Dit lezen we zelf: 8 boekentips van het ILFU-team

We vroegen onze ILFU-collega's naar de beste boeken die ze de afgelopen tijd zelf lazen. Voor wie door de bomen (want dat zijn boeken uiteindelijk toch) het bos niet meer ziet, of voor wie simpelweg benieuwd is naar ons en onze lievelingsverhalen.

Tags

Lijstjes Lezen

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

De favorieten van Team ILFU

Daphne | Programmeur

Het laatste voorjaar - Minke Douwes

Een heerlijke lesbische bike road novel annex klimaatroman waarin hoofdpersoon Ese na een verbroken relatie, een burn-out en vervelende gezondheidsproblemen al fietsend naar de Oekraïne haar leven overdenkt. Smullen.

Eline | Projectleider

Hemelse mevrouw Frederike - Maaike Meijer

Een hele fijne en dikke biografie over Fritzi Harmsen van Beek. Het boek geeft je inzicht in het leven van deze wispelturige schrijfster en in de schrijverscene van die tijd. De biografie biedt tegenwicht aan de eenzijdige geruchten die rondgingen over de gecompliceerde vrouw die Fritzi was. Tegelijkertijd lees je een verzameling van grillige beslissingen en onhandige ruzies tussen bekende en minder bekende mensen. Bijkomend voordeel: na het lezen van deze biografie verzoende ik me weer dubbel en dwars met mijn eigen kalme rijtjeshuisleven :)

Gijs | Hoofdredacteur

Luister - Sacha Bronwasser

Parijs, de jaren 80, intellectuele kunstkringen; allemaal werelden waar je eindeloos in kunt ronddwalen. In Sacha Bronwassers ingenieuze roman Luister dansen intense personages als de nerveuze Philippe Lambert, de jonge au pair Eloïse en de beschadigde M. door al deze decors, en de lezer danst met grote vaart met hen mee. Een perfecte balans tussen omgeving, karakter en zelfs plot. Ik kijk er naar uit de auteur te mogen ontvangen op onze Book Club-avond op 27 juni.

Lisa | Redacteur

De vrouw die de wereld verenigde - Eva Tind (vertaald door Lammie Post-Oosterbrink)

Omdat Tessel wegliep met mijn eerste keuze (die hoor je zo), tip ik een boek dat ik een tijdje terug kocht – in eerste instantie puur op basis van de mooie omslag. De vrouw die de wereld verenigde gaat over de eerste vrouwelijke zoöloog Marie Hammer die in 1932 deelnam aan een belangrijke overzeese onderzoeksexpeditie. Zij liet haar gezin achter om te bewijzen dat de continenten ooit met elkaar verbonden waren (dat werd lange tijd namelijk niet geloofd). Een heel fijn en cool boek over een vrouw die onderzoek deed naar iets heel kleins (mosmijten) om iets heel groots te bewijzen. Bovendien noemde ze Vancouver in haar dagboeken een wolkenstad, dan ben ik al om.

Michaël | Directeur

De diepst verborgen herinnering van de mens - Mohamed Mbougar Sarr (vertaald door Jelle Toorman)

Een overrompelend boek, een totaalkunstwerk van mooie zinnen, een meeslepend verhaal, boeiende personages, maatschappijkritiek, ja wat al niet: ‘Een groot boek gaat nooit ergens over en toch zit alles erin’ (aldus een van de personages in het boek).

Mirjam | Programmeur

De tedere verteller - Olga Tokarczuk (vertaald door Charlotte Pothuizen & Dirk Zijlstra)

Tederheid en empathie lijken kleine, intieme noties maar Olga Tokarczuk laat zien hoe groot ze kunnen zijn, zowel in onze de verhouding met anderen als met de wereld. Over klimaat schrijven vanuit zorgzaamheid, over literaire personages vanuit activisme - de geweldige Tokarczuk zet je als lezer in iedere alinea op scherp. Ik pak het boek al maanden steeds opnieuw op en vergeet haar ‘zachte klik’ (lees maar!) nooit meer.

Ronnie | Communicatie

Beste vrienden - Kamila Shamsie (vertaald door Anne Jongeling)

“Twee mannen hebben je door een hel laten gaan toen je veertien was, dacht Maryam. De ene neem je mee naar huis voor een wip, de ander bied je juridisch advies. Soms stond Zahra zo ver van haar af, dat het net was alsof hun veertigjarige vriendschap een les was in de ondoorgrondelijkheid van de ander. “ 

Van Karachi naar dertig jaar later in Londen, over vriendschap en verschillende werelden. Maar ook over familie, seksisme, racisme, vluchtelingen, expats, burgerrechten, de tech-wereld en social media en toch lees je het in één ruk uit. Dit boek kreeg ik als verjaardagscadeau van mijn ILFU-collega's – en niet zomaar, want Kamila komt naar het ILFU festival in september.

Sophie | Programmeur

Sovietmilk - Nora Ikstena (vertaald door Margita Gailitis)

Sovietmilk is een prachtig portret van drie generaties moeders en dochters en het leven in Letland onder communistisch bewind. De roman verschijnt in september in Nederlandse vertaling (Moedermelk) bij Uitgeverij Koppernik en het schijnt de allereerste roman te zijn die vanuit het Lets naar het Nederlands vertaald wordt.

Tessel | Producent

Zij. - Maaike Neuville

Toen collega Lisa ons vroeg om ons favoriete boek van de afgelopen weken door te geven, vroeg ik onmiddellijk of zij dit boek al geclaimd had; we hadden al uitgebreid gepraat over hoe wonderschoon we dit boek vonden. 

Aan poëtische zinnen geen gebrek in het prachtdebuut Zij. van Maaike Neuville. Het is uitzonderlijk als een pagina níét een zin bevat die op zichzelf een gedicht is. Zij. is bijzonder universeel en herkenbaar, met een eerlijkheid waardoor je geen enkel moment denkt "ja, ja, alweer een boek over scheve machtsverhoudingen". Grote kans dat je dit ook op mijn eindejaarslijstje gaat vinden. Mooi om in combinatie met de film Tár te lezen.