Filter Vertaalprijs genomineerden Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen over hun vertaling van een klassieker uit de Chinese literatuur

Op 28 september wordt de Filter Vertaalprijs uitgereikt. De Filter Vertaalprijs is een eerbetoon aan het talent, doorzettingsvermogen en harde werk van vertalers, die ons met zo veel liefde toegang verschaffen tot de wereldliteratuur. Elk jaar wordt deze prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, tijdens het ILFU uitgereikt aan de vertaler met meest creatieve en bijzondere vertaling van het afgelopen jaar.

In de aanloop naar de uitreiking op 28 september, spreken wij met alle genomineerde vertalers over de boeken die zij vertaalden, de uitdagingen van het vertaalschap en de drijfveren achter hun werk. Deze week spreken wij met Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen, die genomineerd zijn voor de vertaling van De droom van de rode kamer van Cao Xueqin (Athenaeum – Polak & Van Gennep), het 18e-eeuwse meesterwerk.

Tags

Filter Vertaalprijs

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Genomineerden Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen

De jury over Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen

"De vertaling van zo’n klassieker vergt uiteraard veel nazoekwerk. Wat zijn dat allemaal voor planten in de tuin, en welke materialen, medicijnen, kleren, voorwerpen en dranken beschrijft de auteur nu precies? De vertalers lichten het toe in hun nawoord. Het drietal maakte allerlei weloverwogen keuzes om de afstand in cultuur en tijd te overbruggen zonder het verhaal te vernederlandsen. De hoofdpersonen behouden overigens hun Chinese naam (zoals de jongen Baoyu), maar de namen van de bedienden en feeën worden vertaald in het Nederlands (zoals de fee Ontnuchtering of de dienstmeisjes Bekoring en Witveertje). Dat is een goede keuze. Als we vanwege een kwinkslag toch de betekenis van een Chinese naam moeten weten, staat er een korte voetnoot. De ene vertaler had misschien meer gevoel voor dialogen, de ander was goed in beschrijvingen, weer een ander boog zich graag over de poëzie en raadsels in het boek en een enkele keer overlegden ze met emeritus hoogleraar Wilt Idema, van wie ze alle drie les hebben gehad. Ze namen ook een formulering van hem over (‘Als schijn de waarheid speelt, wordt waarheid schijn / Als niet-zijn zijn verbeeldt, blijkt zijn niet-zijn te zijn’). Zo brachten hun gezamenlijke krachten deze vertaling tot grote hoogten."


Het hele juryrapport lees je hier.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2022 bestaat uit Bas Belleman (winnaar FVP 2021), Hans Bouman (criticus bij de Volkskrant), Carlijn Brouwer (vertaler & boekverkoper), Christiane Kuby (vertaler & redacteur Filter) en Caroline Meijer (vertaler & bestuurslid Stichting Filter).

Meer over Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen