Poetry Slam Coaching

In de aanloop naar het NK Poetry Slam organiseert ILFU regelmatig een workshoptraject voor de halve finalisten. Schrijvers, dichters, performers en slammers deelden in dit traject op meerdere manieren hun kennis met de halve finalisten.
 
In 2020 stonden er bijvoorbeeld workshops door Babs Gons over performance, Alexis de Roode over schrijven voor poetry slam en door Lisa Weeda over de weg van podium naar uitgever op het programma.
 
Verder deelde Carmien Michels zeven tips met de slammers om te schitteren op het NK Poetry Slam en gaf Aisa Winter de slammers en workshop stage presence voordat ze het NK podium in de grote zaal van Tivoli betraden.
 
Ben je een poetry slammer of ben je van plan te beginnen? Heb je je (nog niet) voor het NK geplaatst of sta je op het punt mee te doen aan een voorronde? Lees op deze pagina wat de coaches met de halve finalisten van het NK Poetry Slam 2020 deelden. Onderaan vind je in de Tips voor deelname aan een slam advies over friemeldrift, battle-strategie en hoe contact te maken met je publiek.

Foto: Patrick Post

Zeven tips om te schitteren op het NK Poetry Slam
Carmien Michels
 

Januari 2016.
De finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in de Cloud Nine zaal van TivoliVredenburg te Utrecht. Net als mijn medekandidaten ben ik bloednerveus voor wat er komt en toch kijk ik met open mond naar de Amerikaans-Dominicaanse slampion Elizabeth Acevedo die het voorprogramma verzorgt. Backstage was ze enorm aardig, ze maakte tussen haar voorbereidingen door tijd om de finalisten te leren kennen en ons aan te moedigen. Back home is ze niet alleen schrijver en performer, maar ook coach van jongeren die worstelen met hun roots en zelfbeeld, een worsteling die ze leren vertalen naar pen en podium. Haar betrokkenheid backstage maakt dat wij hier nu tussen het publiek staan, ondanks onze zenuwen die aan hoogspanningsmasten hangen. Straks staan wíj daar. Om het beste van onszelf te geven. In de hoop met onze poëzie het publiek te raken, te engageren, te schofferen en misschien wel te doen lachen. In de hoop in onszelf iets essentieels te treffen dat z’n weg vindt naar wie luistert.
 

Lees verder...

Foto © Mathias Hannes

Carmien Michels (1990) studeerde Woordkunst aan het conservatorium van Antwerpen en debuteerde met de roman Wij zijn water (2013). Twee jaar later volgde de roman Vraag het aan de bliksem. Michels bewees haar veelzijdigheid als maker met haar winst op het NK Poetry Slam en Europese Poetry Slam, gevolgd door een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs. In 2017 verscheen haar eerste poëziebundel We komen van ver en in 2021 verscheen het werk Vaders die rouwen, waarvoor ze de BNG Literatuurprijs 2021 won en een nominatie binnensleepte voor de J.M.A. Biesheuvelprijs.


Workshopverslag: Hoe bereid je een belangrijk optreden voor?
Babs Gons
 
Hoe bereid je een belangrijk optreden voor? En hoe kun je je beste teksten nóg beter maken? In een workshop over performance werkte Babs Gons – schrijver, spokenwordartiest én copresentator van de finale – samen met de halve finalisten voor het NK Poetry Slam 2020 aan hun slams. In drie stappen namen ze hun eigen performance onder de loep en kregen ze tips om hun optreden te verbeteren.
 

Lees verder...

