Foto: Jelmer de Haas

Belle van Zuylenlezing en -Ring

Sinds 2005 wordt de Belle van Zuylenlezing gegeven in Utrecht: een lezing vernoemd naar één van Utrechts internationaal meest vermaarde schrijfsters en op het raakvlak van literatuur en maatschappij, gegeven door een gerenommeerde buitenlandse auteur. Op deze manier beogen we het gedachtegoed van Belle van Zuylen, met een sterke nadruk op gelijkheid en emancipatie, levend te houden. Tot nu toe hebben schrijvers als Paul Auster (VS), Hans Magnus Enzensberger (Duitsland), Michel Faber (UK), Jeanette Winterson (UK), György Konrád (Hongarije) en Azar Nafisi (Iran) de lezing gegeven.

Soort

Belle van Zuylen

Belle van Zuylenring en -lezing 2024 : Svetlana Alexijevitsj

Zondag 29 september 2024 - TivoliVredenburg

De Belle van Zuylenring

Sinds 2019 wordt aan de auteur die de lezing geeft tevens de Belle van Zuylenring uitgereikt. De ring, naar een ontwerp van kunstenaar en edelsmid Karin Wichers, is een samenwerking tussen de Gemeente Utrecht en het ILFU.

Sinds 2019 wordt de Belle van Zuylenring uitgereikt, aan (internationale) schrijvers die in hun werk sterk reflecteren op maatschappelijke thema’s. Eerdere ontvingen Chimamanda Ngozi Adichie, Margaret Atwood en Elena Ferrante de ring, die vernoemd is naar de internationaal vermaarde Utrechtse schrijver Belle van Zuylen (1740 – 1805), die in haar werk een sterke nadruk legde op gelijkheid en emancipatie. Haar reputatie van feministe-avant-la-lettre en strijder voor vrijheid werd in 2021 genuanceerd door de publicatie over het slavernijverleden van Utrecht waarbij ook onderzocht werd hoe Belle van Zuylen, die zich nooit expliciet uitsprak tegen slavernij, zich verhield tot het koloniale fortuin van haar familie.

Foto: Jelmer de Haas
Foto: Jelmer de Haas
Foto: Jelmer de Haas