Filter Vertaalprijs genomineerde Jan van der Haar over zijn vertaling van een vergeten Italiaans meesterwerk

Op 28 september wordt de Filter Vertaalprijs uitgereikt. De Filter Vertaalprijs is een eerbetoon aan het talent, doorzettingsvermogen en harde werk van vertalers, die ons met zo veel liefde toegang verschaffen tot de wereldliteratuur. Elk jaar wordt deze prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, tijdens het ILFU uitgereikt aan de vertaler met meest creatieve en bijzondere vertaling van het afgelopen jaar.

In de aanloop naar de uitreiking op 28 september, spreken wij met alle genomineerde vertalers over de boeken die zij vertaalden, de uitdagingen van het vertaalschap en de drijfveren achter hun werk. Deze week spreken wij met Jan van der Haar, die genomineerd werd voor Daar op het plein is niemand van Dolores Prato (De Arbeiderspers), een autobiografische roman over de eenzame jeugd van de auteur.

Tags

Filter Vertaalprijs

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Genomineerde Jan van der Haar over het vertalen van de dialecten van het Italiaans

De jury over Jan van der Haar

"Behalve een lofzang op een verloren tijd en een poging grip te krijgen op herinneringen, is Daar op het plein is niemand van Dolores Prato een bijzondere leeservaring. Dankzij Van der Haars voetnoten, nawoord en secure vertaling meandert de lezer mee met Prato’s mémoires. Je leert een roman kennen die het particuliere of puur Italiaanse overstijgt (Wat is ons bijgebleven uit onze jeugd en hoe duiden we de wereld?) en een echte aanwinst is voor het Nederlandse vertaallandschap. Van der Haars vertaalinspanningen doen ons inzien hoe rijk het Nederlands eigenlijk is – en dat zevenhonderd prachtige pagina’s lang."

Het hele juryrapport lees je hier.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2022 bestaat uit Bas Belleman (winnaar FVP 2021), Hans Bouman (criticus bij de Volkskrant), Carlijn Brouwer (vertaler & boekverkoper), Christiane Kuby (vertaler & redacteur Filter) en Caroline Meijer (vertaler & bestuurslid Stichting Filter).

Meer over Jan van der Haar