ILFU Songbook: 'You should be sad' van Halsey

Sinds Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur won en Kendrick Lamar een Pulitzer in de wacht sleepte, is het officieel: sommige popliedjes dragen een hele roman in zich. In ILFU Songbook gaan we op zoek naar precies dat ene liedje, dat couplet, dat refrein dat beelden en verhalen oproept waardoor je even het gevoel krijgt dat je in een andere wereld bent. Zoals 'You should be sad' van Halsey, aan het songbook toegevoegd door Valentijn Hoogenkamp.

Tags

Songbook
Illustratie van iemand die een injectie met smileys in zijn nek spuit
Illustratie: Mans Weghorst

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Dit vogeltje zingt alleen als hen verdrietig is

'You should be sad.' Dit gebod legt Halsey op aan een ex die zich wel voor de kop mag slaan dat hij Halsey heeft laten gaan. De artiest begint, in eigen woorden, te zingen omdat dit hen hoog zit, niet uit boosheid of wraak. Dit vogeltje zingt alleen als hen verdrietig is.

I wanna start this out and say

I gotta get it off my chest

Got no anger, got no malice

Just a little bit of regret

Know nobody else will tell you

So there's some things I gotta say

Gonna jot it down and then get it out

And then I'll be on my way

Halsey

Halsey is de artiestennaam van Ashley Nicolette Frangipane (1994). Toen Halsey 17 was kreeg hen een relatie met een 24-jarige man die op Halsey-street in Brooklyn woonde. In dezelfde periode werd er bij Halsey een bipolaire stoornis gediagnosticeerd, waarover de artiest zegt dat die hen tot ‘een onconventioneel kind’ maakte. Halsey schreef zich in voor de Rhode Island School of Design, maar moest stoppen vanwege financiële problemen en ging uiteindelijk studeren aan een community college. Nadat hen daar ook mee was gestopt werd hen uit huis gezet door hens ouders en sliep een tijdje in een kelder vol junkies en in de daklozenopvangcentra van New York. Over deze nachten vertelde Halsey aan Rolling Stone ‘Ik herinner me een keer dat ik 9 dollar op mijn bankrekening had staan, vier blikjes Red Bull kocht en die gebruikte om gedurende twee of drie dagen een nacht op te blijven. Omdat het minder gevaarlijk was om niet te slapen dan om ergens willekeurig te slapen en misschien verkracht of ontvoerd te worden.’

(Tekst gaat verder onder de video.)

Beluister 'You should be sad'

'You should be sad' verscheen in 2020 op het album Manic.

Al die tijd schreef Halsey liedjes en gedichten die hen op Youtube postte. In 2012 ging een cover die hen maakte van Taylors Swifts 'I knew you were trouble' rond op Tumblr. Op een feestje ontmoette Halsey iemand uit de muziekindustrie die het liedje 'Ghost' met hen opnam. 'Ghost' werd zo vaak gestreamed op Soundcloud dat meerdere platenlabels contact met de artiest zochten. Inmiddels is Halsey een gelauwerde popster die meer dan 1 miljoen albums heeft verkocht, Billboard Music Awards en MTV VIDEO Awards heeft gewonnen en bevriend is met Taylor Swift. 

Nog steeds schrijft Halsey gedichten: over bipolariteit, verbroken relaties en eenzaamheid. Op Manic, Halsey’s derde plaat, poseert hen op de hoes met een blauwgeslagen glitteroog. Manic is een druk album met muziekstijlen die uiteenlopen van K-pop tot ballades, hip-hop, twang en jaren '90s alternatieve rock. De single 'You should be sad' is een countryballad over een giftige ex: 

No, you're not half the man you think that you are
And you can't fill the hole inside of you with money, drugs and cars

Halsey

Leegte kun je sowieso het beste niet proberen op te vullen, dat is een natuurwet, een vacuüm trekt storm aan. Dan haalt Halsey fel uit:

I'm so glad I never ever had a baby with you
'Cause you can't love nothin' unless there's somethin' in it for you

Halsey

Je zou een slechte vader zijn geweest, want je bent niet tot liefde in staat, vuile opportunist. Dit is een Adriaan van Distrack. 

Oh, I feel so sorryI feel so sad
I tried to help youIt just made you mad

And I had no warnin'
About who you are
I'm just glad I made it out without breakin' down
And then ran so fuckin' far.

Halsey

Gek dat mensen vaak zo boos worden als je ze probeert te helpen. Ongevraagd advies wordt vaak niet gewaardeerd, maar wie slaat er nou echte hulp af? Misschien wel iemand die vrij wil blijven, die liever zichzelf in de prak rijdt dan een uitgestoken hand aan te nemen. Iemand die wars is van elke vorm van afhankelijkheid en een hekel heeft aan iedereen die hem wil helpen. Is dat wat Halsey is overkomen?

Let me start this off by sayin'
I really meant well from the start
Take a broken man right in my hands
And then put back all his parts

Halsey

Waarom heeft Halsey überhaupt geprobeerd deze man te fixen? Hij klinkt nogal middelmatig met zijn meisjes, auto’s, drugs en vluchtgedrag. Maar de ware perfectionist ziet daar juist een taak liggen: iemand om te redden. Halsey heeft misschien een hoop rode vlaggen genegeerd. Soms droom je dat je een rode vlag in een roze cape kan veranderen. 

That you would never ever touch me again
Won't see your alligator tears'
Cause, no, I've had enough of them

Halsey

In de videoclip van 'You should be sad' is de artiest verkleed als Shania Twain in een luipaard catsuit met capuchon. Shania Twain was in diezelfde outfit in het nummer 'That don’t impresses me much' niet onder de indruk van Brad Pitt en Halsey is niet onder de indruk van hens ex. You should be sad heeft een linedance vibe, er mag worden gedanst op cowboylaarzen, er mag naakt op een paard worden gezeten. Het hart is nu toch al gebroken. De grootsheid van dit verdriet is net zo camp als de naaktfoto van Ilja Leonard Pfeiffer.   

But you're not half the man you think that you are
And you can't fill the hole inside of you with money, girls and cars
I'm so glad I never ever had a baby with you'
Cause you can't love nothin' unless there's somethin' in it for you

Oh, I feel so sorry (I feel so sorry)
I feel so sad (I feel so sad)
I tried to help you (I tried to help you)
It just made you mad
And I had no warnin' (I had no warnin')
About who you are ('bout who you)
Just glad I made it out without breakin' down
Oh, I feel so sorry (I feel so sorry)
I feel so sad (I feel so sad)
I tried to help you (I tried to help you)
It just made you mad
And I had no warnin' (I had no)
About who you are ('bout who you)
'Bout who you are

Hey hey hey

Halsey

'You should be sad.' Heeft Halsey het over hem of over zichzelf? Zo wordt het gebod een gebed: je mag verdrietig zijn.