Ikjesmarathon

ILFU organiseert in 2024 de grote publieksmanifestatie: Ikjesmarathon. Wij zijn vele ikjes!

Schrijf je eigen Ikje en word gepubliceerd.

Het Ikje op de Achterpagina van NRC is al meer dan 20 jaar een instituut. Duizenden hilarische, tragische en herkenbare voorvallen van onbekende Nederlanders gevat in 120 woorden vormen de kronieken van het alledaagse leven. Reden voor ILFU om eenmalig een allesomvattende Ikjesmarathon te organiseren.

We roepen iedereen op om een eigen Ikje in te sturen, in de taal die jou het beste ligt. Alle Ikjes worden vanaf 1 augustus geplaatst op een speciale site. De inzenders van de origineelste Ikjes kunnen rekenen op landelijke publicatie en maken kans op een prijs van 500 euro.

De grote Ikjesmarathon

Vanaf 18 juni tot 5 oktober kan je één tot maximaal drie Ikjes inzenden.

Doe mee! Stuur hier je Ikje in en lees alles over de Ikjesmarathon
De grote Ikjesmarathon

In iedereen schuilt een Ikje

Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Een ultrakort verhaal, een grappige, ontroerende of bijzondere ervaring of observatie, meestal met een pointe of twist. Vanaf 18 juni tot 5 oktober kan iedereen één tot maximaal drie Ikjes inzenden via bovenstaande link. 

Ook de vele (bekende) schrijvers uit binnen- en buitenland, die tijdens het ILFU-festival van 21 september tot en met 5 oktober 2024 aanwezig zijn, vragen we om een Ikje te schrijven. Tijdens het openingsweekend van ILFU vindt op zondag 22 september op de Utrechtse Boekenmarkt een speciaal Ikjesmarathonprogramma plaats. De hele dag door kan er op het Vredenburgplein geluisterd worden naar voordrachten van Ikjes door Ikjes-inzenders en festivalauteurs.

I am many stories

De Ikjes-marathon komt voort uit de ambitie van ILFU om ieder jaar een grote publieksmanifestatie te organiseren waar iedereen aan mee kan doen, van liefhebber en amateur tot geoefende schrijver. Het Ikje, waarin de persoonlijke ervaring centraal staat, sluit aan bij de huidige hausse aan autofictie, autobiografie en memoirs, én bij het motto van ILFU van dit jaar: I am many stories.

Voor de deelnemers die de fijne kneepjes van het Ikjes-schrijven willen leren organiseert ILFU live en online workshops. Ook ontwikkelt ILFU  een lesbrief voor het onderwijs en zijn er samenwerkingen met maatschappelijke organisaties, waaronder Stichting Special Arts Nederland.

Publicatie, Scheurkalender en prijs

Van 1 augustus tot en met 5 oktober zijn alle Ikjes zichtbaar op ilfu.com. Je kunt je Ikjes eenvoudig delen op social media. In oktober zijn een week lang Ikjes te lezen in de hal van Station Utrecht Centraal. Een speciale ILFU-Ikjes-redactie selecteert de Ikjes die gedurende het festival gepubliceerd worden op de Achterpagina van NRC. Ook wordt er eind 2024 een unieke scheurkalender uitgegeven. Voor de tien origineelste Ikjes is er een prijs van 500 euro.