We belichten op zaterdag 28 september politieke en maatschappelijk-sociale onderwerpen in al hun gelaagdheid. Met o.a.: Svetlana Alexijevitsj (Belarus), Constance Debré (Frankrijk), Layal Liverpool (VK), Nicolas Lunabba (Zweden), Alejandra Ortiz (Mexico), Brenda Navarro (Mexico), Vamba Sherif (Nederland), Tommy Orange (VS), Tim 'S Jongers, Julia Cimafiejeva (Belarus), Manon Uphoff, Saleem Haddad (VK/Libanon/Portugal), Temi Oh (VK), Ihab Saloul (Palestina/Nederland), Indigo Burnett, Saskia de Coster (België), Teun van de Keuken en Carolina Trujillo.
De festivalzondag 29 september is gewijd aan het thema ‘Nature’s Narrative’ waarin we ons buigen over de grote vraag in hoeverre de stem van de mens kan spreken voor andere entiteiten. Met o.a.: Tijs Goldschmidt, Elizabeth O'Connor, Charlotte Van den Broeck, Eva Meijer, Mariken Heitman, Babs Gons en Nikki Dekker.
Geschiedenis
In 2021 heeft ILFU het programmaonderdeel Exploring Stories in leven geroepen, waar schrijvers en denkers van over de hele wereld met elkaar in gesprek gaan over de actuele en urgente thema’s van onze tijd. Deze festivaldag is ontstaan uit ILFUs overtuiging dat verhalen, fictie en literatuur ons meer over de wereld kunnen vertellen, en ons die beter doen begrijpen dan het volgen van talkshows, BN’ers en influencers. De wisselwerking tussen literatuur en maatschappij staat bij Exploring Stories centraal, met speciale aandacht voor de manier waarop romans en verhalen een beter inzicht weten te bieden in onze wereld. Door gebruik te maken van hun verbeelding helpen schrijvers door middel van verhalen ons ons wereldbeeld te doorgronden, aan te vullen, te corrigeren of totaal op z’n kop te zetten.
In 2021 vond de eerste editie van Exploring Stories plaats met als uitgangspunt het festivalthema van dat jaar: ‘Why Fiction Matters’. Buitenlandse en Nederlandse schrijvers, op het podium en op het scherm, bogen zich over thema’s die ertoe doen, zowel in de werkelijkheid als in de literatuur. Als de afgelopen jaren iets hebben laten zien, is het wel dat de grote kwesties van onze tijd allemaal met elkaar verknoopt zijn. Klimaatverandering, globalisering, kapitalisme en raciale, culturele en economische ongelijkheid zijn wereldwijde problemen waarvoor geen eenduidige oplossing bestaat. Wetenschap en journalistiek brengen weliswaar de werkelijkheid in kaart, maar er blijft veel over wat we niet kunnen zien. De literatuur zoekt naar de waarheid achter de waarneembare feiten. In literatuur gaat het niet zozeer om de wereld zoals zij is, maar zoals ze zou kunnen zijn, ongeacht of dat nu een aanlokkelijke of afschrikwekkende wereld oplevert. Zoals Margaret Atwood in 2020 op het ILFU zei: ‘I write books about possible, unpleasant futures in the hope that we will not allow those futures into reality.’
In 2021 waren onder andere Roxane Gay, Imbolo Mbue, Alfred Birney, Caroline Lamarche, Joyce Carol Oates, Lisa Weeda en Tahar Ben Jelloun te gast.
In 2022 ontvingen we onder meer Olivia Laing, Sharon Dodua Otoo, Tash Aw, Ayelet Gundar Goshenen en Doireann Ní Ghríofa.
In 2023 waren dat onder andere Salman Rushdie, Jeanette Winterson, Ali Smith, Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, Nora Ikstena, Julie Myerson en Francine Oomen.