Foto: Anna van Kooij

C.C.S. Crone Literatuurprijs en -stipendia

Foto: Anna van Kooij

Uitreiking C.C.S. Croneprijs

In 2022 wordt weer de driejaarlijkse C.C.S. Croneprijs uitgereikt, een prijs van € 10.000 voor het gehele oeuvre van een aan Utrecht verbonden auteur. Eerdere winnaars waren onder andere Ronald Giphart, Manon Uphoff, Arthur Japin en in 2019 Maxim Februari. Onze organisatie beschikt over een bestand met meer dan honderd auteurs. Er kan geen werk voor de oeuvreprijs worden ingezonden, maar indien u zich ervan wilt verzekeren dat een bepaalde Utrechtse auteur voorkomt op de groslijst, dan bent u uiteraard welkom zijn of haar naam even in een mailtje aan ons te vermelden.

Voor meer informatie of vragen kunt u mailen naar crone@hetliteratuurhuis.nl

C.C.S. Cronestipendia

De Gemeente Utrecht nodigt ieder jaar beloftevolle Utrechtse auteurs uit zich aan te melden voor de C.C.S. Cronestipendia. De stipendia bedragen € 3000,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Proza, poëzie, non-fictie, kinderboeken, columns, alle genres komen in aanmerking. Elk jaar worden maximaal drie stipendia uitgereikt.

De uitreiking van de drie stipendia vindt plaats tijdens het International Literature Festival Utrecht (23 september – 8 oktober 2022).

Foto: Maarten Mooijman

De jury voor de C.C.S. Cronestipendia bestond vorig jaar uit Willemijn Lindhout (freelance redacteur), Mireille Geus (schrijver en schrijfcoach) en Roos van Rijswijk (schrijver, interviewer en schrijfdocent), sprak lovende woorden over de drie schrijvers.

Van Mariken Heitman (1983) verscheen in 2019 het alom bejubelde debuut De wateraap (Atlas Contact), in 2021 gevolgd door Wormmaan (Atlas Contact). De jury roemde Heitmans verzorgde stijl, haar poëtische, zintuiglijke taal en haar sterke gevoel voor ritme. “Dit is iemand die het schrijven echt beheerst en een sfeer en setting neer weet te zitten zonder te veel uit te leggen,” aldus de jury.
Lotte Dondorp (1987) debuteerde in augustus 2021 met de verhalenbundel Zonder ons is er geen muziek (Atlas Contact). Over haar verhalen zegt de jury: “Ze weet met weinig woorden een hele wereld neer te zetten, weet de spanning goed op te bouwen, heeft een goed gevoel voor ritme en schrijft uitstekende dialogen.”
Yentl van Stokkum (1991) is toneelschrijver en dichter en debuteerde in maart 2021 met de dichtbundel Ik ben Emily (Hollands Diep), waarin ze schrijft over haar fascinatie voor Emily Brontë. Haar gedichten zijn volgens de jury “bedwelmend, gedragen, muzikaal, eigenzinnig, soms grappig, vaak persoonlijk, maar nergens te particulier.”