Koop nu tickets voor Exploring Stories: de weekender

Nieuw dit jaar is dat het kloppende hart van ILFU – Exploring Stories – wordt uitgebreid tot een weekendfestival. Op zaterdag 28 en zondag 29 september zullen meer dan 20 internationale gasten worden geïnterviewd over actuele, urgente onderwerpen en hun boeken komen signeren.

Op zaterdag belichten we hete hangijzers: politieke en maatschappelijk-sociale onderwerpen in al hun gelaagdheid, gezien door de ogen van schrijvers uit de hele wereld. En op zondag gaan we samen op zoek naar manieren om de natuur aan het woord te laten.

De kaartverkoop voor Exploring Stories is gestart! Lees meer over de zaterdag en over de zondag.

Tags

Exploring Stories Festival

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Exploring Stories

Exploring Stories is een weekender geworden, met meer dan 25 internationale schrijvers in 4 zalen, signeersessies, muziek en gesprekken over de grote thema’s van onze tijd. We belichten op de zaterdag politieke en maatschappelijk-sociale onderwerpen in al hun gelaagdheid.

De eerste namen voor zaterdag zijn:

 • Constance Debré (Frankrijk) – haar eerste autofictieve roman, 𝘗𝘭𝘢𝘺 𝘉𝘰𝘺, ging over haar beslissing om op haar 43e haar man te verlaten, en een relatie aan te gaan met een vrouw. In september verschijnt 𝘓𝘰𝘷𝘦 𝘔𝘦 𝘛𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳, over de gevolgen die deze beslissing had voor de relatie tussen haar en haar zoon.

 • Tommy Orange (USA) – na het succes van zijn debuut 𝘌𝘳 𝘪𝘴 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘢𝘳 𝘥𝘢𝘢𝘳 verschijnt binnenkort zijn tweede roman 𝘋𝘸𝘢𝘭𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘦𝘳𝘳𝘦𝘯, over de wonderlijke, maar ook pijnlijke geschiedenis van een inheems-Amerikaanse familie.

 • Teun van de Keuken (NL) – journalist en programmamaker, bekend van o.a. De Keuringsdienst van Waarde. Hij schreef meerdere boeken over de voedselindustrie en consumptiemaatschappij, dit jaar verscheen 𝘋𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘴 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘱𝘭𝘰𝘧𝘬𝘪𝘱, over de invloed van de industrie op onze gezondheid.

 • Nicolas Lunabba (Zweden) – schrijver en jongerenwerker, die debuteerde met het hartverscheurende 𝘉𝘦𝘯 𝘫𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘳𝘪𝘦𝘵𝘪𝘨 𝘢𝘭𝘴 𝘪𝘬 𝘥𝘰𝘰𝘥𝘨𝘢?, over vriendschap en liefde tussen beschadigde mensen; een aanklacht tegen de politiek die zo veel jongens aan hun lot overlaat.

 • Brenda Navarro (Mexico) – schrijver, socioloog, econoom. Met haar genadeloze tweede roman 𝘏𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘭𝘶𝘪𝘥 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘭𝘪𝘤𝘩𝘢𝘢𝘮, ‘een rondgang door een leven vol ellende’, vestigde Navarro zich definitief als een van de meest gedurfde en belangrijke auteurs van Latijns-Amerika.

 • Layal Liverpool (Groot Britannië) – viroloog, immunoloog en wetenschapsjournalist. Haar boek 𝘏𝘰𝘦 𝘳𝘢𝘤𝘪𝘴𝘮𝘦 𝘰𝘯𝘴 𝘻𝘪𝘦𝘬 𝘮𝘢𝘢𝘬𝘵 verschijnt in september; het laat zien hoe diep institutioneel racisme ook in onze gezondheidszorg zit ingebakken.

 • Carolina Trujillo (NL) – schrijver en NRC-columnist. Haar nieuwste roman 𝘋𝘦 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘪𝘦𝘴 gaat over een aanslag op het grootste slachthuis van Nederland door een groep dierenactivisten: fantastisch verslag van revolutie in uitvoering door lieden met meer idealen dan kunde, vooral een ode aan het juist in deze tijd zo onontbeerlijke geloof in het goede.

 • Vamba Sherif (NL) – schrijver, journalist, filmrecensent, curator en auteur van meerdere romans. Sherifs werk gaat over thema's als migratie, thuishoren, liefde, slavernijverleden, kolonialisme en islam. In ‘23 stelde hij verhalenbundel 𝘋𝘦 𝘬𝘰𝘮𝘦𝘦𝘵 samen: speculatieve verhalen voor een nieuw Nederland.

 • Radna Fabias (NL) – veelzijdige dichter met een intersectionele blik. Momenteel werkt ze aan een nieuwe bundel getiteld 𝘖𝘣𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘪𝘦𝘴, een poëtische weerslag van de bureaucratische hel waarin zorg voor een ander gedoemd is te verdwijnen.

De festivalzondag is gewijd aan het thema ‘Nature’s Narrative'.

De eerste namen voor zondag zijn:

 • Tijs Goldschmidt (NL) – gedragsbioloog en schrijver. Hij schrijft over het verdwijnen en verschijnen van soorten, maar ook over verschuivende grenzen en over migratie. ‘Zijn oeuvre demonstreert dat verandering overal is’, schreef programmeur Mirjam van Hengel al op ons platform.

 • Elizabeth O'Connor – schrijver, gepromoveerd in Engelse letterkunde. Haar debuutroman 𝘞𝘢𝘭𝘷𝘪𝘴𝘵𝘪𝘫 vertelt het (historische) verhaal van een jonge vrouw die op een eiland voor de kust van Wales woont, waar men opgeschud wordt door de omineuze verschijning van een gestrande walvis.

 • Charlotte Van den Broeck – dichter en auteur, in wiens werk de natuur nooit ver weg is. In oktober verschijnt 𝘌𝘦𝘯 𝘷𝘭𝘢𝘮 𝘛𝘢𝘴𝘮𝘢𝘢𝘯𝘴𝘦 𝘵𝘪𝘫𝘨𝘦𝘳𝘴, waarin ze de sporen van de uitgestorven tijger volgt: ‘Het gevaar van je iets proberen voor te stellen in de toekomst, met name iets wat in de toekomst verleden zal zijn, schuilt in de verraderlijke werkwoordstijd: ‘zullen zijn uitgestorven’.

ILFU 2024

Het ILFU vindt dit jaar plaats van 21 september t/m 5 oktober, en draagt het aan Marilyn Monroe ontleende motto ‘I am many stories’.

Tot het programma behoren vaste ingrediënten zoals de Utrechtse Boekenmarkt, het NK Poetry Slam, het YALFU (Young Adult Festival), Book Talks en De Nacht van de Poëzie.