Filter Vertaalprijs genomineerde Ingrid Biesheuvel over haar prozavertaling van een veertiende-eeuwse ridderroman

Op 28 september wordt de Filter Vertaalprijs uitgereikt. De Filter Vertaalprijs is een eerbetoon aan het talent, doorzettingsvermogen en harde werk van vertalers, die ons met zo veel liefde toegang verschaffen tot de wereldliteratuur. Elk jaar wordt deze prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, tijdens het ILFU uitgereikt aan de vertaler met meest creatieve en bijzondere vertaling van het afgelopen jaar.

In de aanloop naar de uitreiking op 28 september, spreken wij met alle genomineerde vertalers over de boeken die zij vertaalden, de uitdagingen van het vertaalschap en de drijfveren achter hun werk. Deze week spreken wij met Ingrid Biesheuvel, die genomineerd voor haar vertaling van Roman van Heinric en Margriete Limborch (Athenaeum – Polak & Van Gennep), de veertiende-eeuwse Middelnederlandse ridderroman.

Tags

Filter Vertaalprijs
Foto: Rob Schreuder

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Genomineerde Ingrid Biesheuvel over haar prozavertaling van Roman van Heinric en Margriete Limborch

De jury over Ingrid Biesheuvel

"De veertiende-eeuwse tekst van de Limborch is berijmd. In die dagen was het gebruikelijk dat de ridderroman in delen publiekelijk werd voorgedragen. Biesheuvel biedt ons een leesversie en heeft daarbij, naar wij menen geheel terecht, gekozen voor een prozavertaling. Veel meer dan de uiterst zakelijke Albert Verweij, die in 1937 ook een prozavertaling van de Limborch maakte, presenteert Biesheuvel ons de geuren en kleuren, de schavuitenstreken en het wapengekletter, de schurken en monsters die bij het genre horen: ‘Zijn naam was Polifemus, en de duivel moet hem eigenhandig daar gebracht hebben! […] Benen zo dik als de spil van een molen, voeten nog breder dan de grootst denkbare houten trog… nog nooit had een mens zo’n afzichtelijk schepsel gezien!’ (p. 310). Maar Biesheuvels vertaling levert ons ook de mijmeringen en gedetailleerde bespiegelingen die deel uitmaken van dit epische verhaal, dat uiteindelijk toch vooral over de liefde gaat."

Het hele juryrapport lees je hier.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2022 bestaat uit Bas Belleman (winnaar FVP 2021), Hans Bouman (criticus bij de Volkskrant), Carlijn Brouwer (vertaler & boekverkoper), Christiane Kuby (vertaler & redacteur Filter) en Caroline Meijer (vertaler & bestuurslid Stichting Filter).

Meer over Ingrid Biesheuvel