Foto © Lumen

Babs Gons (1972) is dé koningin van spoken word. Ze is schrijver, performer, Parool-columnist, theatermaker, host en docent. Een selectie van haar eigen teksten verscheen eerder onder de titel Hoe kan het toch?. In 2018 ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar jarenlange werk binnen de culturele sector. Haar boek HARDOP kwam uit in 2019, waarin zij achttien toonaangevende performers uit de spoken word-scene voor het voetlicht brengt. In april 2021 is haar dichtbundel Doe het toch maar verschenen. Ze presenteert verschillende programma’s (zoals voor ILFU het NK Poetry Slam en de Kindernacht van de Poëzie) en is gastvrouw van haar eigen muzikaal-literaire theatershow Babs’ Woordsalon. In juni 2022 kwam bij Atlas Contact haar verhalenbundel Alles Wat Je Liefhebt Wordt Mooi uit.

Workshopverslag: Hoe schrijf je een goed slam-gedicht?
Alexis de Roode
 

Wat zijn de kenmerken van een goed Poetry Slam-gedicht? Hoe gebruik je de klank van verschillende klinkers in jouw voordeel, en hoe kom je aan inspiratie als je al een tijdje naar een leeg document staart? Tijdens een workshop Schrijven deelde schrijven Alexis de Roode zijn tips met de halve finalisten van het NK Poetry Slam.
 
Poëzie is taal die de aandacht op zichzelf vestigt, en niet alleen op datgene wat verteld wordt. In poëzie is de taal zelf de kunst.
 
Lees verder...

Foto © Keke Keukelaar

Alexis de Roode (1970) begon zich vanaf 2003 als dichter te manifesteren en publiceerde sindsdien vier dichtbundels en één hekeldichtenbloemlezing. Zijn gedichten werden opgenomen in meer dan 80 bloemlezingen en bijzondere uitgaven en werden vertaald naar Frans, Duits, Engels en Pools. In maart 2017 verscheen de goed ontvangen vierde bundel Een steen openvouwen. Naast het dichten schrijft hij reisartikelen en ander proza over schubdieren, landbouw en de nieuwe economie en geeft hij poëzieles.

Workshopverslag: Hoe presenteer je jezelf als schrijver?
Lisa Weeda
 
Wat is je verhaal? Waarom doe je wat je doet, en hoe zorg je ervoor dat iemand jouw werk wil blijven volgen? Hoeveel tijd besteed je aan je kunst, en hoeveel geld kun je ervoor vragen? Lisa Weeda is schrijver, programmamaker en gaf al bij verschillende instanties les over cultureel ondernemerschap. Ze gaf de halve finalisten voor het NK Poetry Slam 2020 een workshop over jezelf als maker te presenteren.
 
Ben je zelf een maker? Vraag je dan eens af: Wat voor een maker ben ik? Neem een minuut om op te schrijven wat doe je, welk onderwerp fascineert je en wat is er echt belangrijk voor je werk. Is het belangrijk om te weten wat voor een maker je bent of is het ook genoeg om te maken ‘omdat je het gewoon leuk vindt’?
 
Lees verder...

Foto © Geert Snoeijer

Lisa Weeda (1989) is een Nederlands-Oekraïense schrijver, programmamaker bij Mooie Woorden en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar de vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat centraal in haar werk. In 2019 kreeg ze op het ILFU een C.C.S. Crone Stipendium, in 2021 werd ze uitgeroepen tot literair talent van het jaar in de Volkskrant. Eind van dat jaar kwam ook haar debuutroman, Aleksandra, uit. De roman over haar Oekraïense roots werd enkele maanden later door de brute inval van Rusland in Oekraïne akelig actueel en groeide uit tot een bestseller. Voor ILFU deelt ze mooie verhalen uit de Oekraïnse literatuur en onderzoekt de vele vormen van fictie.

Friemeldrift, oefenen voor de spiegel en battle strategie
Tips voor deelname aan een slam
 

Je doet binnenkort mee aan een slam. Je tekst heb je misschien al, je tekst in de huiskamer voordragen heb je ook al in de vingers, maar hoe ga je dat op een podium doen? Hoe zorg je dat je niet de hele tijd aan je papiertje staat te friemelen, hoe win je een publiek voor je en hoe serieus moet je de jury nemen?
 
Deze tips helpen je op weg.
 

Lees verder...