Er is maar één ultieme karikatuur: het universum, de zelf-karikatuur van God

Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit Kroniek van een leven dat voorbijgaat, notities uit het dagboek van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Vandaag aflevering 12: "Elk van ons is, in zijn stoffelijke en menselijke gedaante, niets anders dan de karikatuur van zijn eigen ziel. Ons leven loopt in lompen rond, de eeuwige nar die onze koninklijke pracht begeleidt en soms vermaakt."

Tags

Dagboek Pessoa
Illustratie: Floris Tilanus, Fotografie: Lumen

Al meer dan 1000 ILFU Members steunen de fictie. Jij ook?

Vertel me meer

Fragment 392


Elk van ons is, in zijn stoffelijke en menselijke gedaante, niets anders dan de karikatuur van zijn eigen ziel. Wij zijn altijd minder dan we werkelijk zijn. Wij zijn altijd het verraad op wat we willen zijn en dus op wat we diep van binnen waarlijk zijn. Ons leven loopt in lompen rond, de eeuwige nar die onze koninklijke pracht begeleidt en soms vermaakt.

Elk gezicht, elke lichaamshouding, kijk maar goed, is in werkelijkheid een karikatuur van wat hij echt wil uitdrukken. Elk gelaat, elk gebaar ertoe weten te bewegen om zijn eigenlijke bedoeling te verloochenen als karikatuur: dat is de opperste taak van de kunstenaar die het tot zijn burgerplicht rekent uit het bloedrode vlees van wat is, dát te kneden wat nooit was.

Want er is maar één ultieme karikatuur: het universum, de zelf-karikatuur van God.

OVER DE KRONIEK

Fernando Pessoa (1888-1935) is zeker drie van de bekendste schrijvers van Portugal. Veel van zijn werk verscheen in Nederlandse vertaling, waaronder de poëzie geschreven onder de heteroniemen Alberto Caeiro, Álvaro de Campos en Ricardo Reis en het Boek der rusteloosheid.

Kroniek van een leven dat voorbijgaat werd vertaald door Michaël Stoker en uitgegeven door Uitgeverij Van Oorschot.

Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit het boek, met als gedachte: van wekelijks een stukje Pessoa kan de wereld alleen maar opknappen. De fragmenten zijn voor iedereen gratis te beluisteren, ILFU-members kunnen binnenkort het complete, twaalf uur durende audiobook gratis downloaden en beluisteren via Mijn ILFU. (Hier kun je ILFU-lid worden).