Wat schrijven betekent voor Mensje van Keulen: "Taal is prachtig."

Mensje van Keulen vertelde als kind al enge verhalen om haar broer en zus bang te maken. Inmiddels heeft zij een indrukwekkend oeuvre tot stand gebracht, variërend van autobiografische romans tot humoristische kinderboeken. Andrea van Pol interviewde Van Keulen onder andere over haar werk en schrijverschap. Dat schrijven en kinderen krijgen geen goede combinatie zou zijn, vindt Van Keulen in elk geval onzin. Bekijk dit deel van het gesprek in het fragment hieronder.

Tags

Interview
Foto: Maarten Mooijman

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Naar aanleiding van ruim een halve eeuw schrijverschap van Mensje van Keulen en de nieuwe uitgave Alles raak, Mensje van Keulen gedundrukt was er op 4 oktober 2023 een feestelijk programma georganiseerd in TivoliVredenburg. Maartje Wortel, Manon Uphoff en Henk Spaan spraken hun bewondering uit over Van Keulen en lieten zich op feestelijke wijze uit over de vele facetten van haar schrijverschap. Andrea van Pol presenteerde de avond.

Mensje van Keulen schittert doorgaans door bescheidenheid, maar dit keer plaatsten we haar volop in het licht. Dat deed ook uitgeverij Van Oorschot, die haar dit jaar opnam in de fraaiste literaire eregalerij van Nederland: hun welgevormde dundrukreeks, waar louter onverbiddelijke bestsellericonen hun flinterdun gedrukte troon vinden.

Het past bij de enigmatische Mensje van Keulen dat we dit jaar haar 51-jarige schrijverschap vierden, 50 is zo, tja, gewoontjes. Ze debuteerde vol overgave, in 1972 dus, met de roman Bleekers zomer waarin ze meteen al haar genadeloze en toch compassievolle röntgenblik door de mensheid liet stralen en hoofdpersoon Willem ‘Willie’ Bleeker zijn eigen, nogal kreukelige, ‘Summer of love’ in Amsterdam liet beleven. Van Keulen trakteerde ons daarna op meeslepende romans als Overspel en Engelbert en ontpopte zich als een waarlijke auctrix universalis: ze schreef kinderboeken, korte verhalen, poëzie en satire, publiceerde autobiografische boeken, dagboeken en bekoorlijke verhalen over katten. In 2014 werd haar, terecht, de Constantijn Huygensprijs toebedeeld.

ILFU Members kunnen het hele programma terugkijken

Voor slechts €4,50 per maand ben je al ILFU Member en heb je toegang tot ons gehele video-archief. Bovendien krijg je 20% op onze events, én steun je de schrijvers, essayisten en dichters die bijdragen aan ons platform.

Meer over het ILFU Membership
ILFU Members kunnen het hele programma terugkijken