Filter Vertaalprijs genomineerde Jacques Meerman over zijn culinaire vertalingen

Op 28 september wordt de Filter Vertaalprijs uitgereikt. De Filter Vertaalprijs is een eerbetoon aan het talent, doorzettingsvermogen en harde werk van vertalers, die ons met zo veel liefde toegang verschaffen tot de wereldliteratuur. Elk jaar wordt deze prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, tijdens het ILFU uitgereikt aan de vertaler met meest creatieve en bijzondere vertaling van het afgelopen jaar.

In de aanloop naar de uitreiking op 28 september, spreken wij met alle genomineerde vertalers over de boeken die zij vertaalden, de uitdagingen van het vertaalschap en de drijfveren achter hun werk. Deze week spreken wij met Jacques Meerman, die genomineerd werd voor De geuren van de wereld van Harold McGee (Nieuw Amsterdam), een boek over alles wat we kunnen ruiken.

Tags

Filter Vertaalprijs

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Genomineerde Jacques Meerman over Alle geuren van de wereld

De jury over Jacques Meerman

"Wat een imposante, soepele en weloverwogen vertaling is De geuren van de wereld, een boek van Harold McGee (*1951) over alles wat we kunnen ruiken. Dat de naam van de vertaler slechts in het colofon voorin vermeld staat en niet op het titelblad doet geen recht aan zijn prestatie. Jacques Meerman is al geruime tijd actief als vertaler en bewerker van (veelal) culinaire boeken, meest uit het Engels maar ook uit het Duits, en heeft honderden vertalingen op zijn naam staan. En hier spreekt uit elke alinea het vertaalmeesterschap dat hij tot in de finesses beheerst, meer in het bijzonder de opvallende kunst van de herschikking en transformatie."

zie hier: https://www.tijdschrift-filter.nl/filter-vertaalprijs/2022/nominaties-filter-vertaalprijs-2022/

De jury van de Filter Vertaalprijs 2022 bestaat uit Bas Belleman (winnaar FVP 2021), Hans Bouman (criticus bij de Volkskrant), Carlijn Brouwer (vertaler & boekverkoper), Christiane Kuby (vertaler & redacteur Filter) en Caroline Meijer (vertaler & bestuurslid Stichting Filter).

Meer over Jacques Meerman