Layal Liverpool en Babs Gons over de (on)zichtbare structuren van racisme en ongelijkheid in de medische wereld

Layal Liverpool gaat tijdens Exploring Stories in gesprek over ziekte, het zieke lichaam en de ongelijke maatschappelijke structuren eromheen, met een nadruk op institutioneel racisme.

Dat racisme in alle maatschappelijke structuren doorwerkt, is iets waar we ons als samenleving steeds meer bewust van worden. Maar weten we ook hoezeer racisme en ongelijkheid de gezondheidszorg verzieken? Layal Liverpool is viroloog, immunoloog en wetenschapsjournalist, en auteur van het boek Hoe racisme ons ziek maakt. Daarin legt ze een aantal blinde vlekken van de medische wereld bloot en laat ze zien hoezeer racisme zorgt voor ongelijkheid op gezondheidsgebied. Denk aan mythes over het zwarte lichaam, de norm van het witte lichaam, het niet serieus nemen van klachten van mensen van kleur, en aan de impact van racisme op de mentale gezondheid. Liverpool maakt duidelijk dat racisme niet alleen een maatschappelijk probleem, maar ook een volksgezondheidscrisis is, waartegen actie ondernomen moet worden. Een gesprek over ziekte, het zieke lichaam en de ongelijke maatschappelijke structuren eromheen, met een nadruk op institutioneel racisme.

Ze gaat in gesprek met Babs Gons, die Radna Fabias vervangt. Vlak voordat Babs Gons werd benoemd tot Dichter des Vaderlands, ontdekte ze dat ze borstkanker had. Over deze ervaring, die samenviel met de zomer waarin haar vader overleed, schreef ze een dagboek met gedichten voor uitgeverij HetMoet. Een fragment hiervan zal gepubliceerd worden in de bundel Over ziek zijn, die in november uitkomt bij HetMoet.

Moderator: Mariam El Maslouhi.

Voertaal: Engels

Koop hier je tickets voor Exploring Stories op 28 september