Foto: Patrick Post

Hoe bereid je een belangrijk optreden voor? En hoe kun je je beste teksten nóg beter maken? In een workshop over performance werkte Babs Gons – schrijver, spokenwordartiest én copresentator van de finale – samen met de halve finalisten voor het NK Poetry Slam 2020 aan hun slams. In drie stappen namen ze hun eigen performance onder de loep en kregen ze tips om hun optreden te verbeteren.
 

1. Voorbereiding
Een optreden kan veel spanning met zich meebrengen: je bewegingen moeten kloppen, je moet je tekst onthouden en ook nog je zenuwen bedwingen. In de workshop werd aandacht besteed aan oefeningen om je meer bewust te maken van je lichaam en je te ontspannen.

Tip: Probeer voor jezelf een (ademhalings)oefening of ritueel te bedenken waardoor je je kan ontspannen en focussen voordat je het podium opgaat.
 

2. Repeteren
Vaak ontwikkel je een vaste manier van optreden. Hoe kom je uit de automatische piloot en hoe hou je het fris voor jezelf en je publiek?
Tijdens de workshop werden de halvefinalisten opgedeeld in duo’s. Samen analyseerden ze alle elementen van hun slams en gaven ze elkaar advies om hiermee te variëren. Denk aan: emotie, volume, ritme, tempo, intonatie, articulatie, gebaren, houding, herhaling, pauzes, ademhaling, contact met het publiek en hoe je komt aanlopen. Wat gebeurt er als je (delen van) je tekst voordraagt vanuit een andere emotie? Als je harder of zachter praat? Sneller of juist met meer pauzes?

Tip: Nodig tijdens de voorbereiding iemand uit die jij vertrouwt en die jou eerlijke feedback durft te geven.
 

3. Het optreden
Hoe sta je op het podium? En hoe ga je om met je publiek? Aan het einde van de workshop mochten alle halve finalisten fragmenten van hun teksten voordragen. Ze kregen gerichte feedback, bespraken het proces en concludeerden dat het uitwisselen van verschillende stijlen kan een nieuw licht kan werpen op je eigen performance.
 

  1. Neem je tijd en wees niet bang om zenuwachtig, ingetogen of verlegen over te komen. Niet iedereen hoeft uitbundig op het podium te staan om een publiek mee te krijgen.

  2. Je weet nooit precies wat je publiek denkt. Mensen kunnen nors kijken, terwijl ze het wél mooi vinden. Laat je dus niet gek maken en zoek in de zaal naar de leukste gezichten om je op te richten.

  3. Heb je de neiging om veel met je voeten te bewegen? Stilstaan zorgt vaak voor meer kracht en energie in je verhaal.

  4. Communiceer het einde van je slam met je publiek. Kies een duidelijk signaal: een woord, een blik, een knikje of een buiginkje.

  5. Neem je applaus in ontvangst, vooral als je de neiging hebt om na het optreden meteen van het podium te rennen. Je hebt je publiek wat gegeven en zij willen jou graag iets teruggeven.

  6. En de laatste tip: Neem jezelf niet te serieus en probeer er ook van te genieten!

 
 
Verslag workshop: Roddia Rumahloine