Foto: Jelmer de Haas

Belle van Zuylenlezing en -Ring

Sinds 2005 wordt de Belle van Zuylenlezing gegeven in Utrecht: een lezing vernoemd naar één van Utrechts internationaal meest vermaarde schrijfsters en op het raakvlak van literatuur en maatschappij, gegeven door een gerenommeerde buitenlandse auteur. Op deze manier beogen we het gedachtegoed van Belle van Zuylen, met een sterke nadruk op gelijkheid en emancipatie, levend te houden. Tot nu toe hebben schrijvers als Paul Auster (VS), Hans Magnus Enzensberger (Duitsland), Michel Faber (UK), Jeanette Winterson (UK), en György Konrád (Hongarije) en Azar Nafisi (Iran) de lezing gegeven. De reeks hield in 2014, na tien edities, op te bestaan.

Soort

Belle van Zuylen

Het ILFU International Literature Festival Utrecht heeft het initiatief genomen om de lezingenreeks vanaf 2019 te hervatten en aan de lezing een internationale prijs toe te voegen voor de geselecteerde auteur: de Belle van Zuylenring. De ring is een samenwerking tussen de Gemeente Utrecht en het ILFU; het ILFU stelt de selectiecommissie samen, kiest jaarlijks de auteur in kwestie en betaalt de auteur een passend honorarium voor het geven van de lezing. De Gemeente Utrecht heeft een ‘award’ in de vorm van een ring laten ontwikkelen door kunstenaar en edelsmid Karin Wichers.

De eerste Belle van Zuylenring werd toegekend aan Chimamanda Ngozi Adichie. Zij gaf op 11 januari 2020 de Belle van Zuylenlezing in TivoliVredenburg. De tweede ring werd toegekend aan Margaret Atwood. Haar lezing op donderdag 1 oktober 2020 maakte grote indruk op het publiek in de zaal en thuis via livestream en op donderdag 23 september 2021 gaf Elena Ferrante de lezing en nam de derde ring in ontvangst.

Foto: Jelmer de Haas
Foto: Jelmer de Haas
Foto: Jelmer de Haas