wij niet aan.”).' Joost Prinsen stal de show, Maarten Engeltjes zong tot ontroering van velen Erbarme Dich, er was de vrolijke taalvirtuositeit van Arjen - "Enthousiasme is leuk, maar je moet het niet overdrijven" - Duinker en er waren indrukwekkende voordrachten van o.a. Lieke Marsman, Maria Barnas, Wout Waanders en Lisette Ma Neza. 'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen,' dichtte Slauerhoff, maar 's Nachts woon ik zelden waar mijn bed staat, was de repliek van Vrouwkje Tuinman, ons motto van deze Nacht.

Thema

Tags

Festival Poëzie
Foto: Patrick Post

ILFU zoekt 1000 lezers die de fictie steunen

Vertel me meer

Reportage over de 38ste Nacht, gemaakt door Dominique Fraanje, Jeffrey Grote, Oligar da Paz. Beeld: Buro Zip Filmproducties en Engage TV.

De 39ste Nacht: 8 oktober 2022

"De huizen zijn nog donker en de dromen nog niet af" is het motto van de komende nacht, ontleend aan een gedicht van Joke van Leeuwen. Uiteraard is Joke één van de optredende dichters; de overige dichters en muzikanten maken we in de loop van de zomer bekend. Koop alvast je kaarten!

Info & Tickets
De 39ste Nacht: 8 oktober 2022