Booktokker Ayman spreekt met de hashtag book-ish 800.000 volgers aan

Voor ILFU sprak ik vorige keer Booktokker Noah de Campos Neto. Deze keer gaat het interview landsgrenzen over. Booktokker Ayman (@Aymansbooks) heeft met meer dan achthonderdduizend volgers een miljoenenpubliek aan zich weten te binden vanuit haar slaapkamer in Chicago. Zelf beschrijft Ayman haar content als book-ish. Vaak letterlijk over boeken, maar soms ook over fan zijn van lezen en de fancultuur er omheen. Haar humor noemt ze dan ook book-ish humor. Ayman maakt het liefst video’s over het romantiek genre en alle clichés en grappige en soms schaamteloze eigenschappen die daarbij komen kijken. Ze begon met TikTok, zoals veel populaire content makers van nu, tijdens de quarantaineperiode in 2020.

Tags

Young Adult BookTok YA

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

 Wat was de eerste video waar je die book-ish humor vond? 

Ik zat eerst gewoon als kijker op TikTok. Zo heb ik Booktok gevonden. Mijn eerste populaire video was een duet met een jongen die boekenwurmen ‘raar’ noemde, en ik begon gewoon een beetje op te noemen waarom we wel cool zijn. Toen die video een beetje viral ging dacht ik: oh, zo makkelijk is het dus om op TikTok op te vallen. Voor die video had ik niet echt plannen om zelf content te maken. Ik keek vooral video’s en kreeg tips over boeken. Ik had niet het idee dat ik iets zou toevoegen. Mijn smaak vond ik niet per se uniek. Maar door die video besefte ik me dat mijn sick sense of humor me een edge kon geven. Dus toen begon ik met mijn sketches en memes.

 

Heb je de term book-ish humor zelf bedacht als label voor je video’s?

Ja, het is de enige hashtag die ik gebruik en het werkt, haha.

 

Naast boeken van traditionele uitgevers maak je ook veel video’s over fanfiction. Hoe ben je daarin beland? 

Ik begon echt met lezen als hobby op Wattpad en ArchiveOfOurOwn.org ver voordat ik fysieke boeken las. Het was merendeels contemporary romance. Veel schattige romantiek maar ook spicy verhalen (smut fanfiction, red.). Ik heb zoveel gelezen op Wattpad dat ik niet eens de titels meer weet. Het was zo speciaal voor me omdat ik het gevoel had dat ik de enige was in mijn omgeving die daar verhalen las. De hele dag zat ik op school op mijn telefoon te lezen.

 

Ik heb aan Noah gevraagd of hij zichzelf/zijn smaak kan beschrijven in vijf boeken. Wat zijn die boeken voor jou?

Zeker weten, allereerst de Shadow Me serie van Tahereh Mafi. Het is de eerste fysieke boekenserie waar ik fan van werd. Het is heel erg gedreven door de personages en ik was er meteen fan van. Ik moest gewoon hardop lachen en werd meteen verliefd op alle personages en wilde dat ze allemaal een goed einde kregen. Mafi schrijft die serie nog steeds en ik word er met elk nieuwe deel steeds opnieuw verliefd op! Ik wil een nieuwe boeken van haar tot ik zeventig word. 

Along With You In The Ether van Olivie Blake heb ik eerder dit jaar gelezen en het herinnerde me eraan hoe erg ik van metaforisch schrijven hou. Veel mensen houden van boeken vanwege het plot en de actie. Ik zoek meer een verbinding met de personages en de schrijfstijl zelf. Veel mensen noemen haar schrijfstijl pretentieus maar ik vind dat het juist nut heeft in het boek. The girls that get it, get it. And the girls that don’t, don’t (TikTok referentie, red.). Het is gewoon zo prachtig. Soms lees ik opnieuw mijn aantekeningen over het verhaal en wil ik dat ik het weer voor de eerste keer kon lezen. En het speelt zich af hier in Chicago, waar ik woon!

Ik las The Seven Husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid net voordat het boek trending werd op TikTok. Boeken die me kunnen laten huilen vind ik hele goede boeken. Toen ik begon met lezen besefte ik niet hoe hartverscheurend het verhaal zou zijn. Ik wist tijdens het lezen al dat het een film moest worden en ik ben zo blij dat het nu een verfilming krijgt. Ik voelde me niet alleen verbonden met de personages, maar ook met de beschrijving van rouw als proces. Dat gevoel van rouw en verdriet had ik nog nooit eerder gevoeld in een boek. Het is fictie, maar het voelt alsof je via het verhaal alles zelf echt voelt en beleeft.

