Miranda July kreeg wereldwijde bekendheid met de speelfilm Me and you and everyone we know uit 2005, waarvoor ze het scenario, de regie en de hoofdrol op zich nam. De film kreeg jubelende kritieken, werd bekroond op diverse filmfestivals en groeide uit tot een onverwachte publiekslieveling. Dat succes lag niet helemaal in de lijn der verwachting: de eigenzinnige July heeft zich in haar werk altijd soepel tussen verschillende kunstvormen in bewogen, ver weg van de mainstream. Ze maakte nog twee speelfilms, The Future (2011) en Kajillionaire (2020) en schreef de verhalenbundel No one belongs here more than you (2007) en de roman The first bad man (2015). In juni verschijnt haar nieuwe roman All Fours.
Cineville leden krijgen 7,50 korting, kijk op de socials en website van Cineville voor de kortingscode!
Tickets zijn gratis met de We Are Public-pas (beperkt aantal beschikbaar, reserveer op tijd!)
Dit evenement zal live in het Engels worden ondertiteld door een schrijftolk, en is ook toegankelijk voor mensen die NGT-vaardig zijn. Er zullen tolken NGT het podiumprogramma van gesproken Engels naar NGT vertalen. De Ronda is een grote zaal. Heeft u een zichtlijn op de tolken nodig? Stuur dan een mail naar Eline op info@ilfu.com.
Entreeticket + boek
De kaartverkoop voor Miranda July start 11 april. Je kunt ook een ticket inclusief een Nederlandstalig exemplaar van All Fours bestellen. De tickets krijg je digitaal toegestuurd, de boeken kun je tijdens het evenement op 15 juni ophalen in de zaal. Het July-pakket kost € 37,50 (inclusief boek ter waarde van € 24,99).
Persreacties op All Fours :
'Slowly my friends read the book, too, and independently, three different women called to say, I’m worried, oh no, I think this might change my life.' - Eva Wiseman, The Guardian.
'July’s middle-aged protagonist—a “semi-famous” artist known for her early multi-genre success —consistently acted on instincts I didn’t understand and made choices I couldn’t imagine anyone making. As a narrator, she was not just unreliable but unpredictable, unsettling, shimmeringly strange.' - Jordan Kisner, The Atlantic
'That is what reading “All Fours” is like: being swept, paddleless, down a coursing river, submitting to the thrill of the rapids. July’s narrator is ecstatically trapped by a plot that she has no choice but to set in motion, even as it upends her life.' - Alexandra Schwartz, The New Yorker
–
July's eigenzinnigheid zat er al vroeg in: als tiener speelde ze in bands, maakte artistieke homevideo’s en trok volle zaaltjes met geïmproviseerde toneelstukken. Na een afgebroken studie maakte ze als twintiger naam met korte verhalen in literaire bladen, officiële exposities en online kunstprojecten. Ondertussen voorzag ze in haar levensonderhoud met baantjes als serveerster, stripper en smaaktester voor Coca-Cola.
Ver voordat de sociale media opkwamen maakte ze met haar website Learning to love you more (2002-2009) een online expositie van werk van meer dan 8000 kunstenaars. Met haar smartphone app ‘Somebody’ uit 2014 kon je een berichtje naar een vriend sturen, waarna een somebody-gebruiker in de buurt het berichtje persoonlijk ging voorlezen aan de vriend voor wie het bedoeld was. Zo’n merkwaardig project is Miranda July ten voeten uit: het gemak en de snelheid van de smartphone zette ze juist in om persoonlijk contact te stimuleren. Met succes: duizenden mensen belden bij wildvreemden aan om heel ouderwets een berichtje van een vriend of familielid over te brengen.
‘Weird’ en ‘quirky’ zijn de twee meest gebruikte woorden voor July’s werk. ‘In het universum van Miranda July zijn de gewoonste mensen net een soort aliens die al heel lang op aarde hebben geleefd, maar zich op cruciale momenten net een beetje onaangepast gedragen,’ schreef filmcriticus Dana Linssen in NRC over de personages in July’s films. Hetzelfde geldt voor de hoofdfiguren in haar romans.
Films in Slachtstraat Filmtheater
In juni zijn de films, o.a. Kajillionaire, van Miranda July te zien zijn in het Slachtstraat Filmtheater in Utrecht. En op zaterdag 15 juni 17:00 uur is de film Kajillionaire zelfs helemaal gratis voor booktalk bezoekers. Reserveren kan hier.
Bekijk hier de trailer van Me and You And Everyone We Know
Miranda July's prijswinnende speelfilm uit 2005.
Haar debuut De eerste foute man uit 2015 draait om de neurotische, kwetsbare, alleenstaande Cheryl die twee obsessies heeft: een baby met wie ze zich als kind bijzonder verbonden voelde en die ze terug denkt te zien in andermans zoontjes, en Phillip, een bestuurslid van de zelfverdediging-voor-vrouwenstichting met wie ze volgens haar overtuiging in een vorig leven naar bed is geweest. ‘Nooit las ik zo’n hilarische geschiedenis van zwangerschap, geboorte en wat volgt, met alles aan Amerikaanse hulpverlening, psychologie en bemoeizucht eromheen,’ schreef vpro-presentator Wim Noordhoek. ‘July lezen is op eieren lopen, steeds balancerend op de rand van ernst en slapstick.’
In juni verschijnt haar tweede roman All fours, in het Nederlands vertaald door Lydia Meeder en Gerda Baardman, hoewel ze de titel onvertaald hebben gelaten. Nu draait het om een 45-jarige vrouw die spontaan besluit niet met het vliegtuig maar met de auto van Los Angeles naar New York te reizen. De lange roadtrip die je nu zou verwachten, komt er echter ook niet, want al na twintig minuten rijden neemt ze een willekeurige afslag, huurt een kamer in een motel en is niet van plan daar ooit nog te vertrekken. Ze richt de kamer geheel opnieuw in en begint een affaire met een jongere man, maar de realiteit van haar leven als moeder, echtgenote en vrouw in de overgang dringt zich steeds meer op. 'Diepzinnig en diep menselijk, een briljant kunstwerk van een onbevreesde geest,' oordeelde Emma Cline al over All Fours en zowel Publisher's Weekly, The Guardian en Oprah Winfrey noemden de roman bij de nieuwe boeken waarnaar het meest wordt uitgekeken.
Op deze zaterdagmiddag hebben we de kans om eventjes deelgenoot te worden van Miranda July’s onnavolgbare en unieke geest.
Er zijn vrije zitplaatsen.
Dit programma wordt georganiseerd door ILFU i.s.m. Uitgeverij De Bezige Bij.