7 lees-, luister en kijktips over intergenerationeel trauma en rouw

In 2022 verscheen Ik zal je nooit meer van Tatjana Almuli, over het verlies van haar moeder op haar zestiende. Tijdens het schrijven van dit boek vond ze niet alleen stukjes van haar moeder terug maar werd ze ook geconfronteerd met de rouw die ze nooit onder ogen was gekomen. Op 30 september is Tatjana te gast tijdens Exploring Stories. Daar gaat ze met Francine Oomen in gesprek over verborgen herinneringen, en worden wie je wil zijn ondanks én dankzij je jeugd. Vandaag tipt ze alvast haar lees-, luister- en kijktips over rouw en de overdracht van trauma van generatie op generatie, van lichaam op lichaam. Want zoals ze zelf het mooiste zegt: 'Kunst biedt ruimte voor reflectie, voor houvast, voor troost, voor herkenning.'

Tags

Lijstjes

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer



Je kunt je waarschijnlijk nooit helemaal onttrekken aan je wortels, en dat is ook niet nodig. Maar als je wortels dieper de aarde in trapt zonder er licht op te schijnen, ze niet voldoende voedt met water, regelmatig doorlucht, is de kans op groei kleiner. Dat is denk ik het grootste inzicht dat ik de afgelopen paar jaar kreeg.

Na het overlijden van mijn moeder in 2008 – ik was zestien – heb ik jeugdpijn, de rouw om haar verlies en een grote onrust die ik altijd heb gevoeld jarenlang weggeduwd, ontkent, de aarde in getrapt. Als eind twintiger haalde de onrust me in: ik had las van angsten en stemmingswisselingen, een ernstig dominerende eetstoornis en weinig energie en levenslust.

Tijdens een intensief therapietraject waarin ik de diagnose uitgestelde rouw kreeg, leerde ik veel over emotieregulatie, over hoe het loont om trauma in de ogen te kijken, hoe zwaar of verdrietig ook, het is altijd beter om wél te weten. Om er beweging in aan te brengen. Ik besloot in het leven van mijn moeder te duiken in de hoop alsnog te kunnen rouwen. Tijdens deze zoektocht stuitte ik op een familiegeheim dat veel van mijn moeders en mijn eigen zwaarte en disfunctionele relatie ten opzichte van ons lichaam en zelfbeeld verklaarde. Hierover schreef ik de autofictieve roman Ik zal je nooit meer (2022). Mijn leven bestond anderhalf jaar vooral uit schrijven, huilen, wandelen en het consumeren van zo veel mogelijk kunstvormen rond deze thematiek; just to get me through the day. Want kunst helpt. Kunst biedt ruimte voor reflectie, voor houvast, voor troost, voor herkenning.

7 tips over intergenerationeel trauma en rouw

1. Gabor Maté - The Myth of Normal: Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture (2022)

Een toegankelijk en inzichtelijk non-fictieboek om meer te leren over hoe (intergenerationeel) trauma zich kan manifesteren op fysiek en emotioneel niveau. Over hoe er in onze Westerse, neoliberale samenleving vaak geen ruimte wordt gemaakt voor stilstand, maar hoe waardevol het is om toch ruimte te maken voor dit soort complexe processen. En hoe we niet moeten vergeten ons lichaam mee te nemen in traumabehandeling, Maté breekt een lans voor lichaamsgerichte therapie – iets waar ik ook veel aan heb gehad in mijn helingsproces.

2. Nathalie Diaz - Postcolonial Love Poem (2020)

Diaz schrijft rauw, metaforisch en tegelijk scherp over trauma in de vorm van een koloniale erfenis. Over de verscheurdheid van verschillende identiteiten aannemen op verschillende continenten, en zelfs bij verschillende mensen. Over hoe eng het is om jezelf open te stellen in vriendschap en liefde wanneer je niet veilig gehecht bent. Het lichaam speelt in verschillende vormen een grote rol in de poëzie van Diaz. De lijfelijkheid van landen, rivieren, van een geliefde, van je broer, je moeder, van het lichaam en van jezelf. Een lichaam dat bloedt, dat vastzit, dat valt, dat steeds weer opstaat en opnieuw probeert.

3. Wende Snijders - Bloed In Mijn Bloed (van de plaat Sterrenlopen (2023))

Al sinds haar documentaire De wereld beweegt (2008) fascineert Wende Snijders me. Ik bewonder haar daadkracht om altijd in ontwikkeling te blijven, als muzikant, maker en als mens. Er zit zo veel zelfonderzoek en beweging in haar muziek, teksten en performance. In haar nieuwste album Sterrenlopen is het overdragen van ervaringen en trauma van generaties op generaties een thema dat terugkeert. Zoals in 'Bloed in Mijn Bloed' waarin juist ook de hoop om door te gaan en je eigen pad te bewandelen zo mooi gevat is. Deze zin resoneert keer op keer: ‘het lot heeft ons niet weerhouden door te leven, bouwen.'

4. Ocean Vuong - On Earth We’re Briefly Gorgeous

Een van de mooiste boeken die ik ooit las. Dat heeft zeker deels te maken met de beeldende, originele, zintuiglijke taal waarin Vuong schrijft, maar ook met de thematiek. On Earth We’re Briefly Gorgeous is een bildungsroman over de kracht van taal en de verhalen die we onszelf vertellen om te overleven. Het is een boek over migratie, psychisch en fysiek geweld, over liefde, verslaving, over voor jezelf kiezen en tegelijk nooit vergeten waar je vandaan komt.

5. Somebody Somewhere (2022)

In deze serie bestaat veel naast elkaar, zoals in het leven doorgaans ook het geval is. Je kunt in rouw zijn, je kunt verdriet hebben omdat je ouders er een zooitje van maken, tegelijk kun je keihard lachen als je beste vriend iets gênants uithaalt. Je kunt martini’s wegklokken in je ondergoed terwijl je een bombastisch jaren 80 nummer imiteert, je kunt flirten met je buurman en een moment later jankend weglopen uit een zangles omdat je docent iets werkelijks raakt met een ademhalingsoefening en er van alles loskomt in je lichaam. Somebody Somewhere is een lieve, tragikomische serie waarbij ik zonder uitzondering iedere aflevering door elkaar heb gehuild en gelachen.  

6. Japanese Breakfast - Till Death (van de plaat ‘Soft Sounds from Another Planet)

Michelle Zauner, leadzangeres van Japanese Breakfast schreef een prachtige roman, Crying in H Mart (2021) over generationeel trauma en het verlies van haar moeder. Maar haar eerste twee platen zijn ook een niet te missen documentatie van traumaverwerking. 'Till Death' raakt mij telkens weer door de interessante overgang in tekst(beleving) en muzikale ondersteuning. Zauners stem eerst rauw en kwetsbaar: 'Sing me to sleep / soothe this insomnia / haunted dreams, stages of grief / repressed memories'

7. Emma van Meyeren - Ook ik ben stukgewaaid (2020)

Emma van Meyeren verloor haar moeder net als ik op jonge leeftijd. In drie gebundelde essays onderzoekt ze hoe we nieuwe omgangsvormen met rouw kunnen creëren, welke rol nostalgie, herinneringen en rituelen kunnen spelen in een rouwproces. Van Meyeren vervlecht voorbeelden uit kunst en literatuur op een natuurlijke wijze met haar eigen ervaringen en haar interessante ideeën. Bijvoorbeeld hoe rouw haars inziens nooit echt verwerkt kan worden en dat verlies positioneren het ultieme doel is.

Op 30 september is Tatjana Almuli te gast op Exploring Stories

lisa@ilfu.com