Fragment 80
Zeg eens, wat is de mens anders dan een miezerig en blind insect zoemend tegen een gesloten venster? Instinctief voelt hij warmte en een schitterend licht achter het glas. Maar hij is blind en kan het dus niet zien; evenmin ziet hij dat er iets tussen hem en het licht in zit. En dus worstelt hij er zich verdwaasd naar toe. Hij kan verder van het licht vandaan geraken, maar dichterbij dan het glas hem toelaat komt hij niet. Hoe zou de wetenschap hem kunnen helpen? Hij zou de specifieke hardheid en oneffenheden van het glas kunnen ontdekken, hij zou kunnen uitvinden dat het hier dikker, daar dunner is, hier ruwer en daar gladder: maar hoeveel dichter, beste filosoof, is hij al met al bij het licht gekomen? Hoeveel dichter is hij het zien genaderd? En toch geloof ik dat de geniale mens, de dichter, zich op de een of andere manier door het glas heen naar het licht aan de andere kant weet te wringen. Hij voelt warmte en vreugde om zoveel verder dan alle andere mensen te zijn gekomen, maar is zelfs hij niet nog altijd blind? Is hij ook maar een fractie dichterbij het kennen van de eeuwige waarheid gekomen?
Laat me mijn metafoor verder doortrekken. Er zijn er die zich aan de verkeerde kant, achterwaarts, verder van het glas af bewegen; maar omdat ze helemaal geen glas meer om zich heen voelen, schreeuwen ze: ‘We zijn erdoor.’
OVER DE KRONIEK
Fernando Pessoa (1888-1935) is zeker drie van de bekendste schrijvers van Portugal. Veel van zijn werk verscheen in Nederlandse vertaling, waaronder de poëzie geschreven onder de heteroniemen Alberto Caeiro, Álvaro de Campos en Ricardo Reis en het Boek der rusteloosheid.
Kroniek van een leven dat voorbijgaat werd vertaald door Michaël Stoker en uitgegeven door Uitgeverij Van Oorschot.
Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit het boek, met als gedachte: van wekelijks een stukje Pessoa kan de wereld alleen maar opknappen. De fragmenten zijn voor iedereen gratis te beluisteren, ILFU-members kunnen binnenkort het complete, twaalf uur durende audiobook gratis downloaden en beluisteren via Mijn ILFU. (Hier kun je ILFU-lid worden).