Foto: Maarten Mooijman

C.C.S. Crone Literatuurprijs en -stipendia

De inschrijvingen voor de C.C.S. Cronestipendia 2024 zijn vanaf nu geopend. We willen je van harte aanmoedigen om je aan te melden. Hier vind je alle informatie over de aanmeldprocedure.

C.C.S. Cronestipendia

De Gemeente Utrecht nodigt ieder jaar beloftevolle Utrechtse auteurs uit zich aan te melden voor de C.C.S. Cronestipendia. De stipendia bedragen € 3000,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Proza, poëzie, non-fictie, kinderboeken, columns, alle genres komen in aanmerking. Elk jaar worden maximaal drie stipendia uitgereikt.

Over de C.C.S. Cronestipendia

De C.C.S. Cronestipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951). De gemeente Utrecht reikt deze stimuleringsprijzen jaarlijks uit in samenwerking met het ILFU. Een auteur moet in Utrecht wonen of een aanpalende gemeente, minimaal een contract hebben bij een erkende uitgeverij en maximaal drie boeken gepubliceerd hebben bij een erkende uitgeverij.

In 2020 ontvingen Lisa Weeda, Munganyende Hélène Christelle en Annet Schaap de stipendia. De laureaten van de C.C.S. Cronestipendia 2021 waren Mariken Heitman, Lotte Dondorp en Yentl van Stokkum en in 2022 Nikki Dekker, Daan Windhorst en Gijs Wilbrink. Falun Ellie Koos, Arja Mari en Max Urai ontvingen in 2023 de stipendia.

Aanmeldprocedure 2024

Heb je vragen of twijfels over de aanmeldprocedure, stuur dan een mail naar sophie@ilfu.com.

C.C.S. Cronestipendia 2023 - Foto: Maarten Mooijman
C.C.S. Cronestipendia 2022 - Foto: Anna van Kooij

Uitreiking C.C.S. Croneprijs

In 2025 wordt de driejaarlijkse C.C.S. Croneprijs weer uitgereikt, een prijs van € 10.000 voor het gehele oeuvre van een aan Utrecht verbonden auteur. Eerdere winnaars waren onder andere Ronald Giphart, Manon Uphoff, Arthur Japin, Maxim Februari en in 2022 Vrouwkje Tuinman. Onze organisatie beschikt over een bestand met meer dan honderd auteurs. Er kan geen werk voor de oeuvreprijs worden ingezonden.

Voor meer informatie of vragen kunt u mailen naar sophie[at]ilfu.com

Utrecht UNESCO City of Literature

Utrecht heeft een lange literatuurgeschiedenis. De stad is woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma, Manon Uphoff, Ingmar Heytze en Marieke Lucas Rijneveld. Hele generaties groeiden op met Nijntje van Dick Bruna. Het leverde Utrecht de titel UNESCO City of Literature op. Met de stipendia geeft Utrecht beloftevolle schrijvers de ruimte zich verder te ontwikkelen en nieuw werk te publiceren.

C.C.S. Croneprijs Vrouwkje Tuinman (foto Anna van Kooij)
C.C.S. Croneprijs Maxim Februari Foto: Anna van Kooij