© Michael Kooren

Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie is hét poëziefeest van het jaar. Tot diep in de nacht krijgt het publiek een poëtische marathon voorgeschoteld. Aanstormend talent en grote namen uit de Nederlandstalige dichtkunst worden afgewisseld door muzikale en theatrale entr’actes.

Naast het programma op het podium vind je in de gangen rond de Grote Zaal van TivoliVredenburg gelijktijdig ook een boekenmarkt en een presentatie van kleine uitgevers, literaire tijdschriften en organisaties.

Soort

Poëzie
© Michael Kooren

Abonneer je op onze nieuwsbrief voor updates

Het laatste nieuws van ILFU maandelijks in je inbox. Zo ben je als eerste op de hoogte van de start kaartverkoop en de eerste namen.

Ik wil de nieuwsbrief
Abonneer je op onze nieuwsbrief voor updates

41ste Nacht van de Poëzie

Op 5 oktober vindt de 41ste editie van de Nacht van de Poëzie als vanouds plaats. Ester Naomi Perquin en Piet Piryns zullen de Nacht weer presenteren. De ‘nachtregel’ van dit jaar is van M. Vasalis:

Er is geen nacht oneindig en geen stilte stil.” 

Ook de eerste dichters die het podium van TivoliVredenburg zullen betreden zijn ook al bekend: Mahat Arab, die vorig jaar afsloot, zal de 41ste openen en verder zijn onder meer multitalent Ted van Lieshout, dichter en componist Rozalie Hirs, debutant Astrid Haerens, Simone Atangana Bekono, Daan Doesborgh en 'nachtveteraan' Anna Enquist present. Tickets zijn nu te koop.

Geschiedenis

"Een circus van poëzie, muziek en puur lichamelijke acrobatiek: dat is de structuur die schuilgaat achter dit grootschalige evenement. Zo ongeveer: muziek - dichter - dichter - muziek - dichter - dichter - dichter - acrobatiek - enz. enz."

Zo werd de allereerste Nacht van de Poëzie in 1980 aangekondigd en die structuur heeft tot de dag van vandaag standgehouden. Al sinds de oprichting is de Nacht het best bezochte podiumevenement van de Nederlandse letteren. Het toont in de programmering een dwarsdoorsnede van de Nederlandse dichtkunst, van light verse tot academische poëzie, van tekstdichters tot rappers. De beste Nederlandstalige dichters, van debutant tot veteraan, bieden het publiek een poëtische marathon van acht uur.

© Michael Kooren
© Anna van Kooij
© Michael Kooren

Bijzondere en sfeervolle muzikale entr’actes wisselen de dichters in razend tempo af. De Nacht van de Poëzie is daardoor uitgegroeid tot een evenement dat alle leeftijdsgroepen aanspreekt. De opzet van het evenement is al die jaren ongewijzigd. Een bevlogen en ter zaken kundige redactieraad, nu bestaande uit voormalig dichter des vaderlands Ester Naomi Perquin, dichter Ingmar Heytze, spoken word-artiest en schrijver Babs Gons, de Vlaamse journalist/criticus Piet Piryns, directeur van ILFU Michaël Stoker en Nacht-oprichter Anneke van Dijk, selecteert de circa twintig dichters die het affiche sieren; een programmering die leunt op kwaliteit, diversiteit en onderling evenwicht. Het gaat om zowel toegankelijke als minder toegankelijke dichters, gevestigde namen en aanstormend talent, ingetogen voordrachten en uitgesproken performers, Nederlanders en Vlamingen. Meer dan 700 dichters hebben inmiddels op de 39 edities van de Nacht opgetreden, onder wie ook grote namen als: Lucebert, Cees Buddingh', Herman de Coninck, Annie M.G. Schmidt, Hugo Claus, K. Schippers, Anneke Brassinga, Remco Campert en Judith Herzberg.

Herman Brood © onbekend
Remco Campert © Anna van Kooij
Babs Gons © Anna van Kooij
Annie M. G. Schmidt © Chris van Houts
Daniëlle Zawadi © Anna van Kooij

Optredens van dichters worden afgewisseld met verrassende entr’actes. Uiteenlopende muzikanten als Willeke Alberti, Rufus Wainwright, Wende Snijders, flamencogigant Enrique Morente, Ilse DeLange en de legendarische chansonzangeres Juliette Gréco, maar ook podiumkunstenaars als Hans Klok, Mini & Maxi en de Ashton Brothers passeerden de revue. Elk jaar weer zitten er circa tweeduizend mensen in de zaal, een ongekend aantal voor een poëzie-evenement.

Hans Klok © Anna van Kooij
Aicha Tachinouite ©
© Anna van Kooij
Wende Snijders © Anna van Kooij
Claudia de Breij © Patrick Post

Aftermovie 40e Nacht van de Poezie 2023