Maggie Nelson over de vrijheidsideeën van anarchist David Graeber

In haar book talk met Niña Weijers op ILFU 2023 reflecteerde Maggie Nelson op David Graebers beroemde uitspraak "Revolutionary action is not a form of self-sacrifice, a grim dedication to doing whatever it takes to achieve a future world of freedom. It is the defiant insistence on acting as if one is already free."

Tags

Vrijheid

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Op 23 september organiseerde ILFU het allereerste Nederlandse optreden van een van de meest invloedrijke schrijvers van het afgelopen decennium: Maggie Nelson. De schrijver van De Argonauten, Bluets en Over vrijheid (allen vertaald door Nicolette Hoekmeijer) ging op het podium van TivoliVredenburg uitgebreid in gesprek met Niña Weijers over haar werk dat doordrenkt is van dwarse en diepe visies op actuele onderwerpen. ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken.

ILFU Members kunnen de gehele Maggie Nelson book talk terugkijken

Nelson vertelde over kunst, over schrijven, over klimaat en over nog veel meer. Fleur Pierets verzorgde het laudatio op deze avond en sprak Nelson toe over de wereld die voor haar openging toen ze haar boeken ontdekte, namelijk 'a world of superlatives'.

Bekijk het hele gesprek
ILFU Members kunnen de gehele Maggie Nelson book talk terugkijken

‘Eén van de opwindendste schrijvers van dit moment,’ noemde Olivia Laing (in 2022 te gast op ILFU) Maggie Nelson. En ze is niet de enige die er zo over denkt: sinds Nelson doorbrak met haar roman De Argonauten, een boek dat zowel in vorm als inhoud bestaande ideeën over identiteit, samenlevingsvormen en verhaalvormen op z’n kop zet, is Nelson een begrip onder schrijvers én lezers.

Voor de Argonauten schreef ze al de fenomenale bundel Bluets , bespiegelingen in blauw (2009), 240 poëtische tekstfragmenten die je kunt lezen als de Nelson-variaties op de kleur blauw, een obsessie vervat in kleurrijk ontploffende gedachten en zinnen. Recent verscheen Over vrijheid, een bundel essays over ons onverwoestbare verlangen naar vrijheid, en de onmogelijke paradoxen die dit verlangen met zich meebrengt in kaders als kunst, seks, drugs en klimaat.