ILFU-spreker Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ schreef het eerste Hebban Boek van de Maand

Boekencommunity Hebban introduceerde afgelopen week hun Boek van de Maand-rubriek, een initiatief waarmee ze zich richten op nieuwe boeken die extra aandacht verdienen. Alles wat had kunnen zijn van Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ werd als eerste verkozen.

Tags

Exploring Stories Nigeria

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Het Hebban Boek van de Maand wordt de hele maand onder de aandacht gebracht op Hebban en op hun social media-kanalen; de redactie nodigt lezers uit het boek te lezen en hun mening te delen. Ook organiseert het platform elke maand een speciale leesclub rondom het boek en bieden ze een discussieset aan voor leesgroepen die zelfstandig met het boek aan de slag willen, binnen of buiten Hebban.

Hoofdredacteur Sander Verheijen: 'Toen we het idee kregen voor het Hebban Boek van de Maand zeiden we meteen tegen elkaar dat we ons vooral niet op die boeken zouden richten waarvan je bij voorbaat kunt verwachten dat ze de weg naar de lezer wel gaan vinden. We zouden onszelf en jullie verrassen met boeken die het op eigen kracht minder makkelijk redden in een volle boekenmarkt en ze misschien dat extra zetje kunnen geven om ze te laten vliegen. Ons eerste Hebban Boek van de Maand is hier meteen een heel erg goed voorbeeld van. Dit tweede boek van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ bleek een ware ontdekkingsreis te worden met voor mij een nieuw continent, verrassende personages en ongekende gebeurtenissen. Een boek dat ik zonder de overtuiging van mijn collega-panelleden niet snel zou oppakken en als ik dat al deed misschien nooit zou hebben uitgelezen. Want eerlijk is eerlijk: Alles wat had kunnen zijn is een fantastisch goed geschreven en gelaagde roman maar heel snel komt het allemaal niet tot wasdom. Je hebt een portie geduld én een lange adem nodig, maar dan wacht je ook wel een prachtige beloning.'

Adébáyọ̀ op Exploring Stories

Op de ILFU festivaldag Exploring Stories gaat Adébáyọ̀ met Pelumi Adejumo in gesprek over Nigeria en ‘ambassadeur’ zijn tegen wil en dank. Hoe is het om gezien te worden als ambassadeur van je land, of zelfs van een heel continent? Hoe ga je om met het falen van een land waar je van houdt en hoe schrijf je daarover? Wat had kunnen zijn is een roman over de grote ongelijkheid in Nigeria. In een ingenieuze vertelling raken de levens van een rijke en een arme familie met elkaar verwezen, en komen ook onderwerpen als de Nigeriaanse politiek, het onderwijssysteem en de gezondheidszorg aan bod.

Adébáyò’s gesprekspartner Pelumi Adejumo is een Nigeriaans-Nederlandse multitalent dat niet alleen zingt, schrijft en voordraagt, maar ook werkt als programmamaker bij het internationale literatuurfestival Read My World. Daar werkte zij onder meer mee aan een programma waarin verhalen uit en over Nigeria centraal stonden. Ook Adejumo weet hoe het is om steeds weer als ‘literair ambassadeur’ van Nigeria gezien te worden; een betere gesprekspartner konden wij ons niet wensen. De laatste tickets voor Exploring Stories zijn nog verkrijgbaar, meer info vind je via de banner hieronder.

Koop je tickets voor Exploring Stories