Een interview met YALFU-auteur Bea Fitzgerald

In juli 2023 verscheen Girl, Goddess, Queen (De koningin van de onderwereld), een internationale bestseller geschreven door de Britse Bea Fitzgerald. Het is een moderne, feministische twist op de Griekse mythe van Hades en Persephone. Fitzgerald, ook bekend als @chaosonolympus op TikTok, waar ze meer dan 110 duizend volgers heeft, plaatst dagelijks content over Griekse mythologie. De Nederlandse booktokker Dilayra Verbrugh (@gayotic_bookworm) interviewde haar tijdens YALFU 2023. Diezelfde dag ging Fitzgerald ook in gesprek met Samya Hafsaoui. Lees en kijk beide interviews hieronder terug!

Tags

YALFU Young Adult
Foto: Daisy Ranoe

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Interview door Dilayra Verbrugh

Hoe ben je op het idee gekomen om Girl, Goddess, Queen te schrijven en waarom?

Ik denk dat ik altijd van de Griekse mythologie en specifiek van de hervertellingen van Hades en Persephone heb gehouden. Toen ik ouder werd, werd mijn interesse in de Griekse mythologie steeds academischer en begon ik veel te lezen over de oorspronkelijke mythe.

Het verhaal van Persephone is een heel krachtig verhaal. Het gaat over het vinden van jezelf, over het vinden van geluk en kracht door liefde en over de kracht om jezelf te zijn. Het is een van de eerste verhalen die ons vertelt dat het oké is om een ​​gecompliceerde relatie met onze ouders te hebben. Dus ik vroeg me af of het mogelijk was om een ​​versie te schrijven die heel erg met die moderne ideeën speelt, maar ook de originele mythe naar voren brengt die veel mensen kennen.

Wat is je favoriete mythe?

Naast Hades en Persephone vind ik Ixion en Ifus erg leuk. Het gaat over een meisje dat wordt opgevoed als een jongen en zich later ook identificeert als jongen. Hij wordt vervolgens verliefd op een meisje. Het is een hartverwarmend en mooi verhaal.

Kijk hier het optreden van Bea Fitzgerald terug

Op YALFU 2023 werd Bea Fitzgerald geïnterviewd door Samya Hafsaoui.

Kan je iets vertellen over deel twee van Girl, Goddess, Queen? Op Goodreads staat namelijk dat het trilogie wordt.

Alles wat ik nu kan zeggen, is dat boek twee een Young Adult sapphic rivals to lovers-verhaal gaat worden. Ik heb het geschreven voordat ik Girl, Goddess, Queen af had. Hades en Persephone staan dan ook niet centraal in deel twee. Girl, Goddess, Queen heb ik voor mijn zusje geschreven. Het nieuwe boek is meer voor mezelf. 

Elk personage dat ik bedenk, heeft een stukje van mezelf.

Wanneer komt het tweede deel uit?

In juli 2024.

Lijk je op een van de personages die je bedacht hebt?

Elk personage dat ik bedenk, heeft een stukje van mezelf. Dit kan bijvoorbeeld mijn humor zijn of hoe de personages de wereld zien. Maar het kan ook iets kleins zijn, zoals dat een personage dezelfde lievelingsbloem heeft als ik.

Styx is een geliefd personage door de lezers. Hoe heb je haar bedacht?

Styx is ook mijn favoriete personage, maar in de eerste versie zat ze er nog niet in. Bij het bedenken van Persephone moest ik ontzettend veel onderzoek doen, maar Styx was enkel een naam op papier. Technisch gezien is Styx een rivier en weten we er niet veel over, dus ik had alle vrijheid om haar een persoonlijkheid te geven.

Styx is bijna de stem van de lezers. De lezers willen Persephone en Hades door elkaar schudden en zeggen: ‘jullie vinden elkaar leuk!’ en dan heb je Styx in het boek die dat echt doet.

Komt Styx terug in boek twee?

Helaas komt Styx niet voor in het tweede boek. Hades en Persephone keren wel terug, maar dan als easter egg.

Ik ben altijd nieuwsgierig wat de personages doen nadat het boek uit is. Waar zouden Hades en Persephone op dit moment mee bezig zijn?

