ILFU Songbook: 'Flags Of The Old Regime' van Pete Doherty

Sinds Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur won en Kendrick Lamar een Pulitzer in de wacht sleepte, is het officieel: sommige popliedjes dragen een hele roman in zich. In ILFU Songbook gaan we op zoek naar precies dat ene liedje, dat couplet, dat refrein dat beelden en verhalen oproept waardoor je even het gevoel krijgt dat je in een andere wereld bent. Maurits Chabot koos 'Flags Of The Old Regime' van Pete Doherty, een schrijnend eerbetoon aan een overleden superster.

Tags

Songbook
Een bloem groeit uit een fles, de stengel reikt net niet ver genoeg meer in de flessenhals om bij het water te komen.
Beeld: Mans Weghorst

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Het eerbetoon is tegelijk een rouwbeklag

De Britse zanger Pete Doherty (1979) nam 'Flags Of The Old Regime' op om een overleden vriendin te eren. Die vriendin was net als hij muzikant: Amy Winehouse.

Doherty en Winehouse vergaarden beiden wereldfaam als jonge Britse muzikanten, vielen alle twee ten prooi aan paparazzi, waren het mikpunt van sensatiebeluste verhalen in Britse tabloids en barstten beiden van muzikaal talent, maar worstelden ook met drugsgebruik en depressies. Op 23 juli 2011 overleed Winehouse op 27-jarige leeftijd aan een overdosis. Een jaar later vertelde Doherty in een interview dat ze eerder een verhouding hadden: ‘She and I were lovers’, zei hij. ‘I loved her then and, well, I still do today.’ Die liefde blijkt uit iedere zin van zijn song.

Let's have it right
We all know the score
Been up for three nights
Stuck behind the door
Chewing off your jaw

Er zijn vele interpretaties van dit eerste couplet. Volgens sommigen verwijst het naar een driedaagse roes die Doherty en Winehouse in 2007 samen zouden hebben doorgemaakt. Zeker is dat de tekst uitdrukking geeft aan een gevoel van lethargie en wanhoop. Het beschrijft de destructieve kracht van drugsgebruik en de tol die dit eist van zowel het fysieke als het mentale welzijn. 

Doherty is wat dat betreft een ervaringsdeskundige. Toen zijn eerste band, The Libertines, een platencontract tekende ter waarde van zestigduizend pond, gaf hij zijn complete deel van het bedrag direct uit aan drugs. Later ging de zanger schilderen en gebruikte hij voor tientallen doeken zijn eigen bloed als verf. Injectienaalden waarmee hij zichzelf drugs toediende, prikte hij, met bloed en al, in zijn schilderijen. 

Beluister 'Flags Of The Old Regime'

De opbrengsten van 'Flags Of The Old Regime' gaan naar de Amy Winehouse Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet om drugs- en alcoholmisbruik onder jongeren te voorkomen.

Op 28-jarige leeftijd ontsnapte Doherty zelf aan een vroegtijdige dood: hij kreeg een hartstilstand en verbleef een nacht in het ziekenhuis, volgens de dokters was zijn hartfalen te wijten aan een overdosis. In de jaren daarna werd Doherty diverse keren opgenomen in afkickklinieken. In 2015, na opnieuw een maandenlang verblijf in een kliniek, bracht hij 'Flags Of The Old Regime' uit.

The fame they stoned you with
You soldiered it
And made your fortune
But you broke inside 

In Frankrijk luidt het spreekwoord Pour vivre heureux, vivons cachés. Wie gelukkig wil leven, leidt een verborgen leven. Winehouse beleefde het tegenovergestelde. Vanaf het moment dat ze internationaal doorbrak, werd ze belaagd door de pers. Roddelbladen en fotografen achtervolgden haar en schilderden haar af als een junkie. De schade die dat aanrichtte, schetst Doherty in korte, sterke zinnen. Zijn taalgevoel is niet verrassend: hij had als kind al belangstelling voor poëzie en won op zijn zestiende een dichtwedstrijd (de hoofdprijs was een reis naar Rusland). Als scholier haalde hij hoge cijfers, ontving een uitnodiging van de University of Oxford, maar besloot Engelse literatuur te studeren aan de University of Londen – een opleiding die hij na een jaar afbrak.

Doherty weet hoe secuur Winehouse aan haar songs werkte. ‘Ze was nogal een felle criticus’, zei hij in een interview. ‘Soms kwamen we samen om liedjes te schrijven en dan daagde ze me uit: ‘Kom op dan, play us what you’ve got’, en dan speelde ik een paar akkoorden, waarop zij riep: ‘Nah, it’s not really good, is it Pete?’ De ‘matig geslaagde akkoorden’ die Doherty destijds speelde, vormen de ruggengraat van dit nummer.

Stand up there in front of the whole world
And you don't feel them songs no more

Deze twee regels gaan, net als de zinnen ervoor, over de tol van bekendheid, over de claim die roem op je legt. Teksten als ‘je hebt je fortuin vergaard, maar bent vanbinnen bankroet’ en ‘je staat voor het oog van de wereld, maar voelt de songs niet meer’ zijn een verwijzing naar Winehouse, maar ook een waarschuwing aan ons. Doherty kenschetst roem als iets dat aanvankelijk succes en rijkdom brengt, maar ook tot een persoonlijke inzinking kan leiden. Het eerbetoon is tegelijk een rouwbeklag.

Oh me, Amy, Amy
You won't be coming down tonight

De slotregels snijden door de ziel. De songs van Winehouse hebben niet aan impact verloren en klinken nog elke dag. Met 'Flags Of The Old Regime' bracht Doherty zijn vriendin in glasheldere zinnen, die simpel en tegelijk alleszeggend zijn, een monumentale ode.

Een bloem groeit uit een fles, de stengel reikt net niet ver genoeg meer in de flessenhals om bij het water te komen.

Over illustrator Mans Weghorst

Mans is een visueel/narratief maker. Hij beweegt zich op het vlak van Illustratie en animatie. In zijn werk laat hij zich inspireren door comics, occult, symboliek, Science fiction, clowns, early film, vroege renaissance, Japanse ukiyo-e, paddestoelen, biowetenschappen en kunst, in al z’n algemeenheid. Zijn werk is vaak surreël, ruimtelijk, absurd, fantasierijk, gedetailleerd, kleurrijk, psychedelisch en beweeglijk. Het werken aan verschillende opdrachten ziet Mans als een constante kans om nieuwe beelden en stijlen te ontwikkelen. Zijn werk is een soort reflectieve speeltuin waarin hij zich af kan vragen waar de randen van zijn werkelijkheid liggen. Het maken van werk voelt voor hem als het constant opzoeken en verleggen van de grenzen van zijn beleving en realiteit. Het resultaat, de ruimte om een blik te werpen in een andere werkelijkheid.

Meer over Mans