Wanneer de jonge Elijah op zijn pad komt, gaat Lunabba verder dan professioneel gezien van hem verwacht wordt: hij neemt de jongen in huis en probeert hem de aandacht te geven die hij thuis tekortkomt. Maar kán dat eigenlijk wel? Ben je verdrietig als ik doodga?, Lunabba’s zeer persoonlijke memoir over vriendschap en liefde tussen beschadigde mensen, is tegelijk ook een aanklacht tegen de politiek die zoveel jongens in Europese steden aan hun lot overlaat. Het boek schetst een inktzwart beeld van het opgroeien in de Zweedse achterstandswijken – en werd een enorme hit in Zweden. Lunabba gaat in gesprek met de Zweeds-Nederlandse kinderboekenillustrator en -schrijver Marit Törnqvist, die onder meer bekend is van haar werk samen met Astrid Lindgren. Törnqvist en Lunabba kennen elkaar én Zweden allebei goed en organiseerden samen een project waarbij ze met zestig kinderen uit de sociaal verwaarloosde wijk Nydala (Malmö) een prachtig prentenboek hebben gemaakt over de levens van die kinderen; het boek ligt nu in alle bibliotheken van Malmö.
Törnqvist heeft de afgelopen jaren ook talloze andere idealistische projecten rond kinderliteratuur opgezet. In 2002 gaf ze onder de titel ‘Waar ligt de grens’, de jaarlijkse Annie M.G. Schmidtlezing waarin ze sprak over de inhumane behandeling van vluchtelingen in Zweden (en de rest van Europa) en het belang van representatie in kinderboeken.
Sinan Can sluit aan bij dit gesprek. Voor zijn documentairereeks Breuklijnen verbleef hij een jaar lang in verschillende kwetsbare wijken in Europa waar vergelijkbare problemen spelen: grote armoede, hoge werkloosheid en bendegeweld onder jongeren.
Voertaal: Engels
Marit Törnqvist bij Bureau Buitenland
In maart was Marit Törnqvist te gast bij Bureau Buitenland op NPO Radio 1, waarin ze onder meer vertelde over het tekenproject dat ze samen met Nicolas Lunabba opzette voor kinderen uit de sociaal verwaarloosde wijk Nydala (Malmö).