In een moderne context zouden ze het geweldig vinden dat iedereen grapjes maakt over Zeus. Ze zouden zich ook zorgen maken over het klimaat.

Als Persephone met één god van krachten zou kunnen wisselen, wie zou ze dan kiezen?

Hecate, want Persephone is een chaotisch persoon die een groot deel van haar leven in bedwang is gehouden. Ik denk dat ze het leuk zou vinden om excentriek te zijn, net als Hecate.

En als jij met één god zou kunnen wisselen, wie zou je dan kiezen?

Hestia, want de prijzen voor huizen blijven maar stijgen en ik zou het leuk vinden om een huis en warmte te kunnen betalen. Maar ook Apollo, omdat hij de god is van zoveel verschillende dingen.

Wie is je godly parent (in context van Percy Jackson van Rick Riordan)?

Ik zou graag een god als ouder willen die coole krachten heeft, maar ik weet dat het eigenlijk Athena is. Niet omdat ik slim ben, maar omdat anderen mij vaak als slim beschouwen. Dat heeft mij gevormd tot wie ik ben. Als ik kon kiezen dan waren er veel interessantere goden die ik als godly parent zou willen.

Toen ze me voor het eerst de kaft met al dat roze lieten zien was ik niet heel enthousiast, maar ik wilde niet de vervelende auteur zijn die tegen alles nee zegt.

Als je een keer zou kunnen dineren met een van de Griekse goden, wie zou je dan kiezen?

Athena zou me aan het huilen maken. Als ik er eentje moest kiezen dan Dionysus. Wijn en theater, wat wil je nog meer?

Wanneer ben je begonnen met je TikTok-account?

Toen mijn agent Girl, Goddess, Queen probeerde te verkopen. Ik had afleiding nodig, maar wilde nog steeds mijn passie voor Griekse mythologie ergens kwijt. Mijn budget was tien pond en dat kun je ook zien aan mijn kostuums. Het beste gedeelte aan mijn TikTok is dat ik met mensen kan praten die ook dezelfde interesses hebben als ik. Deze week alleen al zijn er drie boeken over Griekse mythologie uitgekomen en ik vind het leuk hoe enthousiast iedereen daarover is. Dit is mijn Barbenheimer.

Heb je gezien dat de Nederlandse editie en de Engelse editie van Girl, Goddess, Queen ook een soort Barbenheimer is?

De Nederlandse editie, mijn emo-kind. Ik vind het geweldig.

Heb je eigenlijk een favoriete editie?

Toen ze me voor het eerst de kaft met al dat roze lieten zien was ik niet heel enthousiast, maar ik wilde niet de vervelende auteur zijn die tegen alles nee zegt. Ineens wilden ze toch geen roze kaft meer, maar dat ging ik niet toestaan, want ondertussen was ik al gehecht geraakt aan de kleur. Dat roze is een deel van mij geworden. Maar ik kan niet kiezen, want de tekening op de kaft van de Nederlandse editie is supermooi. Ik zou graag mijn roze kaft willen houden en de tekening van de Nederlandse kaft aan de binnenkant willen hebben. Dat zou de ideale combinatie zijn.

Wat is een leuk feitje over Girl, Goddess, Queen?

Ik had een breakdown toen ik moest nadenken over de seksscènes. Want mijn editor vroeg: ‘Wat als we het boek spicy maken?’ en ik dacht echt ‘wat als we dat niet doen?’, want ik ben aseksueel. Toen kwam ze met het goede punt dat het verhaal nu seksneutraal is en het beter past als het een sekspositief boek is. Ik moest dus nadenken hoe ik een seksscène ging toevoegen die niet heel spicy is en bij het personage past. Het is Young Adult, dus ik wilde het niet overdreven doen. Ik heb geschreven wat ik wilde lezen. 

YALFU

Eens per jaar verzamelen honderden YA-liefhebbers zich in TivoliVredenburg voor YALFU, het grootse Young Adult-event van ILFU. Ze struinen de markt met kraampjes vol boeken en must-haves voor bij die favoriete boeken af, waarna iedereen zich in de zaal verzamelt voor een uitgebreid podiumprogramma. Op het podium gaat onze host Samya Hafsaoui in gesprek met internationale en Nederlandse YA-auteurs, illustratoren, vertalers en Booktokkers

meer over YALFU