Over die letters. De grote gele tekst ‘black lives matter’ die na de dood van George Floyd tegenover het Witte Huis op de straatstenen was geschilderd, is ook weggehaald. De burgemeester van Washington voelde zich ertoe genoodzaakt nadat de Republikeinse partij dreigde miljoenen dollars aan federale steun tegen te houden.
Dus als je nog eens iemand hoort verzuchten: ‘lh-blabla, lhbetcetera, al die letters, ik weet het allemaal niet’ denk dan hieraan: letters zijn mensen die worden uitgewist.
Les 20: ‘Wees zo moedig als u kunt.’
In De menselijke conditie onderscheidt Hannah Arendt drie vormen waarop de mens actief kan zijn, of nog beter: de wereld kan vernieuwen. Arbeiden, werken en handelen. De termen arbeiden en werken lijken op elkaar, maar je moet ze als filosofische begrippen zien. Arbeiden is het uitvoeren van zaken die we nodig hebben om te overleven, denk aan slapen, brood bakken, ramen wassen. Het is repetitief, brengt niet veel voort, het is vooral biologisch noodzakelijk. Werken is iets maken, het produceren van goederen, het vormen van de natuur om de wereld bewoonbaar te maken. Het timmeren van een tafel, het voltooien van een project op je werk. De derde vorm van Arendts vita activa is handelen. In tegenstelling tot arbeiden en werken heeft handelen niet zozeer met de natuur te maken, maar het gaat over de wisselwerking tussen mensen onderling. Arendt achtte handelen de hoogste vorm van ‘de wereld vernieuwen’. Voorbeelden zijn: demonstreren, een politieke discussie met vrienden of een leesclub. In handelen tonen we onze menselijke verschillen én scheppen we iets nieuws.
Les 13: ‘Wees fysiek politiek actief.’
In weer een ander boek wees Arend op nog iets waaraan ik moest denken toen ik Timothy Snyder voor de eerste keer las. (Misschien, denk ik inmiddels, is Hannah Arendt ook een artikel in deze reeks waard.) We hoeven volgens haar niet eens zozeer bang te zijn voor het monster in onszelf. Ja, monsters bestaan – zie de parade van autocraten – maar de mens wordt vooral getergd door gangbare menselijke emoties. Het bij voorbaat gehoorzamen (zie: Les 1), het niet in verzet komen wanneer anderen worden aangevallen (Les 8: ‘Verzet u’). Lafheid is er ook zo een.
Ik zag online een filmpje. ‘De beste analogie over de effecten van niets doen die ik tot nu toe heb gezien,’ stond erbij. Een jonge vrouw zit achter een tafel met een literfles verf (denk: lagere school) voor zich. Ze zegt: ik duw deze plastic fles naar de rand van de tafel, en ze schuift de fles richting de rand. Dan heb je drie opties, vervolgt ze: ik zet mijn andere hand erbij en duw de fles extra hard richting rand. Of ik geef tegendruk door met mijn andere hand de fles de andere kant op te duwen. Of ik doe niks en kijk hoe ik de fles over de rand duw.
Dit is de reden waarom neutraliteit geen optie is als het om onderdrukking gaat, zegt de vrouw. Want hoewel er drie opties zijn – mee duwen, tegen duwen en niks doen – zijn er slechts twee uitkomsten: de fles valt van de tafel of niet.
Angstvallig hou ik me aan het boek van Snyder vast, ik lees zijn twintig lessen regelmatig door. Het zet me terug in deze wereld, in het hier en het nu, en vertelt me wat ik kan doen. ‘Wees zo moedig als u kunt.’ Les 20. Ik probeer het omdat ik vrees dat als het te laat is, ik te laf zal zijn. Dat is mijn punt.