We zijn aangekomen bij de laatste column. Na veel downs, en een paar ups, zou ik graag willen eindigen met een blik op de toekomst. Waar gaan we nu heen met boekverfilmingen? Er komen een paar prequels en reboots aan waar ik graag een laatste blik op wil werpen.
Allereerst kunnen we uitkijken naar A Ballad of Songbirds & Snakes, op 16 november in de bioscoop en naar het gelijknamige boek van Suzanne Collins uit 2020. In dit verhaal volgen we Coriolanus Snow, die je kent als President Snow uit de originele reeks. Het verhaal speelt zich grotendeels af rondom de 10e editie van de Hongerspelen. Er lijkt een gouden periode te zijn na een succesvolle serie. Je wilt niet te snel een prequel maken omdat je het risico loopt dat fans oververzadigd raken. Maar als je te laat een nieuwe film maakt ben je wellicht al te lang uit het culturele bewustzijn. De laatste Hunger Games film kwam acht jaar geleden in de bioscoop. Met een groter wordend bewustzijn over de groeiende verschillen tussen arm en rijk is The Hunger Games de laatste tijd weer populairder geworden. Deze prequel heeft een heel goed momentum te pakken. De fans van het eerste uur hebben behoefte aan iets nieuws, en de fans die niet oud genoeg waren om de eerste films in de bioscoop te zien kunnen nu aanhaken.
Een maand later verschijnt Percy Jackson and the Olympians als serie op Disney+. Het interessante hieraan is dat dit een reboot is. Disney bracht in 2010 al een gelijknamige film uit. Kort daarna, in 2013, een tweede. De serie werd verder niet afgemaakt. Disney heeft nu een aantal frisse keuzes gemaakt om de serie hopelijk wel een langdurig succes te maken. De meest opvallende keuze is misschien wel de leeftijd van de acteurs. In de originele film vertolkte de achttienjarige Dylan O’Brian de twaalfjarige Percy Jackson uit het boek. De nieuwe hoofdrolspeler Walker Scobell is momenteel veertien, en was dus maar een jaar oud toen de originele film uit kwam. Het geeft een duidelijke keuze van Disney weer. De generatie waar deze reboot voornamelijk voor is bedoeld, herinnert zich de eerste films niet. Qua populariteit in boeken is de serie door de jaren enorm gegroeid. De originele vijf Percy Jackson boeken worden aangevuld met een zesde titel op 26 september, The Chalice of the Gods. Een hele slimme keuze gezien de verwachte hype rondom de serie.
En dan twee iconische fantasy titels die ook een film naar serie adaptatie krijgen. Althans, zo wordt online vermeld. Lionsgate Television is bezig met het ontwikkelen van een The Twilight Saga-serie. Sinead Daly (o.a. The Walking Dead en The Get Down) zou als scenarist samenwerken met auteur Stephenie Meyer. De timing van de aankondiging is opvallend. Het nieuws kwam naar buiten kort na de aankondiging van een mogelijke Harry Potter serie door Warner Brothers. Na het pijnlijke verloop van de Fantastic Beasts films maar het aanhoudende succes van de Harry Potter films (vaste prik rond Kerstmis in veel huishoudens) is het geen gekke keuze. Door de discourse rondom JK Rowling en haar TERF (trans-exclusionary radical feminist) standpunten maakte de aankondiging veel los bij fans online. Daar kwam dus het derde probleem om de hoek kijken. Je moet niet alleen het juiste moment kiezen voor een reboot, of precies de juiste keuzes maken bij een remake. Je hebt ook nog te maken met de schrijver van het origineel en diens effect op de discourse rondom de franchise.
Kortom, genoeg om naar uit te kijken, maar misschien niet goed genoeg om af te kijken. Of gaan de komende remakes en prequels hun voorganger drie dubbel en dwars verslaan? Series lenen zich in ieder geval vaak beter voor verfilmingen omdat er meer tijd en ruimte vanwege de langere speelduur. Daar komt helaas wel bij kijken dat de lengte van een gemiddelde serie door streaming een stuk korter is geworden. En een prequel is vers en nieuw, maar door het ontbreken van de originele populaire personages en het introduceren van nieuwe acteurs aan de franchise kan het misschien net te veel verandering zijn. Bovenstaande titels zijn allemaal een hoeksteen van mijn boeken jeugd geweest, dus ik houd de moed er graag in.
Als afsluiter van deze reeks wil ik vooral mijn liefde voor de verfilming benadrukken. Al decennialang is het boek de rug van Hollywood. En dat zal vast ook heel lang blijven. Dus terwijl wij druk discussiëren over het fragiele bestaan van de uitgeverswereld stel ik het volgende voor: uitgeverijen, begin vooral ook een productiebedrijf. Dan kan je je eigen boeken verfilmen. Neem een vaste scenarist in dienst die alle adaptaties maakt met de schrijvers. Er is geen betere marketing dan een goede verfilming, of zo’n slechte verfilming dat men het boek koopt uit ramptoerisme. Hoe dan ook, win win.