Brieven aan ministers: schrijvers geven het kabinet-Rutte IV leesadvies

ILFU geeft leesadvies aan het kabinet. De ministers van het kabinet-Rutte IV krijgen een lijst met romans die behulpzaam zijn bij het uitoefenen van hun functie. De lijst wordt opgesteld door onze leden en een ‘literair schaduwkabinet’ van schrijvers die elk een open brief aan de bewindslieden schrijven. Onder meer Philip Huff, Manon Uphoff, Özcan Akyol, Ester Naomi Perquin en Abdelkader Benali behoren tot de briefschrijvers. De aftrap van het literaire kabinet vond op 22 mei plaats in het radioprogramma Met het oog op morgen. De komende maanden publiceren we wekelijks een nieuwe brief op ilfu.com. Op Prinsjesdag wordt de complete leeslijst aan de ministers gepresenteerd.

4 reacties

Tags

Literair Schaduwkabinet Politiek

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Het opstellen van de leeslijst volgt op de presentatie van het Masterplan Basisvaardigheden dat Minister Wiersma op 12 mei naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin is (opnieuw) veel aandacht voor leesbevordering in het primair onderwijs. Het ILFU wil de aandacht vestigen op het belang van literaire fictie en dan niet alleen voor het primaire onderwijs, maar voor de gehele maatschappij, inclusief en in de eerste plaats voor de leden van het kabinet. 

In literaire fictie kan iets wat in de journalistiek en in andere kunstvormen veel moeilijker is: je verplaatsen in het hoofd van iemand anders. Je kunt de wereld ervaren met de blik van iemand die je niet bent. Die functie van literatuur vinden wij cruciaal voor het functioneren van een democratische samenleving. We hebben niet de indruk dat onze bewindslieden vaak de tijd kunnen of willen nemen om een roman te lezen. Daar gaan wij ze nu wel toe aanzetten.

Elke week schrijft een andere auteur een brief aan een minister over een roman die hij/zij zou moeten lezen. De brieven van dit ‘literaire schaduwkabinet’ zullen wekelijks worden gepubliceerd op ilfu.com. Leden van het platform kunnen ook hun eigen leestips voor de ministers achterlaten. De brieven en de leestips van leden worden op Prinsjesdag, 20 september 2022, aan de bewindslieden gepresenteerd. 

Op de hoogte blijven van alle brieven aan ministers?

Het Literaire Schaduwkabinet bij Het Oog

Mieke van der Weij spreekt met Philip Huff en Manon Uphoff over het Literaire Schaduwkabinet (22 mei 2022)

Het Literaire Schaduwkabinet is een initiatief van ilfu.com, het nieuwe online platform voor ‘de fictie bij de feiten’. Op ilfu.com verschijnen dagelijks verhalen, gedichten, essays, poëziefilms en leeslijstjes die je helpen de wereld beter te begrijpen.

De volgende schrijvers maken deel uit van het literaire kabinet:

• Manon Uphoff: Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting
• Auke Hulst: Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
• Sholeh Rezazadeh: Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
• Özcan Akyol: Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
• Emy Koopman: Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie
• Alexis de Roode: Christianne van der Wal, minister van Natuur en Stikstof
• Thomas van Aalten: Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
• Jamal Ouariachi: Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken
• Christine Otten: Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
• Gustaaf Peek: Sigrid Kaag, minister van Financiën
• Ester Naomi Perquin: Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
• Alfred Schaffer: Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
• Philip Huff: Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken
• Aafke Romeijn: Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport
• Abdelkader Benali: Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid
• Maarten van der Graaff: Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Philip Huff schrijft Wopke Hoekstra

De eerste brief, gericht aan minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra, is geschreven door Philip Huff. Hij adviseert de minister om de roman Asymmetrie van Lisa Halliday te lezen. ‘De roman speelt op meerdere continenten en raakt aan veel: seksisme, studieschuld, succes, racisme, intolerantie, onverdraagzaamheid, onmenselijke immigratiewetgeving, de terreur van “‘terrorismebestrijding”’ – kortom, over de asymmetrie van machtsverhoudingen.’ 

Lees Philips brief hier
Philip Huff schrijft Wopke Hoekstra

Verwijderde gebruiker

Rapporteer

Bram mailde: "beste Wopke; mijn tip voor jou (ja. ook ik ben ooit corpsbal geweest): Leven en Lot van Vasili Grossman. Een dik boek waar je heel wat uren mee zoet zal zijn. Maar dan heb je ook wel echt wat. Leven en Lot is zover ik weet het enige boek dat gearresteerd werd, namelijk door de KGB. Die had geleerd van de weinig effectieve manier waarop zij ten strijde trok tegen Pasternaks Dr. Zivago. Leven en Lot is uiteindelijk, na jaren in gevangenschap geleefd te hebben, toch verschenen in het Westen. Grossman heeft dat overigens niet meer meegemaakt.  Waarom ik het je aanraad? Omdat het gaat over hoe mensen denken en zich gedragen in oorlogstijd (in dit geval WO II). Het boek ritselt van wat we tegenwoordig cognitieve dissonanties noemen: het ene denken en het andere doen. Daar weet jij alles van. Maar wat je ervan kan leren is om over deze dissonanties open te zijn, ze met elkaar te delen en op die manier ontdekken dat er als je dat doet er ruimte ontstaat voor het maken van keuzes. Als burgers snakken we naar dit soort openheid van de kant van politici.  Succes ermee!"

1 jaar geleden

Verwijderde gebruiker

Rapporteer

Kyrill mailde -heel villein- ook een boekentip voor Wopke Hoekstra : "Het boek van Pieter Omtzigt, haha"

1 jaar geleden

Verwijderde gebruiker

Rapporteer

John mailde een tip voor Wopke Hoekstra: "Holy Trientje van anne-gine goemans, een roman als een gebalde vuist, over een dappere non, en nog veel meer. Laat zien dat je als gelovige ook ergens voor kan staan, of tegen opstaan."

1 jaar geleden

Verwijderde gebruiker

Rapporteer

Fred mailde twee tips voor Wopke Hoekstra: "Charles Lewinski met zijn boek: Terugkeer ongewenst en Rudi van Dantzig met: Voor een verloren soldaat.

1 jaar geleden