Tommy Orange over het trauma van de Inheemse bevolking van Amerika (n.a.v. zijn nieuwe roman Dwalende sterren)

Een nieuwe roman van Tommy Orange! Wie zijn veelgeprezen debuut Er is geen daar daar heeft gelezen, weet wat Orange als geen ander kan: een stem geven aan de Native American-gemeenschap, waar hij zelf deel van uitmaakt. En voor de goede orde: dé Native American bestaat niet, ‘er zijn pakweg vijfhonderdzesenzeventig verschillende geregistreerde stammen’ aldus Orange.

Foto: Elena Seibert

In zijn nieuwe roman, Dwalende sterren, volgen we opnieuw meerdere personages, vanuit meerdere perspectieven en in verschillende tijdperken. Van 19e-eeuws Colorado, waar Inheemse jongeren onder dwang op gruwelijke manieren ‘veramerikaniseerd’ worden, tot het hedendaagse Oakland, waar hun nazaten nog altijd worstelen met de mentale wonden van hun familie. Het onrecht dat deze gemeenschap is aangedaan, het verdriet daarover én de wil om de traumacirkel te doorbreken, spatten van de pagina’s. ‘Het is niet te vroeg om te stellen dat Orange het verhaal van de Inheemse bevolking van Amerika met zijn boeken aan het herschrijven is,’ aldus The Washington Post over Oranges eerste boek. ‘Boek voor boek corrigeert hij het gebrek aan zulke verhalen en geeft hij de tragische schade van die stilte weer.’ Wij laten hem graag de stilte doorbreken en álles vertellen over Dwalende sterren.

Tommy Orange wordt geïnterviewd door Aldith Hunkar.

‘Dit is niet zomaar een roman over hedendaagse indianen, het is een roman over het belang van mythes, over tradities en de soms verstikkende werking daarvan, over het leven in het huidige Amerika en hoe dat huidige Amerika gevormd is.’

– Thomas Heerma van Voss over 'Er is geen daar daar'

Koop hier je tickets voor Exploring Stories