Foto: Anna van Kooij

C.C.S. Crone Literatuurprijs en -stipendia

C.C.S. Cronestipendia

De Gemeente Utrecht nodigt ieder jaar beloftevolle Utrechtse auteurs uit zich aan te melden voor de C.C.S. Cronestipendia. De stipendia bedragen € 3000,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Proza, poëzie, non-fictie, kinderboeken, columns, alle genres komen in aanmerking. Elk jaar worden maximaal drie stipendia uitgereikt.

De uitreiking van de drie stipendia vindt plaats tijdens het International Literature Festival Utrecht (22 september – 7 oktober 2023).

Foto: Anna van Kooij

De jury voor de C.C.S. Cronestipendia bestond vorig jaar uit Chafina Bendahman, Marc Oostendorp en Tim van den Hoed. Zij kenden de stipendia toe aan Nikki Dekker, Daan Windhorst en Gijs Wilbrink.

Nikki Dekker is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde onder meer in Tirade, De Gids en De Revisor, en trad op tijdens Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2018 verscheen bij Wintertuin een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten op het snijvlak van het persoonlijke en het politieke. Met haar radiodocumentaire De oppas en ik werd Dekker genomineerd voor de Prix Europa. diepdiepblauw is haar debuutroman.

Daan Windhorst schreef de film De Kuthoer, internationaal uitgebracht onder de naam The Columnist (Certified Fresh). Hij stond aan de wieg van de NPO3-webserie Locked Out en de Storytel Originals Dit is hoe je doodgaat en De Leven. Samen met Elly Scheele maakt hij de podcast Puzzelbrunch.

Gijs Wilbrink schrijft zijn debuutroman bij Thomas Rap. Gijs is oprichter van podcastplatform Vriend van de Show, muziekblog Nummer van de Dag en literair fanzine De Leugenaar. Als frontman van de punkband Tenement Kids maakte hij meerdere platen en toerde hij door binnen- en buitenland. Zowel in zijn liedjes als in zijn literatuur is hij geïnteresseerd in grote tegenstellingen; tussen generaties, plaatsen, ideologieën.In zijn rauwe portretten wordt het decor vaak zelf een personage – of dat nou de groezelige underground muziekscene is of de Achterhoekse bossen van zijn jeugd. Eerder publiceerde hij meerdere korte verhalen, droeg zijn werk voor bij Mensen Zeggen Dingen en stond op de shortlist van de CoffeeCompany Short Novel Award. In zijn debuutroman, De Beesten, bij Thomas Rap komen veel van zijn omzwervingen samen; een groot verhaal over familie en afkomst, het platteland en de stad, religie en activisme, kunst en punk en motorcross.

De aanmeldingen voor de C.C.S. Cronestipendia 2023 zijn nu geopend.

Uitreiking C.C.S. Croneprijs

In 2025 wordt weer de driejaarlijkse C.C.S. Croneprijs uitgereikt, een prijs van € 10.000 voor het gehele oeuvre van een aan Utrecht verbonden auteur. Eerdere winnaars waren onder andere Ronald Giphart, Manon Uphoff, Arthur Japin, Maxim Februari en in 2022 Vrouwkje Tuinman. Onze organisatie beschikt over een bestand met meer dan honderd auteurs. Er kan geen werk voor de oeuvreprijs worden ingezonden.

Voor meer informatie of vragen kunt u mailen naar sophie[at]ilfu.com

C.C.S. Croneprijs Vrouwkje Tuinman (foto Anna van Kooij)
C.C.S. Croneprijs Arthur Japin Foto: Anna van Kooij