Ik heb medelijden met de armen en met de rijken trouwens ook

Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit 'Kroniek van een leven dat voorbijgaat', notities uit het dagboek van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Vandaag aflevering 4: "De armen zijn gelukkig, want ze hebben een illusie: ze denken dat de couturier, de juwelier en de chef-kok handelaren in geluk zijn. Dat geloven ze. De rijken niet, zij zijn de atheïsten van het geloof in de haute couture."

Tags

Pessoa Proza

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Pessoa aflevering 4

Audioboek van 'Kroniek van een leven dat voorbijgaat' van Fernando Pessoa, voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat.

Fragment 100

Ik heb medelijden met de armen. En met de rijken trouwens ook. Eigenlijk heb ik meer medelijden met de rijken, want die zijn ongelukkiger. Wie arm is, kan nog denken dat hij wel gelukkig zou zijn als hij niet zo arm was.

Wie arm is, heeft maar één zorg, of één zorg die zijn leven beheerst, namelijk dat hij arm is. Wie rijk is, heeft die zorg niet en zit daardoor met alle andere mogelijke zorgen opgescheept. Ik heb nog nooit een rijkaard gezien die gelukkiger was dan een armoedzaaier, tenzij men onder geluk de koopwaar van een modewinkel of een juwelier verstaat, of een maaltijd in een chic restaurant.

De armen zijn gelukkig, want ze hebben een illusie: ze denken dat de couturier, de juwelier en de chef-kok handelaren in geluk zijn. Dat geloven ze. De rijken niet, zij zijn de atheïsten van het geloof in de haute couture.

OVER FERNANDO PESSOA

Fernando Pessoa (1888-1935) is zeker drie van de bekendste schrijvers van Portugal. Veel van zijn werk verscheen in Nederlandse vertaling, waaronder de poëzie geschreven onder de heteroniemen Alberto Caeiro, Álvaro de Campos en Ricardo Reis en het Boek der rusteloosheid.

Kroniek van een leven dat voorbijgaat werd vertaald door Michaël Stoker en uitgegeven door Uitgeverij Van Oorschot.

Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit het boek, met als gedachte: van wekelijks een stukje Pessoa kan de wereld alleen maar opknappen. De fragmenten zijn voor iedereen gratis te beluisteren, ILFU-members kunnen vanaf 1 november het complete, twaalf uur durende audiobook gratis downloaden en beluisteren via Mijn ILFU. (Hier kun je ILFU-lid worden).

De tekening van Pessoa is van de hand van kunstenaar Floris Tilanus, de foto van Gijs Scholten van Aschat is gemaakt door Iris Planting/Lumen.