Foto: Michael Kooren

De Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie is hét poëziefeest van het jaar. Tot diep in de nacht krijgt het publiek een poëtische marathon voorgeschoteld. Aanstormend talent en grote namen uit de Nederlandstalige dichtkunst worden afgewisseld door muzikale en theatrale entr’actes.

Naast het programma op het podium vind je in de gangen rond de Grote Zaal gelijktijdig ook een boekenmarkt en een presentatie van kleine uitgevers, literaire tijdschriften en organisaties.

Soort

Poëzie
Foto: Michael Kooren

40ste Nacht van de Poëzie

Dit jaar zal de 40ste editie van de Nacht van de Poëzie weer als vanouds plaatsvinden. Piet Piryns en Ester Naomi Perquin zullen in de Grote Zaal van TivoliVredenburg optredens van de beste dichters van dit moment begeleiden, afgewisseld met muzikale entr’actes.

De 40ste Nacht vindt plaats op 7 oktober 2023. Het programma duurt van 20:00 uur tot ongeveer 3.00 uur. De eerste namen worden in april bekend gemaakt, alle updates volgen via het event van De Nacht in de agenda op deze site, waar je ook kaartjes kunt kopen. Abonneer je op onze nieuwsbrief, dan hoor je het als eerste.

Geschiedenis

Al sinds de oprichting is de Nacht het best bezochte podiumevenement van de Nederlandse letteren. Het toont in de programmering een dwarsdoorsnede van de Nederlandse dichtkunst, van light verse tot academische poëzie, van tekstdichters tot rappers. De beste Nederlandstalige dichters, van debutant tot veteraan, bieden het publiek een poëtische marathon van acht uur.

Foto: Michael Kooren
Foto: Michael Kooren
Foto: Michael Kooren

Bijzondere en sfeervolle muzikale entr’actes wisselen de dichters in razend tempo af. De Nacht van de Poëzie is daardoor uitgegroeid tot een evenement dat alle leeftijdsgroepen vanaf 15 jaar aanspreekt. De opzet van het evenement is al die jaren ongewijzigd. Een bevlogen en ter zaken kundige redactieraad, nu bestaande uit voormalig dichter des vaderlands Ester Naomi Perquin, dichter Ingmar Heytze, spoken word-artiest en schrijver Babs Gons, de Vlaamse journalist/criticus Piet Piryns, directeur van ILFU Michaël Stoker en Nacht-oprichter Anneke van Dijk, selecteert de circa twintig dichters die het affiche sieren; een programmering die leunt op kwaliteit, diversiteit en onderling evenwicht. Het gaat om zowel toegankelijke als minder toegankelijke dichters, gevestigde namen en aanstormend talent, ingetogen voordrachten en uitgesproken performers, mannen en vrouwen en Nederlanders en Vlamingen. Meer dan 700 dichters hebben inmiddels op de 38 edities van De Nacht opgetreden, onder wie: Lucebert, Cees Buddingh, Herman de Coninck, Annie M.G. Schmidt, Hugo Claus, K. Schippers, Anneke Brassinga, Remco Campert en Judith Herzberg.

Optredens van dichters worden afgewisseld met verrassende entr’actes. Uiteenlopende muzikanten als Willeke Alberti, Rufus Wainwright, flamencogigant Enrique Morente, Ilse DeLange en de legendarische chansonzangeres Juliette Gréco hebben in de loop der jaren opgetreden. Elk jaar weer zitten er circa tweeduizend mensen in de zaal, een ongekend aantal voor een poëzie-evenement.

Aftermovie 39e Nacht van de Poezie 2022

De Nachten van de Poëzie van de laatste jaren

Op het YouTube-kanaal van VPRO Poëzie kun je De Nacht-optredens van 2014 tot de editie van vorig jaar terugkijken.

Kijk hier de Nachten van de Poëzie van de laatste jaren terug