Ik lees en ben bevrijd

Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit Kroniek van een leven dat voorbijgaat, notities uit het dagboek van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Vandaag, op Wereldboekendag, aflevering 10, over de vrijheid die lezen oplevert. "Het lezen geeft me vaste vorm. Ik ben niet langer mijn eigen, versplinterde zelf."

Tags

Pessoa Dagboek
Illustratie: Floris Tilanus, Fotografie: Lumen

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Fragment 412

Ik lees en ben bevrijd. Het lezen geeft me vaste vorm. Ik ben niet langer mijn eigen, versplinterde zelf. En wat ik lees is, in plaats van dat bijna onzichtbare kostuum dat me soms beknelt, de eindeloze, overal merkbare helderheid van de buitenwereld, de zon die iedereen ziet, de maan die met schaduwen vlekken maakt op de kalme aarde, de grote open vlaktes die overlopen in de zee, de donkergekleurde onwrikbare bomen die met hun toppen wuivend een groene groet brengen, de onwankelbare vrede van de vijvers op de landgoederen, de terrassen op de heuvels met hun door wijnranken overgroeide paadjes.

Ik lees als iemand die afstand van het leven doet. En, zoals de kroon en mantel nooit zo groots zijn als wanneer de scheidende koning ze neerlegt op de grond, zo leg ik al mijn met weerzin en dromen verkregen trofeeën neer op de mozaïekvloer van mijn voorkamer en bestijg met opgeheven hoofd de trap, verheven in een adelstand die ik uitsluitend verwierf door te zien.

Ik lees als iemand die voorbijgaat. En het is bij de klassieke schrijvers, de kalmen van geest, zij die lijden in stilte, dat ik me een sacrale voorbijganger voel, een gewijde pelgrim, de redeloze beschouwer van een zinloze wereld, Prins van de Grote Ballingschap die voordat hij voorgoed vertrekt van zijn eenzaamheid nog een aalmoes maakt voor de laatste bedelaar.

OVER DE KRONIEK

Fernando Pessoa (1888-1935) is zeker drie van de bekendste schrijvers van Portugal. Veel van zijn werk verscheen in Nederlandse vertaling, waaronder de poëzie geschreven onder de heteroniemen Alberto Caeiro, Álvaro de Campos en Ricardo Reis en het Boek der rusteloosheid.

Kroniek van een leven dat voorbijgaat werd vertaald door Michaël Stoker en uitgegeven door Uitgeverij Van Oorschot.

Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit het boek, met als gedachte: van wekelijks een stukje Pessoa kan de wereld alleen maar opknappen. De fragmenten zijn voor iedereen gratis te beluisteren, ILFU-members kunnen binnenkort het complete, twaalf uur durende audiobook gratis downloaden en beluisteren via Mijn ILFU. (Hier kun je ILFU-lid worden).