Drie korte films van Maya Angelou voor het eerst in Nederland te zien

De korte films waarmee de Amerikaanse schrijver en burgerrechtenactivist Maya Angelou (1928-2014) in de jaren zeventig als filmregisseur debuteerde, worden op 27 september tijdens het ILFU Festival voor het eerst in Nederland vertoond. Angelou kreeg grote bekendheid met haar romans en gedichten, maar ontwikkelde zich ook als een succesvol filmmaker. Angelou’s kortfilms All Day Long (1974), The Tapestry en Circles (beide 1976) worden vertoond in de theaterzaal van de Bibliotheek Utrecht als onderdeel van het ILFU Filmprogramma, waarin ook documentaires te zien zijn over Audre Lorde, bell hooks en James Baldwin.

Het filmoeuvre van Maya Angelou is minder bekend dan haar geschreven werk en voor het grote publiek bovendien nagenoeg onzichtbaar. Veel van haar films liggen opgeslagen in Amerikaanse archieven en worden zelden of nooit vertoond. De korte films waarmee zij zich in de jaren zeventig voor het eerst als filmregisseur manifesteerde, zijn al helemaal onbereikbaar. Volkskrantjournalist Kevin Toma kwam de drie korte films vorig jaar in het kader van een eerder ILFU-programma op het  spoor. ‘Je moet een flinke bureaucratische slag slaan om een glimp op te vangen van deze films,’ aldus Toma in het stuk dat hij over Angelou als filmmaker schreef.

Nederlandse première

In samenwerking met het American Film Institute en het UCLA Film & Television Archive van de Universiteit van Californië, organiseert ILFU nu een publieke vertoning van de films. De drie korte films, All Day Long, The Tapestry en Circles, sluiten thematisch nauw aan op het literaire oeuvre van Angelou. De twintig minuten durende film All Day Long maakte ze toen ze meedeed aan een regieworkshop voor vrouwen van het American Film Institute. In de film volgen we een dag lang het leven van de tienjarige Jimmy B. uit Harlem, een personage dat Angelou waarschijnlijk baseerde op de jonge James Baldwin. Twee jaar later regisseerde Maya Angelou The Tapestry en Circles, een door Alexis DeVeaux geschreven televisie-tweeluik over de worstelingen van jonge, Afro-Amerikaanse vrouwen. Na de vertoning van de films volgt een gesprek van programmamaker Sophia Blyden met filmjournalist Kevin Toma en schrijver en theatermaker Neske Beks.

De première van de Angelou-films kun je gratis bijwonen. We vragen je wel je plek te reserveren.

Bijwonen?

ILFU Films & Talks