Vijf boeken voor verandering: tips van Clarice Gargard

Waar begin je als je verandering wil? Systemische, maatschappelijke verandering? Zoals Clarice Gargard vorige week schreef in haar essay: 'De liefdeloosheid die in de wereld zit, begeeft zich ook in ons.' En dus begint verandering ook in jezelf, en omdat de literatuur bekend staat om haar transformerende en empathie-opwekkende werking, hier vijf boeken vol radicale zelfhulp en inzichten om verandering mogelijk te maken. In jezelf en in de wereld

Tags

Lijstjes Activisme

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

1. Octavia Butler - Xenogenesis series (1997)

In de veelgeprezen trilogie die Lilith’s Brood omvat, is meervoudig Hugo en Nebula-prijswinnaar Octavia E. Butler op haar best. Lilith’s Brood, voor het eerst gepresenteerd in één deel, met een inleiding door Joan Slonczewski, Ph.D., is een diep suggestief, sensueel – en verontrustend – epos over menselijke transformatie.


Lilith Iyapo is in de Andes en rouwt om de dood van haar familie, wanneer een oorlog de aarde vernietigt. Eeuwen later wordt ze weer tot leven gewekt – door wonderbaarlijk krachtige, onaardse wezens: de Oankali. Gedreven door een onweerstaanbare behoefte om anderen te genezen, redden de Oankali onze stervende planeet door genetisch samen te smelten met de mensheid. Maar Lilith en de hele mensheid moeten nu de wereld delen met griezelige, onvoorstelbare buitenaardse wezens: hun eigen kinderen. Dit is hun verhaal.

2. Adrienne Maree Brown - Emergent Strategy (2017)

Geïnspireerd door Octavia Butlers verkenningen van onze menselijke relatie met verandering, is Emergent Strategy radicale zelfhulp, hulp aan de samenleving en hulp aan de planeet, ontworpen om de toekomst vorm te geven die we willen leven. Verandering is constant. De wereld is voortdurend in beweging. Het is een stroom van steeds muterende, opkomende patronen. In plaats van ons tegen zulke veranderingen te wapenen, nodigt dit boek ons uit om de wervelende patronen om ons heen te voelen, in kaart te brengen, te beoordelen en ervan te leren, zodat we ze beter kunnen begrijpen en beïnvloeden wanneer ze zich voordoen. Dit is een resoluut materialistische ‘spiritualiteit’ die zowel op wetenschap als op sciencefiction is gebaseerd.

Verandering is constant. De wereld is voortdurend in beweging. Het is een stroom van steeds muterende, opkomende patronen.

3. Mariame Kaba - We do this until we free us (2021)

‘Organiseren is zowel wetenschap als kunst. Het is nadenken over een visie, een strategie, en dan uitzoeken wie je doelwitten zijn, je altijd zorgen maken over de macht, je altijd zorgen maken over hoe je daadwerkelijk macht gaat opbouwen om je problemen naar voren te kunnen brengen, om het doelwit daadwerkelijk te laten bewegen op de manier die jij wil.'

Wat als sociale transformatie en bevrijding niet gaan over wachten tot iemand anders ons komt redden? Wat als gewone mensen de macht hebben om onszelf collectief te bevrijden? In deze actuele verzameling essays en interviews reflecteert Mariame Kaba op het diepgaande werk van afschaffing en transformatieve politieke strijd.

4. bell hooks - All About Love: New Visions (2000)

 All About Love, een bestseller uit de New York Times en een blijvende klassieker, is het veelgeprezen eerste deel van de trilogie Love Song to the Nation van feministisch icoon bell hooks. All About Love onthult wat de oorzaak is van een gepolariseerde samenleving, en hoe de verdeeldheid die lijden veroorzaakt kan worden genezen.

5. Arundhati Roy - War time (2003)

Terwijl de Verenigde Staten aandringen op oorlog tegen Irak, behandelt Arundhati Roy, de internationaal befaamde auteur van The God of Small Things, kwesties als democratie en afwijkende meningen, racisme en imperium, en oorlog en vrede in deze verzameling nieuwe essays. De welsprekendheid, passie en het politieke inzicht van Roys politieke essays hebben legio lezers toegevoegd aan degenen die al bekend waren met haar Booker Prize-winnende roman.

Het bijbehorende essay van Clarice Gargard lees je hieronder