You’ve Reached Sam van Dustin Thao past ook precies in dat straatje. Het is prachtig geschreven en gaat ook over rouw op een manier waardoor ik mij er erg verbonden mee voelde. Het gaat over een tweede kans krijgen voor een mooi afscheid, die niemand in het echt krijgt natuurlijk. Ik werd er na het eerste hoofdstuk al verliefd op. Zelfs de woede was fantastisch gedaan. Elke negatieve emotie over verlies komt langs. Het is belangrijk voor me om boeken te lezen over mensen van mijn leeftijd die relatable en herkenbare emotionele ontwikkelingen meemaken.

Oh ik heb nog geen enkele fanfiction genoemd! Even denken. Het zijn er zoveel. En degene waar ik meteen aan moet denken waren eerlijk gezegd niet zo goed. Ik wed dat ik na dit interview direct aan hele goeie moet denken. Okay, een traditioneel boek weer dan. Ik las laatst Bookclub van Emily Henry. Het gaat over de oudste zus zijn in je familie, een thema dat de laatste tijd veel wordt gebruikt volgens mij. Zoals in Bridgerton en zelfs in muziek zoals Matilda van Harry Styles. Ook al ben ik niet de oudste, maar ik ben wel een oudere zus. Ik wist niet dat dat een categorie was van representatie die ik miste. Maar nu dat ik dat thema overal zie valt alles op zijn plek. Ik voel me heel gezien. Je kan niet missen wat je niet kent, maar nu het er is vind ik het fantastisch! 

Je bent ook een van de grootste zichtbaar Islamitische creators op Booktok en TikTok in het algemeen. Hoe is dat? 

Ik ben heel uitgesproken over het feit dat ik niet alleen romantiek lees maar ook smut. Daar vinden mensen nog wel eens iets van. Het is voor mij gewoon belangrijk dat ik alles bespreekbaar hou. Ik moest ook mijn eigen afkeer tegen romantiek als genre eerst bevechten. Fantasy was echt mijn ding en ik wilde niks anders. Maar ik kwam er langzaam achter dat ook in fantasy mijn favoriete onderdeel de romantiek was. Je hoefde me echt niks te vragen over de worldbuilding of de magic system want ik was alleen bezig met de ship (het gewenste koppel, red.). Toen besefte ik me dat Fantasy niet mijn favoriet was, maar juist Romantiek. Door TikTok kwam ik erachter dat mijn lievelingsgenre Contemporary Romance is. Vraag me alles over romantische tropes en ik ga los. Nu maak ik dus voornamelijk daar content over. Mijn gedacht is: als ik me zo over iets voel, kan ik niet de enige zijn. Zo hou ik content herkenbaar. Je probeert buiten de bestaande hokjes te denken maar uiteindelijk denkt iedereen toch ongeveer hetzelfde.

 

Je hebt zoveel termen gebruikt die specifiek zijn aan Booktok, maakt dat ook onderdeel uit van de herkenbaarheid voor de fans?

Ja, we hebben echt een eigen taal. Je kan nu elke grote boekhandel in Amerika binnenlopen en ze hebben een Booktok-tafel. Nu liggen de romantische boeken er ook tussen. Slowburn, Enemies to Lovers, Spicy, het is er! Ik ben gewoon heel blij dat ik een klein onderdeel heb kunnen zijn van de groei van het romantische boek als genre en ik hoop iedereen het gevoel te geven er zonder gêne van te houden.

 

Besef je de kracht die je hebt over de uitgeverswereld?

Nee! Ik heb echt imposter syndrome. Maar ik merk het wel soms. Vooral nadat er iets gebeurd is. Booktok blijft een collectief. Ik herinner me dat ik twee jaar geleden The Invisible Life of Addie Larue had aanbevolen. Die video is mega geworden! Toen het boek voor het eerst uitkwam was het al populair en V.E. Schwab was al een bekende auteur. Dat was eind oktober (360k+ likes en 1M+ views, red.). Ik had mijn video ergens in midden december gemaakt. Toen kwam het opeens terug op de bestsellerlijst! En de auteur had me een DM gestuurd. Ik dacht: ‘Yo, wat is hier aan de hand?’ Toen besefte ik het opeens; je kan als één persoon een gigantische impact hebben op verkoopcijfers en de uitgevers industrie. Ik kreeg ook zelf meer volgers en contacten met uitgeverijen daarna. 

YALFU Returns! 2 oktober 2022, young adult @ ILFU